Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 13:00 12 137 4

Немци полетяха с квадрикоптер на ток

  • хелипоктер-
  • квадрикоптер-
  • мултикоптер-
  • e-volo-
  • томас зенкел-
  • паскал кретиен

Германският разработчик на авиационна техника e-volo оповести, че специалистите му са извършили първия успешен пилотиран полет с електрически квадрикоптер в света. Изпитанията са проведени в края на миналия месец с апарат, който от компанията нарчат "мултикоптер".

Томас Зенкел, физик и създател на апарата, е успял да се задържи във въздуха минута и половина. Постижението не изглежда особено впечатляващо, но се смята за сериозен пробив в областта на електрическите летателни средства. Мултиикоптерът има общо 16 витла и се управлява от централноразположена седалка посредством безжична командна система.

Според e-volo апаратът има по-проста конструкция и механика от класическия вертолет и е по-сигурен. Немците твърдят, че може да кацне безопасно дори да не работи нито един от електромоторите. Бордови компютър със създаден специално за целта софтуер контролира скоростта на витлата и задава посоката на движение.

Според германската фирма технологичният потенциал към момента позволява полети с продължителност от 10 минути до половин час. Инженерите на e-volo вече работят над серийна версия на мултикоптера, която се надяват да лансират "на приемлива цена" през следващите две-три години. Разглежда се и възможността за създаване на хибриден бензиново-електрически модел с удължен до един час полет.

Първият пилотиран полет с класически двувитлов хеликоптер на ток бе осъществен на 12 август от Паскал Кретиен. Французинът успя да се задържи във въздуха 2 минути и 10 секунди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fes

    0 0 Отговор
    edno takova mi tryabva
  • 2 georgi

    0 0 Отговор
    Изглеждат несигурни в успеха . Все пак похвално
  • 3 lubo

    0 0 Отговор
    супер откачалка
  • 4 tedavenger

    0 0 Отговор
    Абсолютно безперспективно за момента. Имали са едни пари за харчене. И нивото на изпълнение е като на авиомодел.