Last news in Fakti

12 Март, 2017 20:01 1 928 7

Картофите ще растат на Марс

Учени се събраха с NASA, за да възпроизведат атмосферните условия на Марс и да изпробват възможостите за отглеждане на растения. За много хора тази сцена е позната от филма с Мат Деймън, който се завъртя по родните екрани, но явно, че оглеждането на картофи на Марс не е просто измислица на сценаристите.

За целта те създават контейнер с почва от най-суровите части на Перу, която да наподобява тази на Марс, като те възпроизвеждат и соларната радиация, температурните промени, светлината, въздушното налягане, както и кислорода и въглеродния двуокис.

Това проучване ще бъде полезно и за условията в дадени райони на нашата планета, защото продоволствения проблем ще се засилва в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    2 6 Отговор
    Много читав метод, даже НАСА се грижи за всички комуняки и русофили, че като ги изселим всичките на Марс, да строят новия космически комунизъм-социализъм да не пукнат там олигофрените от глад.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 ссс

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Няма да пукнат ние ще ги плюем от земята и ше им пращаме дъжд да растат по,бързо катофите! Поне в плюенето ни бива, само дъждобрани да си носят путиниските подлоги, че да не се одавят.

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ссс":

    Никакви дъждобрани няма да им дадем, най много по 1 китайски чадър да им изпишем.
  • 4 раптор

    2 3 Отговор
    Абе беднячета, какво се успокоявате с вашите залухави шегички? По нашата свирка ще играе хорото! Мен ме интересува стават ли за ядене тия картофи? Марсиански... че ненормалните американци са се вдъхновили да живуркат там и трябва да си закарат и един ресторант макдоналдс поне. Те и без тва ядат марсианска храна.
  • 5 Чудесна песен

    0 0 Отговор
    И на Марсе будут яблани цвести!
  • 6 smolata

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Ще строим, ще строим другар. Но не ни мисли много. След 4-5 год. ще се върнем и ще си заселим земята на спокойствие. Само трябва първо добрите капиталисти да си свършат работата - то Тръмпове, Ердогани, Меркели, Соросчета и пр. и пр. Като се изядете от собствения си материализъм и измрете от простотия и злоба несъвместима с живота, трябва само да изчакаме година-две да измрат и джегалите от глад и идваме да посеем семето на пролетариата и да берем плодовете на новата еволюционна парадигма, равенството и добродетелта на по-възвишената цел - обществото. Защото другар, там където живот няма - социалистическия строй ще го посее и опази, а капиталистическото куче и в рая ще умре от крастата на материализма. Тъй те учиха едно време другарите, които ти сега заплюваш, но нормално е това - байракът тъй пъстър и гласен все се вее на там на където духа вятъра. Задуха ли на обратно - ти пръв ще извадиш партийната книжка и ще се пишеш активен борец. Сега малко по сериозно - комунизмът умря преди много време. И да ревеш и да не ревеш - ти си си виновен, че си никой (защото това е целия смисъл на тази система, нали така). Не е лошо нещо капитализмът, лош е нашият, роден прочит - и да си търговец номер едно като дойдат батките и ти счупят крачката - ходи та просперирай с индивидуалните ти качества.......
  • 7 Гост

    5 0 Отговор
    Ако са самоковски ша виреят и без специални условия.