Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 14:57 4 598 2

Intel представи 50-ядрен процесор

  • intel-
  • cpu

 

Компанията Intel официално представи своя нов процесор Knights Corner, ориентиран за използване в сървъри. Това е първият в света компютърен чип, събиращ в себе си 50 ядра. Даже фирмата AMD е още твърде далеч от подобен резултат. Последните сървърни CPU-та на AMD са 16-ядрени.
 
Презентацията на новия 50-ядрен процесор се състоя в рамките на конференция, посветена на въпросите за развитие на суперкомпютрите. Представители на Intel казаха, че Knights Corner е само част от проект, наречен Many Integrated Core (MIC).
 
Производителността на новия процесор е изключително висока и достига един терафлопс или един трилион операции в секунда. Порталът EE Times уточнява, че на практика Knights Corner не е централен процесор, а изпълнява функциите на CPU асистент.
 
Предназначението му е да изпълнява изключително сложни изчисления. По думи на специалисти от Intel ядрата, интегрирани в Knights Corner, са повече от 50, но точна бройка не се споменава. При разработката на устройството са използвани и триизмерните транзистори Tri-Gate.
 
Новият процесор от Intel е предназначен за използване в най-съвременните суперкомпютри, които изпълняват изчисления в най-различни области на науката. Другото, с което се гордеят създателите на Knights Corner, е, че това е първият в света процесор, поддържащ спецификациите PCI-Exprexx 3.0.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Socket

    0 0 Отговор
    WTF?
  • 2 serpentiny

    0 0 Отговор
    Да но на каква цена е това :)
    AMD може да са много далеч от този резултат но на цената на този CPU от Интел, може да се сглоби и по-евтин вариант от AMD. А последното изречение не е много коректно, защото поддръжката на PCI-E 3.0 не зависи от CPU, a по-скоро от чипсета на дъното.