Last news in Fakti

6 Декември, 2011 11:22 58 973 25

Автомобил на дърва

  • дървесен газ-
  • газгенератор-
  • синтез
Автомобил на дърва - 1

Постоянният ръст на цените на горивата връща интереса към една почти забравена технология. Все повече ентусиасти по света преработват автомобилите си за работа на дърва.

Синтезирането на дървесен газ е процес, при който органичният материал се превръща в нагорещен газ под въздействието на висока температура (1 400 градуса по Целзий). Дървесина се използва по този начин за първи път през 1870 г. за осветление и приготвянето на храна.

Автомобил на дърва



През 20-те години на миналия век френският инженер Жорж Ембер патентова генератор на дървесен газ за автомобили. Неговото изобретение става изключително разпространено в Европа. Получаваният в генератора газ се пречиства, охлажда се и се подава към горивната камера на двигателя, чиято конструкция не се нуждае от никакви изменения.

Автомобил на дърва



Масовото производство на генераторите на Ембер започва през 1931-ва и към края на 30-те на Стария континент вече се движат около 9 000 автомобила на дърва. Истинският бум в използването на генератори на дървесен газ обаче започва през Втората световна война, когато петролни продукти за цивилни нужди практически липсват.

Автомобил на дърва

Автомобил на дърва



До края на войната само в Германия с генератори са оборудвани над половин милион автомобили. Построени са и около 3 000 "дървостанции". На дървесен газ се движат не само леки коли, а и камиони, автобуси, трактори, влакове, кораби и дори мотоциклети. С газгенератори са оборудвани и някои танкове, макар че немците произвеждат синтетични горива за военната си техника.

Автомобил на дърва



През 1942 г., когато технологията все още е далеч от пика на разпространението си, в Швеция има 73 000 газгенераторни автомобили, във Франция - 65 000, в Дания - 10 000, по 9 000 - в Австрия и Норвегия, и почти 8 000 - в Швейцария. Две години по-късно във Финландия са преброени 43 000 возила на дървесен газ, 30 000 от които са автобуси и товарни автомобили, 7 000 леки коли, 4 000 трактора и 600 лодки.

Автомобил на дърва



Газовият генератор пробива също в Щатите и Азия. В Австралия има 72 000 коли на дърва. В общи линии в годините на Втората световна война по света се движат над милион превозни средства на дървесен газ.

Когато войната свършва и бензинът отново става достъпен, газгенераторната технология почти мигновено изпада в забрава. В началото на 50-те в Западна Германия са останали едва 20 000 газгенератора.

Подтикнати от главоломния скок в цените на горивата, днес много любители инженери и конструктори се обръщат към архаичната технология и преоборудват автомобилите си за работа на дървесен газ. Безспорни лидери в това отношение са скандинавците.

През 1957 г. шведското правителство създава изследователска програма за подготовка на възможности за бърз преход на дървесен газ в случай на петролен недостиг. Швеция няма нефтени източници, но пък разполага с огромни горски масиви.

Автомобил на дърва



Целта на изследователската програма е разработката на усъвършенствана и стандартизирана газгенераторна установка, която може да се използва за всякакви транспортни средства. Основна действаща фигура в инициативата е Volvo, а в резултат от тестовете на множество автомобили и трактори в продължение на 100 000 и повече километра са натрупани сериозни теоретични познания и практически опит.

Генераторната установка на дървесен газ изглежда като голям бойлер. Може да се монтира в ремарке, в багажника на колата или на платформа отпред или отзад (най-популярният вариант в Европа). През Втората световна война някои производители пускат серийни модели с вграден в каросерията генератор, който не се вижда.

Автомобил на дърва



Горивото за такива автомобили се състои от дървесина за огрев или брикети. Могат да се използват и въглища, но това води до загуба на 50% от енергията в сравнение с изходната биомаса. От друга страна въглищата са по-калорийни и спектърът от горива може да варира. По принцип генераторът би могъл да работи на всякакви органични материали. През Втората световна война се използва дори торф.

Автомобил на дърва



За един от най-удачните съвременни газгенераторни автомобили се смята холандско Volvo 240, създадено през 2008 г. Развива максимална скорост от 120 км/ч и може да поддържа 110. "Резервоарът" побира 30 кг дървесина, които стигат за изминаването на 100 км. Ако на мястото на задната седалка се натоварят още дърва, пробегът се удължава до 400 км.

Автомобил на дърва



Някои любители на алтернативните методи за транспорт стигат още по-далеч. Холандецът Джост Конин обикаля цяла Европа със своя самоделен газгенераторен автомобил, който използва дървесина не само като гориво, а и като конструктивен материал.

Генераторите на дървесен газ дават независимост и представляват интерес от гледна точка на екологията в сравнение с други алтернативни горива. Освен че е възобновяема, ако се отчитат разходите за производство и транспорт, дървесината се оказва и по-ефективна от бензина.

Автомобил на дърва



Газгенераторните автомобили не се нуждаят от мощни акумулатори, което им дава предимство пред електромобилите. Остатъчният материал е пепел, която може да се ползва за наторяване, а правилно конструирана газгенераторна установка замърсява въздуха много по-слабо от бензинов или дизелов двигател.

Разбира се, технологията има и маса недостатъци. Самият генератор заема огромно място и тежи стотици килограми. Дървесният газ има ниска енергийност - едва 5.7 МДж/кг срещу 44 МДж/кг за бензина и 56 МДж/кг за природния газ.

Газгенераторът влошава чувствително динамичните показатели на двигателя с вътрешно горене. Дървесният газ се състои от 50% азот, 20% въглеродни окиси, 18% водород, 8% въглеродни двуокиси и 4% метан.

Азотът не поддържа горенето, а въглеродните съединения го влошават. Двигателят получава по-малко гориво, което води до спад в мощността с 30-50 на сто, а заради бавното горене практически липсват високи обороти. За стартиране и загряване на самия генератор пък са необходими поне 10 минути.

Автомобил на дърва



Със система за синтез на дървесен газ могат да се оборудват всякакви модели, но особеностите на конструкцията прави големите автомобили с мощни мотори далеч по-подходящи за такава конверсия. Малките двигатели съвсем се задъхват при работа на дървесен газ.

Няма никакъв спор, че газгенераторните автомобили не могат да се сравняват с бензиновите и дизеловите си роднини. Само тотален глобален недостиг на нефтени гориво или безбожното им поскъпване биха могли да възкресят технологията в сериозни мащаби. От друга страна обаче, не се наблюдават никакви признаци за поевтиняване и увеличаване на залежите. Кой знае - може би дървесният газ все пак има бъдеще.

Автомобил на дърва


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мото

    7 2 Отговор
    Браво на Жоро-една колкото любопитна,толкова и полезна статия!
    Ей така-просто да си припомним,че не всичко е в ръцете на ония
    га.ни черни ман..ли!
  • 2 кик

    6 0 Отговор
    цирк упорито се отказва да се въведе безплатната енергия за да може хората да тънат в робство....прост пример за достъпна енергия, вси4ки пътишта се конструират на ново така 4е има ел.намотки под тях колите са констриурани така 4е да се движат с ел енергия полу4ена от индуцирането на ток от намотките разположени под пътя и малко акомулатори така 4е да има и автономен режим на работа автомобилът.използване на ултралеки материяли за направа на автомобили,замяната на механи4ните спира4ки с ел,магнитни. захранването на намотките под пътя става 4рез възобновими изто4ници,соларни станции,атомна енергия,водна енергия,приливи отливи,вятърни генератори.....ето 4е има вариянти да се премахне петролната зависимост от икономиката но дали правителствата искат е отделен въпрос
  • 3 Nashio

    2 6 Отговор
    И 5 лева да направят бензина - пак ще си карам колата. И без пари да го дават - пак ше го краднем ! ;)) :D :D :D
  • 4 грост

    4 1 Отговор
    кик - витаеш в облаците приятелю, имаш ли бегла идея колко би струвала подобна инфраструктура и как могат да накарат хората да си плащат за ползването и без да крадат ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кик

    1 4 Отговор
    виждам че нарицателното наречено българи не е случайно.....създраве да си карате морално и технически остарелите технологий,...и за гъзар4етата вземете си котел м палър или амг стайлинг..заблудените са си заблудени..още много ще ви ш..ат но така ви харесва на вас от основата на пирамидата...ти му казваш вас ви ш..ат а те отговарят не бе ти си луд супер е .....
  • 7 кик

    0 0 Отговор
    ставаш за бизнесмен виш мениджърски кадър
  • 8 мото

    1 1 Отговор
    Кик-ама ти още не си се научил да пишеш и изразяваш правилно,бе,батьовото!!
    Ми-хайде изкачи първо този висок за тебе връх,а после пръскай наоколо упражненията си по схоластика.И питай,ако не знаеш какво е пък това чудо-все някой от знаещите ще ти каже!
    Питай и се учи,за да не ти се смеят!
  • 9 Георги Георгиев

    2 1 Отговор
    На клоуните занаятът им е да им се смеят...
  • 10 оги

    6 0 Отговор
    Да създали са такива коли от много време но идеята не е добра да е с дървета природата отива на кино :) Защо не правят дизелови автомобили 4 цилиндъров около 100 коня който да гори 3-4 градско могат но не искат защото петролната компания няма да печели ;)
  • 11 limon

    3 0 Отговор
    идеята на кик е супер мога да ви кажа но кой ще се откаже от мазния петролен кокал а за тия дето щели да си карат колите и при цена на бензина от 5 лева мн.поздрави на майките и бащите им.
  • 12 БГ

    4 0 Отговор
    До кик : Парадокса е в това,че което предлагате е технически мометално изпълнимо-детски играчки на същия принцип се продават от години,вероятно петролните крале плащат главоломни суми за стопиране на всяка идея освен тази в статията и т.н.за да стопират прогреса и запазят статуквото.
  • 13 solaris

    5 0 Отговор
    точно обратното- идеята е добра. Нека ти обясня и защо е добра. В миналото съставът на атмосферата е съдържал много малко кисоpод и мн повече СО2. След появата на живот в пъpвичния океан на базата на фотосинтезата в пpодължение на милиони години се натpупват петpолните и въглищните залежи- което води до днешното пpоцентно съотношение на О2 спpямо СО2. Когато изгаpяш 1 л бензин или 1 кг въглища ти pеално консумиpаш слънчева енеpгия пpоизведена пpеди милиони години и издъpпваш този баланс към СО2. А когато гоpиш дъpвесина и на нейно място се засяват дpуги дъpвета баланса се запазва и консумиpаш слънчева енepгия акумулиpана фактически последните 50-100 години.
  • 14 gost

    0 2 Отговор
    ей ,мото ,ти си се включил да коментираш добра идея или правиш анализ на правопис и подредба.по добре такива уууумни да не се включват в сериозни коментари.мал за смях си ти защото схоластиката не е за тебе нещо познато явно.
  • 15 мото

    0 0 Отговор
    Ей,gost,знаеш ли-"нищо ново под слънцето",мой човек-откакто свят
    светува,по-умните,по-знаещите винаги са предизвиквали трудно обяснима неприязън,злоба и ярост дори СРЕД ТЪЛПАТА!
    Докато ТЯ НЕ ВНУШАВА ТАКИВА НЕЩА в малцината над нея,а нещо друго....
    Което също ГИ дразни,но-такива са били нещата винаги,поне до сега.....
  • 16 upp

    0 3 Отговор
    в тоя дух ще се върнем в каменната ера, тва ако е масово 1во замърсява въздуха 2ро намалява дърветата и 3то много е гозно, пък и лятото ще гори двойно повече дърва да ти бачка климатроника хаха
  • 17 мото

    0 1 Отговор
    Извинявай,,gost"-пропуснах нещо много съществено{за теб!}-НЕ АЗ,А ТОЧНО ТИ НЕ СИ НАЯСНО С НЕПОЗНАТАТА И ЗА ТЕБ ДУМА!
    Направи си труда,вземи "Речник на чуждите думи в българският език",отвори го на стр.599 и прочети-ама много внимателно- 3-тото
    значение на въпросната дума!
    И-друг път бъди по-внимателен в твърденията и характеристиките си,защото НЕ АЗ,А ТИ СИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И СМЯХ!!
    ЧЕТИ ПОВЕЧЕ И СЕ УЧИ И ТИ!!!
    ПО-ЗДРАВИ ОТ МЕН!!!
  • 18 bon_apetit

    1 1 Отговор
    мали-и-и-и, и тук като у паламента
  • 19 жокер

    1 0 Отговор
    човешката глупост няма граници
  • 20 Николай Кънчев

    0 0 Отговор
    tova e unikalno.no e dosta trudoemko
  • 21 Trabanta

    0 4 Отговор
    Kato nqma darva ,kalnicite na trabito li 6te gorq ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Христо Иванов

    0 0 Отговор
    Супер !!!! и аз искам така ;)
  • 25 Емил Бонев

    0 0 Отговор
    От моето детство (годините след войната) помня едни камиони ,,Опел" с малки кюмбета на дърва, които имаха комин и шофьорите ги зареждаха с къси цепеници. Камионите бяха трофейни от ВСВ и собствениците им бяха членове на дружество СОАТ-за частни превози. Пушлявеха по пътищата някъде до началото на 60-те години на ХХ век.