8 Ноември, 2017 14:40 16 642 6

16 цилиндъра и 5000 к.с. на диностенда

  • devel-
  • sixteen-
  • steve morris engines-
  • динамометричен стенд

Четири години след дебюта си арабският хиперавтомобил Devel Sixteen най-сетне може да затвори устите на скептиците, които смятаха обявената през 2013-а мощност от 5 000 к.с. за чиста проба перчене. Видео от тест на динамометричен стенд доказва, че 16-цилиндровият двигател на чудовището наистина развива толкова.

12.3-литровият агрегат, проектиран и изработен от Steve Morris Engines с четири 81-милиметрови турбокомпресора, дори надскача обещаната мощност със 7 к.с., а въртящият момент надхвърля 5 300 Нм.

Преди да се изправи срещу най-бързите коли в света обаче, Devel Sixteen ще трябва да преодолее поне два почти нерешими проблема. Инженерите на Steve Morris Engines, които са смятани за корифеи в производството на двигатели за драгстери, ще трябва да намерят начин да охлаждат 16-цилиндровия мастодонт, а някой друг да проектира и изработи достатъчно надеждна трансмисия, способна да пренася подобна локомотивна тяга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    23 7 Отговор
    Ще се намери кой да охлажда двигателя, който няма да работи винаги на пълна мащност, ако се постави в автомобил.
    И?
    Вероятно двигателят на някой океански контейнеровоз е по-мощен. Колко голям автомобил ще направите, че да се возите?
    500 коня стигат и артисват, а аз със 170 не съм най-големия мухъл в квартала.
    Предложете завършен продукт, годен за ежедневна употреба и тогава ще ръкопляскаме.
  • 2 Комшията на onq s konq

    29 3 Отговор
    Това е двигателя от ТДС-ката на комшията.
  • 3 Някой

    18 2 Отговор
    Колега, деигателите на най-мощните контейнеровози гонят 100 000 киловата (няма грешка). Това тук е детска играчка:)
  • 4 Красо Зелето

    7 4 Отговор
    Хубаво, ама няма никаква практичност, освен да го сложат на някой снегорин, да може да бута снега зимата... А през другото време, докато чака да навее снега, да си дрифти шофьора на снегорина, да не му е скучно.
  • 5 Shmeker

    4 1 Отговор
    Че тия конски сили са нормална мощност за драгстер
  • 6 гост

    3 0 Отговор
    И да не забравяме и горивото, поне 100 литра ще му трябват. Реално не са направили много, защото един двигател не е всичко, останалите компоненти са също толкова важни за пренасянето на тази мощност. Не разборам какъв е смисъла на това щом Веном е с 1500кс и вдигна над 400км/ч, то тези 5х.кс. за какво са? Един драгстер хвърля съединител за няколко дължини, как окачването и полуоските ще издържат тези нютони, реално радиаторите и двигателя трябва да са открити, за да има охлаждане при ниски скорости. Въобще това са изгорени милиони, да, може да се направи, но като се направи, какво от това?