Last news in Fakti

30 Ноември, 2017 14:03 4 363 2

Измислиха гориво от въглероден двуокис

  • въглероден двуокис-
  • гориво

Учени от университета в Масачузетс създадоха технология, способна да превръща изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис в гориво. Идеята им е за суровина да използват изхвърляните от ТЕЦ-овете вредни газове.

По-конкретно става дума за особен вид мембрана, изработена от железен оксид, калций и лантан. Той разделя въглеродния двуокис на въглероден монооксид (въглероден оксид) и кислород.

Първото съединение, тоест въглеродният монооксид, може да се смеси с водород и да се получи специфичен синтетичен газ за използване като основен източник на най-чиста енергия. Процесът става при висока температура, която според авторите на проекта, може да се осигури от слънцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕЦар

    3 3 Отговор
    Европа погне тецовете (че се контролират и обслужват от американски фирми) ... и сега те измислят технология, която да оправдае бъдещето им употрба ... само не разбрах, как ще правиш най-чиста енергия, като ползваш казове от ТЕЦ (т.е. особено въглищата, които са сред най-мръсните). Пак местим някакви графики отляво надясно и отчитаме технологичен прогрес.

    Коментиран от #2

  • 2 Зорлем

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТЕЦар":

    Явно ще е нещо като подобрен катализатор, в който обаче вместо платина има "железен оксид, калций и лантан", и който улавя и пребразува СО2-то, за да не се изпуска в атмосферата.

    Дотук добре, но мен повече ме заинтритува, ча после искат да добавят водород, но не пише откъде мислят да го вземат в чиста форма. Освен тая висока температура от Слънцето да им трябва освен за синтеза на газа и за "цепенето" на вода?

    Изобщо, малко мъглява и недоизпипана звучи тая история, подобно и на онази отпреди няколко седмици за завода за синтетичен дизел на Ауди (или някой друг авто-производител беше).

    Но пък, както знаем винаги е модерно да се правят бомбастични твърдения, а подробностите да се "замитат под килима". За справка - г-н. Мъск, като "най-модерен" напоследък.