Last news in Fakti

19 Декември, 2017 18:15 1 891 5

Най-слабите пароли на годината

  • парола-
  • splashdata-
  • антикласация

Калифорнийската компания SplashData, специализирана в разработката на системи за защита на лични данни, публикува ежегодния си списък на най-често използваните и лесни за разгадаване пароли на 2017-а. Освен "дежурни" лидери в антикласацията като "123456" и "password" тази година антикласацията включва и новаци като "starwars". Списъкът е съставен след анализ на повече от 5 млн. пароли, изтекли по един или друг повод през последните 12 месеца.

"Дори да сте влюбени в "Междузвездни войни", не бива да използвате "starwars" като тайна дума за достъп", смята шефът на SplashData Морган Слейн. "Хакерите често пробват термини от популярната култура или спорта, защото знаят, че много хора използват пароли, които се помнят лесно.

От SplashData съветват честа смяна на тайните думи. Добавяне на един или два различни символа обаче не е достатъчно. Най-добре за безопасността би било новата и старата парола да нямат нищо общо.

Ето и кои са най-слабите пароли за 2017 г. според SplashData:
● 123456
● password
● 12345678
● qwerty
● 12345
● 123456789
● letmein
● 1234567
● football
● iloveyou


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    11 0 Отговор
    а 0000 на телефоните де остана?
  • 2 55667

    5 0 Отговор
    Една хубава парола е пе..расите, много трудно някой ще се опита с тази парола, така че пробвай те я, или като име на безжичната мрежа
    :-))

    Коментиран от #3

  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "55667":

    Хората не се "опитват", това с опитването не работи дори и да ползваш най-простата парола. Номера се прави с автоматични тулачки, които използват речници с вече използвани и хванати пароли. В тези речници присъстват и всички думи, защото все се намират хора които да си турят за парола цяла думичка.

    Коментиран от #4

  • 4 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    За това моите пароли са думи, изписани с една правописна грешка.
    Иди я хвани.
  • 5 жомата

    2 0 Отговор
    едно жокерче за уникален юзър или парола - джасаш с двете ръце по клавишите (получава се примерно - lxwn95lk8) запомняш го и го ползваш само него - много мъчно ще се разбие ако е парола и винаги ще е уникално ако е юзър.