Новини

Първообразът на "Макаров" - Walther PP

Публикувана: 21 Януари, 2018 09:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 12669
Първообразът на "Макаров" - Walther PP
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Любителите на тема оръжия знаят, че конструкцията на популярния у нас пистолет "Макаров" е заимствана от немския Walther PP. Самозарядният германски пистолет е създаден през далечната 1929 година.

Моделното му обозначение РР означава Polizeipistole (полицейски пистолет). С Walther PP са въоръжени както германски полувоенни формирования, така и големи количества са закупени от немската армия през Втората световна война.

Заради малкия си размер самозарядният пистолет е изключително удобен за лично оръжие. Първоначално PP е разработен в калибър 7.65 мм. Впоследствие се появяват модели, използващи патрон .22 LR и 9x17 мм.

Произведени са и неголямо количество пистолети в калибър 6.35 мм. Пистолетът PP работи на принципа на свободния затвор, с открито петле и за първи път в самозаряден пистолет успешно прилага ударно-спусков механизъм с двойно действие. Вижте как действа.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Наблюдател
1 Отговор
"Заимстване" е евфемизъм на кражба. А при АК-47, заимстването е директно от извора. Хуго Шмайзер е "поканен" на почивка в Русия, където да сподели бъдещите си творчески планове с неукия Калашников.

Коментиран от #3, #4, #16


Оценка:
-39 +57

Фриман
2 Отговор
Даже не приличат много! По тази аналогия може и други пистолети да сравняваш, че имат същите части,то другото, освее револвер, не е изобретено! Може единия крак да ти гръмнем с валтер, а другия с макаров и после ще изкараш по-точно становище!

Оценка:
-41 +27

Брат ми
3 Отговор

До коментар #1 от "Наблюдател":


Абсолютно вярно,ушанките освен да къркат одеколон са и добри в кражбите и лъжите.Но за комунягите това е нормално.

Оценка:
-33 +50

Монго
4 Отговор

До коментар #1 от "Наблюдател":


Еднакъв е и принципът на работа на автоматиката, основаваща се на отвеждане на част от барутните газове, които се насочват към буталото на затворната рама. Твърди се обаче, че и тук руснакът е взел принципа на отвода на изгорелите газове не от щурмгевера, а от прословутата карабина СКС, разработена още през 1939-1940 г.
Оттук нататък следват разликите. Примерно затворният механизъм и подаването на патроните при щурмгевера нямат нищо общо с АК-47.
Гилзите при немеца се изхвърлят вляво от долната част на цевната кутия под рамата, докато при “Калашников” екстрахирането е вдясно. Затворният блок и рамата пък са едно цяло, само иглата на ударника е подвижна, която с помощна пружина се прибира в блока срещу произволни изстрели при вкарване на нов патрон в цевта. Освен това отворът за изхвърляне на гилзите е покрит с капаче, което се отваря само при крайно задно положение на затворната рама. Едно от най-странните решения при щурмгевера е поставянето на шомпола в газовата тръба. Напълно различни са още начинът на разглобяване на двете оръжия и калибрите на патрона - 7,92х33 мм срещу 7,62х39 мм. Двата патрона се различават по налягането на барутните газове, по скоростта на изстрелване на куршума и придаваната кинетична енергия. Различна е стъпката на нарезите в цевта. И най-големите дилетанти по темата знаят, че тези различия водят до съществени промени в конструкцията на оръжието, в използването на материалите за изработване на частите и тяхната обработка.

Коментиран от #6, #15


Оценка:
-15 +36

Бесен Язовец
5 Отговор
Хуго Шмайзер е откраднал модела на Иван Шпагин тогава

Коментиран от #7, #8


Оценка:
-32 +16

Българин
6 Отговор

До коментар #4 от "Монго":


Разбира се, че има разлики. Щурмгеверт в това отношение прилича на МГ. Никой не казва, че АК е точно копие на SG, просто е негова подобрена версия. Дори руски конструктори са отбелязвали, че Калашников е бил технически неграмотен. Има и версия АК-46, може да я видиш в нета.
Но ако приемем версията, че Хуго Шмайзер е бил две години на почивка в Русия, може да твърдим, че АК е чисто руска разработка.

Коментиран от #19


Оценка:
-12 +25

Българин
7 Отговор

До коментар #5 от "Бесен Язовец":


Шпагин краде от финландския Суми. Дори кръгови пълнител е откраднат от него а по лична заповед на Сталин са увеличили с един патрон вместимостта.

Оценка:
-12 +24

Наблюдател
8 Отговор

До коментар #5 от "Бесен Язовец":


Язовец, от руското посолство защо не отпуснат някакви средства за да те ограмотят? поне да търсиш информация в интернет? В Уикипедия например. Какъв Иван Шпагин? Казва се Георги Семьонович Шпагин и е копирал хинския Суоми, с който са попилели руснаците през руско-финската война 39-40 г. Финския има 71 патрона в кръглия пълнител а руския 72. защото Русия е много велика!

Коментиран от #12


Оценка:
-15 +26

mediator37
9 Отговор
Пистолет "Макаров" е известен с това, че има най-малко части - 33.
Но като гледах клипа РР също има малко части.
С "Валтер РР" се самоубива Адолф Хитлер на 30 април 1945г. в 15:45 мин. местно време.

Коментиран от #10, #14


Оценка:
-3 +10

Франс
10 Отговор

До коментар #9 от "mediator37":


Макаров има 7главни части не са 33,Най близо до Валтер е пистолет АП.Имат разлики в ударния механизъм,като има допълниелна блокировка от случаен изстрел.Браунинг е конструирал почти всичко като модели механизми в оръжията.Другияте велики са Маузер,Валтер. Руснаците произвеждат патрон9/18който е по мощен от 9/17къс за Валтер и по слаб разбира се от 9/19.Макаров е прост за прозводство и експлоатация затовя е въведен на въоръжение в замяна на ТТДългобойноста на ТТ практически няма значение защото на офицерите в боя се полага автомат.

Оценка:
-2 +12

КЛАСИКА
11 Отговор
Един прекрасен пистолет, истинска класика. За времето си е бил много успешно нововъведение и неслучайно години наред се конструират и произвеждат негови подобия, в които пистолета е копиран в различна степен. Няма смисъл да се спори кой от кого е копирал или откраднал, когато се създаде нещо наистина добро всички искат да го имат, когато не могат или не искат да направят 100% същото нещо правят близко подобие. Не трябва да се отричат техническите постижения на нито една нация, за съжаление в Русия въпреки многото гениални конструктори и инженерен потенциал нещата винаги са били спъвани на управленско политическо равнище. Много прекрасни модели изобщо не са били произвеждани защото се оказали прекалено скъпи и сложни за съветската реалност, където в конкурсите за избор на каквото и да било(не само оръжие)неизменно е присъствало главното изискване "евтиноа за производство, поддръжка и експлоатация", а както знаем евтиното и хубавото са в различни категории. И докато за производството на оръжие понякога са правени изключения, в цивилното машиностроене не са правили такива и затова "Сделано в СССР" не беше мечтата на потребителя.

Оценка:
-4 +28

Кочино
12 Отговор

До коментар #8 от "Наблюдател":


Аз не съм като тебе зубрач или още по- зле г- н коч.... Уикипедия със знания (0) и всеки път да ровя у Уикито!И може да съм збъркал името но е факт че Шмсйзер краде от Шпагин!

Коментиран от #13


Оценка:
-14 +8

Българин
13 Отговор

До коментар #12 от "Кочино":


А според мен е факт, че си започнал с пиенето от рано. Наздраве , но не се опитвай да пишеш коментари!

Оценка:
-7 +16

Гост
14 Отговор

До коментар #9 от "mediator37":


Самоче на Фюрера е бил ППК . Гражданският модел, по къс.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +6

Франс
15 Отговор

До коментар #4 от "Монго":


Най -сетне коментар от човек който разбира .

Оценка:
-5 +8

И КРАДЕНЕТО НЕ Е ПРОСТА РАБОТА
16 Отговор

До коментар #1 от "Наблюдател":


ЩОТО ПРОСТО ПОСЛЕ ТРАБВА ДА РЕАЛИЗИРАШ ПРОЕКТА КОЙТО ДА Е ПО ДОБЪР ОТ ОРИГИНАЛА А ТВА Е МНООООГО СЛОЖНА РАБОТА И ТИ НЯМАШ КАПАЦИТЕТ ДА Я ПЛОУМЕЕШ. ПРИМЕР И ГОВЕДАРИ И УШАНКИ ПОЛЗВАТ НЕСКИТЕ РАКЕТНИ ПОСТИЖЕНИЯ ДО 1945 ВИЖ УШАНКИТЕ КЪДЕ СА НАЙ МАЛКО 50 Г. НАПРЕД ПРЕД ГОВЕДАРИТЕ КОИТО СА ВОЗЯТ НА РУСКИ РАКЕТИ ПОЛЗВАТ МКС НА ОРБИТА КОЯТО Е РУСКО ПРОИЗВОДСТВО И ДАЖЕ БЕЗ СРАМ КОПУВАТ РУСКИ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ ЩОТ ГОВЕДАРСКИТЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.

Коментиран от #18, #28


Оценка:
-8 +17

mediator37
17 Отговор

До коментар #14 от "Гост":


Абсолютно вярно- с курц се е самоубил- РРК

Оценка:
-0 +5

Наблюдател
18 Отговор

До коментар #16 от "И КРАДЕНЕТО НЕ Е ПРОСТА РАБОТА":


Ако наистина мислиш, че руската кочина изпреварва САЩ в космическите технологии, просто нямаме база за разговор. А ако върти руска пропаганда, то не си намерил мястото и времето. Само Илон Мъск има повече успешни извеждания на сателити за миналата година от руската кочина.

Коментиран от #20, #26


Оценка:
-15 +10

стоян георгиев
19 Отговор

До коментар #6 от "Българин":


няма никакви расзлики.хуго шмаизер създава ак и не само го създава ,а и въвежда в производство.за целта не остава там две години ,а доста повече и не е сам ,а с целия си екип и цялата си документация и не е на почивка ,а е с много висока заплта в марки,немислима да речем за калашников или които и да е друг съветски конструктур.ак е компилация от оръжия измислени от въпросния конструктур ,както и компилация от материали пак негови.калашников е бил научен само да разглабя въпросния автомат ,щото е бил технически неспособен да го начертае,а да измисли сплавите дето са използвани пък е било в зоната на научната фантастика.

Оценка:
-11 +8

ТОА МЪСК НЕ БЕШЕ ЛИ
20 Отговор

До коментар #18 от "Наблюдател":


КРЕДИТЕН МИЛИАРДЕР И ПЕРАЧ И ПРОДАВАЧ НА БЪДЕЩИ МЕЧТИ НА БАЛЪЦИ.

Коментиран от #27


Оценка:
-7 +9

Патето Яки
21 Отговор
Макаров е пъти по добър без засечки и с по мощен патрон не засича има и модел със 16 патрона.

Оценка:
-8 +8

123
22 Отговор
К е криминал а не курц-къс

Оценка:
-1 +3

Ставри
23 Отговор
Забравихме да споменем и сър Джеймс Бонд. Бил е голем фен на Валтер ПП, лека му пръст. Да е жива и здрава Нейно Величество, но е осигурила добро оръжие за агент 007.

Оценка:
-0 +3

цоле
24 Отговор
КВО МЕ БОЛИ

Оценка:
-0 +1

Патето Яки
25 Отговор
Валтерчето е добро за самоотбрана малко и леко, като е поизносено от годините засича или сдвоява истрели.

Оценка:
-0 +4

Марони
26 Отговор

До коментар #18 от "Наблюдател":


Какво им обясняваш на бетонните комунистическо тикви,в който нищо не влиза.Щатите технологично са светлинни години напред още с програмата "Аполо", послеSR-71,Звездни войни на Рейгън,която постави Русия на колене,следват самолетите " Стелт"и т.н.
А руснаците изкотираха совалката и я изсртеляха веднаж,след което обявиха фалит и разпродажба...

Оценка:
-3 +1

Марони
27 Отговор

До коментар #20 от "ТОА МЪСК НЕ БЕШЕ ЛИ":


Илон Мъск бил перач!
Това да не ти е АЕЦ Белене бе,серсем?
Мъск е иноватор,койо вижда света 50 години напред
Хората там действат,а не правят само първа копка.

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +0

28
Този коментар е премахнат от модератор
Честен частник
29 Отговор

До коментар #27 от "Марони":


Ще видим как ще го защитаваш след няколко месеца като фалира и избяга в ЮАР!

Оценка:
-0 +3

Читател
30 Отговор
Да вземете да отворите в Ютюб клипове със сравнение на Валтер ПП и Макаров, че най-сетне да се светнете.
Също и с Щурмгевер и Калашников

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.