27 Януари, 2018 09:30, обновена 4 Юни, 2022 10:57 53 484 39

За руските пистолети TT

  • пистолет-
  • оръжие-
  • tt
За руските пистолети TT - 1

Пистолетът ТТ (Тулски Токарев) е първият съветски пистолет за масова употреба. Разработен е от конструктора Токарев в началото на 30-те години на миналия век. Впоследствие с пистолетите ТТ се въоръжава съветската армия, като що се отнася до пистолети, то именно това оръжие се използва масово от руснаците по време на Втората световна война.

В наши дни също е на въоръжение в някои страни. Пистолетът ТТ е определян като максимално опростен и надежден. Използва мощни патрони 7.62 × 25 мм и може да пробие голяма част от т.нар. бронежилетки. В същото време се смята за компактен и удобен за скрито носене. Ето и как работи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    71 4 Отговор
    Добър пищов. Малко тежи, но се свиква.

    Коментиран от #36

  • 2 Гост

    55 21 Отговор
    ТТ компактен??? Вие откъде преписахте тази статия?
    ТТ е 195 мм дълъг и тези 950 грама - точно колкото Sig Sauer P226. А тези размери са всичко друго, но е и компактни!
  • 3 Гост

    46 86 Отговор
    Тъпа статия, написана от немай къде, за да се учства в играта просто. Нито история, нито произход. Нищо! А за това колко калпав пистолет е, в сравнение дори с оригинала си Колт 45 нито дума! Слава на руснаците до смърт. Аман от глупости!

    Коментиран от #5, #11

  • 4 Kcaniba

    20 61 Отговор
    Поредното недодялано недоразумение!

    Коментиран от #27

  • 5 ТАС

    53 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Колт 45 е револвер.

    Да нямаш в предвид Колт М1911

    Коментиран от #7

  • 6 Scaramouche

    55 11 Отговор
    Стрелял съм с ТТ много пъти, беше на въоръжение и в българската армия преди години. Освен наистина мощния патрон, няма много други предимства. Неудобен е за стрелба, трудно се постига голяма точност, а от компактност е много далеч. Но наистина евзаимстван от Колт 1911 45 калибър.
  • 7 Гост

    40 10 Отговор

    До коментар #5 от "ТАС":

    Не знам какво е имал предвид коментарът със същия като моя ник, но и ти не си прав. Браунинг е конструкторът на пистолета Колт 1911. Обаче ТТ е пълно копие на неговия Колт 1902: https://en.wikipedia.org/wiki/Colt_M1902
    Пък калибърът .45 АСР е създаден пак от Браунинг: https://en.wikipedia.org/wiki/.45_ACP
    За това във всяка статия за оръжие ви уча, че най-великия оръжеен конструктор е Джон Моузес Браунинг - няма руснаци, няма германци, всички крадат от него.

    Коментиран от #9

  • 8 Колт

    41 4 Отговор
    Компактен е за мощноста на патрона който е предназначен за картечен пистолетМоделите преди войната са много по качествени от следващите.Има страхотен трясък по време на сватби и други подобни увеселения.Най евтиния пистолет /за 50 /лв и патрони.Има и 9 мм модели.Става за лов .Добри стрелци имат попадения на 200 метра.Може би е най масовият в света като се има предвид че е бил на въоръжение в СССР Китай,Корея и мн други.Иначе съветските офицери са предпочитали трофеен Валтер ,Люгер,П38
  • 9 Колт

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Абсолютно си прав.Това е човекът който има най-голям принос в развитието на огнестрелното оръжие.За мен най-добър е Хай пауър.Чудесно балансиран и удобен.ТТ има неудобна дръжка
  • 10 Али Раза

    46 2 Отговор
    Гаубица. Истреля като гаубица. Няма носене. Дълъг и неудобен. Едно време като го подмениха с ПМ много радост имаше. Ама пък много дупчи! Дупчи всичко. Не вярвам да има бронежилетка да го удържи.
  • 11 СТИГА СИ ФОБИРАЛ С РУСКОТО

    21 12 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    И КРАДЕНЕТО НЕ Е ПРОСТА РЯБОТА.РЕАЛИЗАЦИЯТА И ПАЗАРИТЕ ДОКАЗВАТ ПРОДУКТА ЯСНО ЛИ ТИЙ МОМЧЕНЦИ. АЙДЕ ХОДИ ДА КРАДЕШ ДЪВКИ И БОНБОНИ ЧЕ ДА ТА ДАДАТ ПО БИТИВИТО....

    Коментиран от #13

  • 12 Рамбо Силек

    29 6 Отговор
    Сърбите го ползваха като Застава М 57,тяхно подобрено копие на ТТ.С него "солиха"босненците и хърватите на времето...
  • 13 Гошолошо

    6 31 Отговор

    До коментар #11 от "СТИГА СИ ФОБИРАЛ С РУСКОТО":

    Скачай на амбразурата, русофилистико. Ама като нямаш какво да кажеш и пак се изпърдя от грешния отвор.

    Коментиран от #14

  • 14 Не СЕ Е ЧУЛО ГОВЕДАР ДА СКОЧИ

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гошолошо":

    На АМБРАЗУРАТА ЩОТ СА МЕКИ ГАНИ ЕЙ ТВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КУЛТУРИТЕ
  • 15 Ядеитн

    28 4 Отговор
    Добро, несложно, надеждно оръжие.
  • 16 Българин

    42 0 Отговор
    Военен пистолет, от 30-те години. Не зная какви абсурдни претенции имате към него. Боеприпаса е уникален. Останалото са глезотии. Не е направен за такива, които не могат да го държат, че им бил неудобен. За Брауниг да, моите почитания.
  • 17 Тулски Токарев

    17 5 Отговор
    ТТ е пистолетът на Руската мафия !

    Коментиран от #18

  • 18 ААА

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Тулски Токарев":

    И колкото и да е странно на японската Якудза.
  • 19 Марони

    11 37 Отговор
    Дано и другото им оръжие е добро колкото това пикливо плякало.Стрелял съм с него.Ма нали видяхме какво стана с Курск-подводницата.Путя поне да беше спасил морячетата.За такива мракобесници човешкия живот нищо не струва!

    Коментиран от #24, #38

  • 20 Били Рей

    17 22 Отговор
    Притежавам ТТ и Walther PPQ. ТТ освем за вдигане на шум за друго не става. За самоотбрана ползвам PPQ -повече патрони, голям избор от муниции, много къс ресет и много благ спусък. За времето за което се вади и стреля с ТТ с Валтера съм изстрелял вече едно кило олово. ТТ хубаво копие на един велик пистолет, но за съжаление и на двата им е минало времето.
  • 21 Бивш любител

    22 11 Отговор
    Тук са се изказали много хора, които не разбират от оръжие, а са подвластни на някакви техни си емоции. Прави са онези, които сочат Браунинг за модел на копиране. Системата е перфектна и се ползва не само от ТТ. Слабите места на ТТ са две. Първото е малкият калибър. Той пробива много прегради, но не причинява шок, който да извади противника веднага. Нарича се възприращ ефект. Големите калибри го правят, но оръжието събира малко патрони. Справка Колт 1911 .45. Затова се наложи 9 мм парабелум. Второто слабо място е ръкохватката. Когато го извадиш в ситуация и го насочиш цевта му сочи надолу. Който е държал в ръка Люгер парабелум ще ме разбере. На останалите желая червени комунистически сънища!

    Коментиран от #23

  • 22 АЗК

    33 4 Отговор
    За времето си Велик пистолет. Още под различни наименования и подобрения е на въоръжение. Огромна начална скорост и пробиваемост. Пистолет за война не за балове. Доказал се е.

    Коментиран от #25

  • 23 Били Рей

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "Бивш любител":

    Братле повярвай времето на това желязо безвъзвратно е отминало. ТТ 7.62х25 по-малък калибър, макар и гилзата да е 9мм събира 9 патрона, твърд и тегав спусък с дълъг ход поради липсата на предпазител (има нещо като предпазител ако пуснеш удърника ръчно но не съвсем) . Самият пистолет е неестествено тънък и с много къса и неудобна ръкохватка. За сравнение с PPQ 15 заряда, 9х19, може да го заредиш като го държиш откъм мерника или откъм мушката, има накатка и на двете места, за ергономия на ръкохватката смятам да не ти говоря, темп на стрелба .... Е нема такъв, даже феновете на Глок мълчат.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Били Рей

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "АЗК":

    За пробивност имам един удърен къртач, прави 20мн дупки в 30 см бетон. За оръжие предпочитам нещо не много пробивно, така че куршумите да остават в целта. Предпочитам и да е точно. Истината е в бързата интуитивна стрелба, тва с 25-50м от казармата със заемане на тъп стоеж го забравете.
  • 26 комбат

    14 2 Отговор
    Имал съм зачислен и доста съм стрелял с това съоръжение ,неудобно е особено дръжката ,ако има предимство то е ,че с него се води точна стрелба до 200 м ,което за пистолет си е много ,но май до тук се и изчерпват предимствата .

    Коментиран от #31

  • 27 цоле

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    а застани срещу него

    Коментиран от #29

  • 28 вес

    9 3 Отговор
    Неудачно оръжие и за армията и за полицията. Затова се сваля от въоръжение. Популярен китайски аналог беше предпочитан от триадите, защото пробиваше полицейските бронежилетки, затова пък полицаите рядко арестуват членове на триадите, направо ги разстрелват
  • 29 Луфтвафе

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "цоле":

    Няма да застана. А ти би ли застанал срещу една въздушна пушка? Най-обикновена въздушна пушка от 20 см. разстояние? А?
  • 30 Пачи

    4 0 Отговор
    Калибъра ми харесва, разбира се ако успееш да се добереш до сравнително новите Испански боеприпаси! Иначе самото оръжие и на мен ми е неудобно и за това предпочетох CZ52, и си поръчах нови чемширови черени за ръкохватката. При срека с глава на едногодишно биче, дори руския боеприпас плобива и излиза, така че да, и според мен няма голям стопиращ ефект, но пробивната му мощ е доста шокирака!
  • 31 стоян георгиев

    5 10 Отговор

    До коментар #26 от "комбат":

    да не се обърка нещо не до 200 ,а до 2000 метра се води точна стрелба с тая съветска бръкма!!!ти знаеш ли въобще кво са 200 метра бе комбате?тва са две футболни игрища.
  • 32 Пламен

    2 6 Отговор
    МНОГО ГОЛЯМ и МНОГО ТЕЖЪК
    Не лъжете!!! Този пистолет е всичко друго, но не и компактен и удобен.
  • 33 Ярослав Станчев

    17 0 Отговор
    Стрелял съм ТТ.Неудобен бил,неточен бил,ала бала,гевезъли.Нито е неудобен,нито е неточен,зависи кой го държи.
    Не знам колко е неудобен нито колко е неточен,но от 20 метра проби ствол на дърво в диаметър около 30 см.Не знам колко не му е стопиращ ефекта ама отпред на дървото не можахме да намерим дупка от която е влязъл куршума,обаче отзад имаше отвор около 10 см. в диаметър.С един изстрел от 40-50 см. сваля прасе около 250 кг.Куршума го намерихме в средата на гръбнака.
  • 34 висок

    0 3 Отговор
    Много спецове, точен бил.... Абе пичове, каква точност при плаваща цев и плаваща мушка?
  • 35 скаут

    4 0 Отговор
    до всички пишещи....може ли повече боеприпаси за въпросното оръжие.....да ми намерите..... Вие ....носете Колт ,Браунин ги т.н....
  • 36 скаут

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    оф забравих....до всички спецове.....става ли патрона на ТТ.... за АК -47
  • 37 korleone

    1 0 Отговор
    Шпагин,същата точност,но уцели ли...по добре да не те уцелва,минава и заминава,удобен за носене заради дългата му цев,мушкаш в гащите и не пада,гащите падат той не,единственото което го различава от 1911 е края на дръжката и калибъра,единия е 45 а другия 7,62... и двата са убиици и трудни за точно премерване
  • 38 негар

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Марони":

    ам пикливо щот го сравняваш с пишката си, а мракобесниците са героите които мятаха атомни бомби на жапончетата ьот за тях струва , ама мнооог о си начетен муха ха хах ха ха !
  • 39 Тежи

    0 0 Отговор
    Хубаво е човек да го носи с пазарска количка.