Last news in Fakti

14 Март, 2018 15:52 9 407 13

10 любопитни факта за Стивън Хокинг

  • стивън хокинг

Един от най-великите умове в историята на човечеството си отиде от този свят на 76 години. Стивън Хокинг бе известен по цял свят, но някои интересни детайли от живота му не са толкова популярни.

1. Стивън се ражда в Оксфорд на 8 януари 1942-ра, точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей.


2. В училище е посредствен ученик, но си пада по математиката и се увлича по химията. На девет години оценките му са едни от най-ниските в класа. Въпреки това учителите признават гениалността му, което му печели прякора Айнщайн.


3. Баща му настоява да се занимава с медицина, но Стивън няма интерес към биологията, която смята за "прекалено неточна".


4. На среща на Кралското научно общество Хокинг прекъсва лекция на известния астрофизик сър Фред Хойл, за да му посочи, че е допуснал грешка. Когато го питат как я е открил, той отговаря "Просто вече пресметнах всичко на ум".


5. През 1973 г. Стивън Хокинг посещава Съветския съюз, а през 1987 г. се среща с акад. Андрей Сахаров в Москва.


6. През 80-те Хокинг и Джим Хартъл предлагат модел на Вселената, която няма граници в пространството и времето. Концепцията е описана в книгата "Кратка история на времето", която се разпродава в тираж от 25 000 000 бройки.


7. През 1985 г. заболява от пневмония. Състоянието му е толкова тежко, че лекарите предлагат да изключат животоподдържащите системи, но жена му Джейни отказва. След направена трахеотомия Стивън губи способността си да говори и от тогава използва гласов синтезатор, който отказва да замени с по-реалистичен "глас" по предложение на Intel.


8. Стивън Хокинг е първата "поп звезда" на науката. Появява се като в "Семейство Симпсън", "Стар Трек", "Теория на Големия взрив" и последния албум на "Пинк Флойд".


9. Хокинг има безброй престижни награди, но така и не получава "Нобел". В Оксфорд в продължение на 30 години ръководи същата катедра като Исак Нютон.


10. Към края на живота си професор Хокинг предричаше края на човечеството - заради глобалното затопляне, нов вирус-убиец или комета. Варва в съществуването на извънземен живот и предлага човечеството да се пресели на други планети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стругацки

    3 0 Отговор
    Тая снимка от Стар Трек - играеха на покер ))) Помня го тоя епизод, участва за 2 минути в началото
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "2399":

    Мир на праха му! Предполагам е на едно по-добро място, където ще види цялата Вселена и ще разбере дали трудовете и откритията са му били верни.
    П.С. Този, ако е „ Перко Урков“, то ти трябва да си едноклетъчно!
    Този човек е известен в цял свят. Той беше е един от най-големите учени на съвремието ни, а ти кой си?
    Хейтър с мозък, колкото да пази равновесие.
  • 7 Пръц

    19 1 Отговор
    Не обиждай едноклетъчните ,по прилича на газ метан :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Commodore

    7 0 Отговор
    Всъщност, Хокинг не работи в Оксфорд, а в Кембридж- Тринити колидж. В същия колеж, а не в Оксфорд професор е бил и сър Исак Нютон. Двамата са живели в едно и също крило на Тринити (веднага в дясно от входа на Колежа), но заради инвалидното кресло Хокинг живее и работи на първия етаж, а Нютон е бил на втория.
  • 10 ПакСъмАз

    2 12 Отговор
    Както винаги става при среща с медиите!
    Разбрах , че е "велик" защото ми го повториха 7 пъти!
    Ама не разбрах защо!?
    Та какво е великото в теорията, че вселената е безкрайна ?Това е толкова естествено - както човешката глупост!

    Та повече вярвам на Нобел! ( дето не са му дали нобелова награда)

    Коментиран от #11, #12

  • 11 ГОУСТ

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "ПакСъмАз":

    Виж сега!Не знам как си успял да напишеш коментара си на компютър или сигурно си диктувал на някой да го напише,защото по него мога да съдя че няколко минути преди да напишеш коментара единственото нещо което си държал в ръцете си е овчарска сопа.Затова хващай я обратно и отивай да си пасеш овцете.
  • 12 ЛАЛАЛА

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПакСъмАз":

    Чудя се защо коментирате неща, които са далеч от вашите ценности господине. Мир на праха му. А на вас здраве и дълголетие. Вървете напред до края и не се страхувайте, след вас няма да останат никакви следи.
  • 13 Kokо

    2 0 Отговор
    Коментарите са излишни, загубихме още една опорна точка.
    Няма как да разберете защо скъпи деца, но възможноста ви да споделяте безумните си мисли и да се излагате публично се дължи на хора като Хокинг. Нормално е да блеснете, мир на праха му. Поклон.