Last news in Fakti

30 Април, 2018 14:20 6 720 9

Huawei разработва алтернатива на Android

  • huawei-
  • android-
  • операционна система

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света Huawei Technologies Co. разработва собствена операционна система за мобилни устройства, която да замени Android, съобщава авторитетният китайски ежедневник South China Morning Post. Целта на компанията била да се застрахова в случай, че Google отнеме лиценза ѝ заради обвиненията на американското правителство в шпионаж в полза на китайските власти.

Android заема доминираща позиция на всички пазари по света, включително и в Китай, където действат строги забрани за много чуждестранни услуги. За Huawei било важно да разполага с алтернативна операционна система "за черни дни" ако САЩ и Google наложат ограничения заради подозренията в непозволено събиране на данни за потребителите.

Според South China Morning Post китайците не бързали да разкриват подробности за новата ОС, тъй като проектът все още бил твърде далеч от възможностите и качеството на Android. От Huawei се тревожели също дали няма да се сблъскат с нежеланието на странични разработчици да създават приложения за алтернативна операционна система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    29 0 Отговор
    И Мозила опитаха (макар и с "портнат" Андроид), и Майкрософт опитаха, но явно бизнес лостовете на Гугъл/Алфабет са много "убедителни" за производителите на хардуер, така че ще им е зор, меко казано.
  • 2 112

    14 1 Отговор
    На този пазар всичко зависи от желанието на страничните разработчици. Това съсипа иначе не-лошата мобилна операционна система на Microsoft.

    Коментиран от #7

  • 3 Ghost

    2 0 Отговор
    Не ми се вярват да се откажат от смартфоните толкова лесно ;)
  • 4 Радвам се

    9 1 Отговор
    Нека да направят хуавей са много добри и бих ги подкрепил
  • 5 Китайците

    3 2 Отговор
    Щом купиха сащ ще купят и андройд и иос
  • 6 супер

    9 4 Отговор
    Браво. Това съвпада с моята идея за създаване на алтернативни оси за телефони и компютри който са независими от американските корпорации. Желателно е веднага като стане готова да я пуснат в телефоните. Веднага си вземам.
  • 7 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "112":

    Тези китайци много си повярваха. Не, че е лошо като идея, но те нямат технологичния потенциал да направят каквото и да било тяхно. Винаги крадат ноу хау, а сега се бият в гърдите, че ще правят собствена ОС. Те Ундоус не успяха се преборят, та тези смешници ли? Процесорите им ги правят тайванци от TSMC, дисплеите им ги правят корейците LG, сензорите за камерите са на японците Sony, а ОС е на американците.
    Навремето Nokia плати висока цена за това, а те бяха несравнимо по-иновативни от тези смешни китайци!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Gencho

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ако дадеш на безброй маймуни клавиатури, все една ще успее да накоди работеща ОС
  • 9 Само да вметна:

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Пич Тайван си е област в Китай ,където са били заселени техните "буржоа" след втората световна война. На самото пристанище има голяма статуя с герб и надпис P.R.C.