Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 12:25 3 229 4

Момиченце живее с 6 присадени органа

  • алана шевънел-
  • тумор-
  • саркома-
  • трансплантация

Когато била на 5 годинки, лекарите открили причината за треската, загубата на тегло и деформираното коремче на Алана Шевънел. Голям тумор се разпространявал в тялото на детето. След две неуспешни операции и безрезултатна химиотерапия за докторите останал единствено шансът да извършат крайно рискова трансплантация на цели 6 от засегнатите органи.

Миналия октомври хирурзите подменили стомаха, черния дроб, далака, тънкото черво, панкреаса и част от хранопровода на Алана. Безпрецедентната операция се увенчала с успех. Момиченцето вече си е у дома в Портланд, щата Мейн. Тя не само е пациентът с най-голям брой едновременни трансплантации, а и първият в света с присаден хранопровод.
 
Алана Шевънел е страдала от рядка форма на саркома. С нарастването си пълният с течност тумор започнал да притиска вътрешните органи и да пречи на храненето на момиченцето. Тя трябвало да изчака повече от година, докато бъдат намерени донори, и според оценките на лекарите имала 50% шанс да преживее операцията.
 
Сега пред Алана има други предизвикателства. Малката героиня трябва да пие 9 вида лекарства по няколко пъти на ден, да спазва изключително строга диета (никакви сурови плодове и зеленчуци) и да се бори едновременно с колостомия (оперативно отваряне на дебелото черво за образуване на изкуствен анус) и хранителна тръба, докато организмът й се пригоди към нормално хранене.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Аврамов

    0 0 Отговор
    успех мило дете
  • 2 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    то е.аси живота, само мъчат детенцето.
  • 3 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    ама и тоя дето е писал статията е.аси нахалитутника- къде видя, че има 6 присадени органа? има 6 оперирани, а само някой са присадени.
  • 4 10%

    0 0 Отговор
    нямам думи