8 Май, 2018 10:39 19 423 47

"Калашников" - оръжието на оръжията

  • ак 47-
  • автомат-
  • калашников
"Калашников" - оръжието на оръжията - 1

През 40-те години е създаден руският АК — „Автомат Калашникова“ — от Михаил Калашников в отговор на германските нововъведения във въоръжението. Към края на Втората световна война германските армейски генерали престъпват недвусмислените заповеди на фюрера и произвеждат автоматично бойно оръжие.

Оръжейният конструктор, инженер Хуго Шмайзер, използвайки стара руска идея, разработва оръжие - късо, леко и изстрелващо трийсетте патрона в пълнителя със скорост повече от сто изстрела в минута. Хитлер толкова се впечатлява от преди забраненото от него оръжие, че го кръщава „Щурмгевер“, или „Щурмово оръжие“, и заповядва то незабавно да влезе в производство. Производството обаче е твърде ограничено и се появява твърде късно, за да повлияе на усилията на нацистите да спечелят войната. „Щурмовото оръжие“ на Шмайзер — така или иначе — определя тенденцията за всички щурмови пушки до края на века.

АК-47 на Калашников обаче си остава най-влиятелното и най-широко произвежданото от новите бойни оръжия, работи, като отвежда част от барутните газове, произвеждани от патрона, в цилиндър над цевта. Газът изтласква бутало, което връща затвора върху пружината му и извежда ударника за следващ изстрел. Автоматът тежи около пет килограма, побира трийсет патрона в извит метален пълнител и изстрелва 7.62-милиметровите куршуми с около 715 м/сек в над 300-метров ефективен обсег. В режим на автоматичен огън изстрелва повече от сто патрона в минута и над четирийсет — при единична стрелба.

Оръжието си има и своите недостатъци. Ниската скорост в дулото на тежкия 7.62-милиметров патрон определя параболична траектория, която изисква сложно прицелване за поразяване на мишена, отстояща на триста и повече метра. При стрелба припламването от дулото на калашника, особено от новата серия 74, е толкова ярко, че нощем ослепява стрелеца и често издава позицията му. Цевта бързо се пренагрява и пари в ръцете. Понякога патронът толкова се нагрява в патронника, че избухва в лицето.

Въпреки всичко оръжието работи идеално след пълно потапяне във вода, кал или сняг и остава една от най-ефикасните и надеждни машини за убиване, създавани някога. През първите четири десетилетия от разработването му са произведени петдесет милиона — повече от всяко друго огнестрелно оръжие в човешката история — и всички варианти на автомат „Калашников“ стават предпочитано бойно оръжие на революционери, обикновени войници, наемници и гангстери по целия воюващ свят.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    38 16 Отговор
    Номер 1е! И е 100% руско изделие! То и Лада Жигули прилича на Субару Импреза-2 ама не е нали?
  • 2 Kcanisanaiba

    42 83 Отговор
    100% фейк на щурмгевера!!!! Ако някой си мисли, че неграмотния сержант Калашников може да направи сам оръжие, трябва сериозно да се замисли за своето психично здраве!

    Коментиран от #42

  • 3 Ристе

    37 77 Отговор
    Калашников е немска разработка, нищо руско няма.

    Коментиран от #12

  • 4 Путин Властелин

    27 54 Отговор
    Долна лъжа е, че неукият мужик Калашников е взаимствал идеята от Хуго Шмайзер! Лъжа! Лъжа! Лъжа!
  • 5 Бесен Язовец

    66 27 Отговор
    Германците щото са мн.добри оръжейни конструктори затива загубиха 2 -С.Войни!!
    И те като Лудогорец уж добри и все нещо не им достигнало ХЕХЕХЕХЕ 😀

    Коментиран от #47

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НКВД

    67 11 Отговор
    От злоба и завист САЩ си преписаха ВСВ от злоба и завист германците си преписаха АК 47 само чакам някой да си препише ТАНКА ТЕ-34!

    Коментиран от #9, #36

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Танк 34

    12 42 Отговор
    Т 34 е конструиран от американския инженер Кристи, за това немците го наричат кристи панцер

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    59 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ристе":

    Колко ника ще ползваш, тролче невежо?
    МР-43/44 пък са крали принципът на действие от Браунинг още от 1918 година. Пък всички са откраднали формулата на барута от китайците.
    Това се нарича технологичен напредък и надграждане. Що германците не са направили АК-47 в Германия като е техен и нискотехнологичен?
    Не, че този автомат е върховното оръжие, но за целта, за която е създаден е най-доброто.
    Такива тролове като теб, освен да плюят и произвеждат фекалии, друго не могат в жалкия си продажен животец.

    Коментиран от #34

  • 13 Историк

    12 35 Отговор
    Подобрена версия на Германския Щурмгеверт!
  • 14 неучен

    56 4 Отговор
    Калашников може да е бил неук, но е бил талант! Сега България е пълна с академици и професори, но да сте чули нещо ново да са измислили?
  • 15 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "Доктор Охболи":

    Никакви италианци не са въвели принципа на отвеждане на част от барутните газове. Написах в предишния си пост, че Браунинг патентова този принцип през 1918.
  • 16 Гост

    38 3 Отговор

    До коментар #11 от "Танк 34":

    Ти си поредния невежа, който само плюе по задължение. Кристи е създал окачването на Т-34. Най-иновативното обаче в Т-34 е наклонената броня. Нея кой е измислил, германец или американец, а?
    Отричането на достиженията на дадена нация, показва само дефицит на интелект.

    Коментиран от #20

  • 17 Нико

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Публикувано във факти.бг: "Ниската скорост в дулото на тежкия 7.62-милиметров патрон определя параболична траектория, която изисква сложно прицелване за поразяване на мишена, отстояща на триста и повече метра" само да ти кажа, че всички куршуми летят в параболична траектория, а "тежкия 7,62-милиметров патрон" ами "Драгунов" има същия калибър патрони и е един от най добрите снайпери, а ми картечница РКК???

    Коментиран от #18

  • 18 Бесен Язовец

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "Нико":

    А аз да ти кажа че Ак-47 е 7,62 х 39 а не 7,92 х 55 като беше написал в ком.10! И само да ти кажа че АК е със стандартен пълнител от 30 патрона а не с 10 както беше написал!
  • 19 гост

    11 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: инженер Хуго Шмайзер, използвайки стара руска идея

    хаха... сигурно точно така е станало...
  • 20 Танк 34

    4 19 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Диференцираното брониране е приложено първо при Т34, а наклонена броня има още в ПСВ, но това не променя факта че конструктора се казва Кристи.

    Коментиран от #22

  • 21 Валя

    2 8 Отговор
    МР-44
  • 22 Гост

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Танк 34":

    Глупости на квадрат. Кристи работи над БТ-7, който няма нищо общо с Т-34.
    Пък наклонена челна броня е имало толкова през Първата световна война, колкото ти разбираш от танкове.
    Диференцирано брониране - това в коя игра го прочете - бухахахахаха
  • 23 стоян георгиев

    19 30 Отговор
    тая статия е за първи април!!!калашников създал автомата през 40 те години!!!!!смяххх!!!калашников дори не е можел да начертае автоматичната автоматичната карабина ,която хуго шмаизер създава в съветски плен.един старшинка на 27 години без техническо образование е сложен отпред на този немски проект измислен и изпълнен от немци в ссср.цялата техническа и в последствие производствена деиност вкарала автомата в експолатация е под ръководството на хитлериста шмаизер.за работата си тои получава такива пари квито страшинката калашников не е можел и да си представи.след като си тръгва от ссср изделието му не претърпява ни едно успешно развитие,подобно на фиата дето в русия днес му викат лада!

    Коментиран от #25

  • 24 аек471

    15 5 Отговор
    ако ме оставят на една планета без да знам какво ме чака там ще цепя тъпите сини аватари с нищо друго освен с 47 - това няма засечка
  • 25 Гост

    33 3 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Типично за шоп - епа такова животно нема.
    Тези измислици и конспирации ги разправяй в лудницата. Има само една официална позиция и тя е, че Михаил Калашников е конструктор.
    Но ти си толкова болен хейтър, че е безсмислено да ти се обръща внимание.
    То според теб германците са спечелили Втората световна война, но мужиците им разказаха играта.
    Не разбирам как може да има такива тролове като теб, които да мразят цял един народ и то по задължение?!
    А Ломоносов, Айвазовски, Менделеев, Чайковски, Шишкин, Сикорски, Каральов и те ли са си преписвали чужди заслуги?
    Уважавайте труда на хората по света, независимо дали са китайци, американци или българи.

    Коментиран от #27

  • 26 Характеристиките на Руския Шмайзер

    9 3 Отговор
    Със сигурност М16 ще го бие по точност,много по-безоткатна прецизна работа,но пробивна сила и надеждност -Калашника е грозно оръжие! Accuracy @ 100 meters : AK= 15 cm M16=11cm
    Penetration (ballistic Gelatin) : AK= 74 cm M16=36 cm .повече от два пъти по-голяма пробивна сила!
    Effective range: АК= 350м М16 = 460м
    Rate of fire: АК=600 изстр/мин М16=700-960 изстр/мин
    Cartridge: АК=7.62х39 мм М16= 5.56х45 мм

    Коментиран от #37

  • 27 стоян георгиев

    16 15 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    аз съм хеитър??????хахахахахах!!!!ами отвори руското вики бе убавец,не американското ,а руското и прочети кво е било образованието на калашников когато уж създава автомата.и сега два прости въпроса към теб.прости за да ги разбереш.първия.как михаил калашников е определил сплавите необходими за правенето на цевта и металните части на автомата?как михаил калашников е създал механизмите и частите на самия автомат като никога преди това не го е правил и е нямал опит в тази област.отговори ми на въпрости е веднага признавам че съм шоп и хеитър!!!!!смяххх!що се отнася до писаното от мен ,съвета ми е към теб да го прочетеш внимателно и да знаеш че всичко което съм написал макар и шокиращо за теб е вярно.шмаизер е създал калашника за което му е платено и го е въвел в производството.шмаизер не е бил сам бил е със своя екип както и с цялата си огромна документация включваща опита му за 30 години правене на оръжия.шмаизер е бил и виден нацист ,но тва са подробности ,които не е трябвало съветския гражданин да ги знае,щото само лошите капиталисти е можело да се съюзяват с нацистите и затова се е появил то 27 годишен убавец без никакви познания.направена му е легенда иче бил самороден и самоук талант и готово,днес още се ловят на тая тъпотия балъците.единственотот въведение на калашников преди автомата е уред за стрелба с пистолет от танк.смешно е ама е факт.като си тръгва шмаизер калашников за следващите 70 години само сглабя и разглабя автомата.

    Коментиран от #29

  • 28 стоян георгиев

    1 12 Отговор
    http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312
    специално за нехеитърите!всеки нормален човек с логическо мислене и житеиски опит може да си направи изводите!за другите няма кво да водим въобще дискусия!

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    19 5 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Тези свободни съчинения ти казах къде да ги разправяш. Това какво образование е имал Калашников какво отношение има в конструирането на оръжие? За твое сведение металите се изчисляват, а не се конструират.
    Бил Гейтс и Стив Джобс и те са зарязали университетите и са без висше образование и според теб няма как да са създали нещо, а са крали от други, нали? Кой им е направил полупроводниковите елементи като не са инженери, а?
    Писанията в стил вестник Шок, са за хора като теб. Предполагам вярваш, че и извънземни са те отвличали?!
    Такива елементарни съждения и нелепа омраза към руснаците, те прави адски жалък!

    Коментиран от #31

  • 30 Доктор Охболи

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ти ми стана ясен. Само много задръстен човечец чете тоя сайт.
  • 31 стоян георгиев

    6 14 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    за твое сведение бил геитс се занимава активно с програмиране и създава лично първия уиндос,а михаил калашников не е създал нищо.джобс е организатор ,а реално негов експерт е гари возняк.михаил калашников нито има обрзаованието нито ценза да създаде въпросното оръжие.неуспорим факт.няма как да създадеш сплави,да създаваш механизми и т.н. без никога да не си го правил.особено в ссср където инфото по въпросните теми е било строго секретно.във втората статия се обяснява механизма на създаването на автомата,които е дело на огромен брои немски специалисти както и на огромна работа и информация,непосилни за цялата съветска военна промишленост ,камо ли за един необразован старшина,завършил седми клас без никакви познания в областта на оръжеината промишленост.в полза на шмаизер говорят и огромните възнаграждения които получава в марки за деиността си,а също така и дългото му пребиваване в ссср точно в периода на въвеждане в производство на автомата.принципите както и философията на шмаизар при предния му автомат са реално повторени при новия му такъв,единствената разлика е в затвора взаимстван както каза автора от немска картечница,калашников както писах няма нито едно въведение преди уж да измисил ак,като изключим устроиството му да се стреля с пистолет от танк.неговия първи прототип които не е приет няма нищо общо с ак 47 ,а по-скоро прилича на американски томпсън или на лошо копие на шпагин.та тва е положението!

    Коментиран от #32

  • 32 Гост

    21 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Пич, ти не може да напишеш един ред без дузина правописни грешки, а си тръгнал да разправяш, че Калашников бил без образование.
    Осъзнаваш ли изобщо колко нелеп изглеждаш отричайки Калашников и то само на база на смешни догадки?
    Кой ще се занимава да издига Калашников ако не става за конструктор, след като в СССР е имало вече имена като Симонов, Шпагин, Дегтярьов, Федеров, Макаров, Никонов и Токарев?
    Много си зле в сляпата си омраза към руснаците.

    Коментиран от #38

  • 33 Али Бабата

    16 1 Отговор
    Владимир Г. Фьодоров е създателя на първия автомат в света.Още през 1913г.,автоматът му няма равен в която и да е армия по онова време.Първите руски войници въоръжени с това оръжие са през 1916 г.

    Ако се мисли без излишни емоции, стрелковото оръжие е пример на безкрайно заимстване на идеи и конструкции. Оръжие работещо под междинен патрон е създадено през ПСВ (концепцията е на Владимир Фьодоров) … нищо в Stg 44 на Шмайзер не е “оригинална” идея. Калашников може и да е копирал нещо отнякъде що се отнася до механиката, но със сигурност не е от Sturmgewehr 44. По скоро е "ограбил" интелектуално един друг руски оръжейник (В. Фьодоров, А. Судаев)!
    А и Калашников не е изобретател,а конструктор.Просто е конструирал автомат без забележки,особено за онова време. Имат общо в дизайна, но външността не прави пушката. Имат колосални различия в устройството (механиката) и те са в полза на AK47. Неслучайно целият свят познава AK47, а за Sturmgewehr 44 са чували само оръжейници.

    Коментиран от #39

  • 34 Валери

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Евала брат! Мачкай плиткоумните маймуни с тежкия ботуш на здравия разум.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бостънският Удушвач!!

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Характеристиките на Руския Шмайзер":

    Писали го в статията с над 100изстрела/мин.до 700 е бая над!!Знам,че изпразва пълнителя за около2-3сек!!Страшно оръжие,непретенциозно,да не говорим за дебалансираната модификация,уж забранена,ама като си тръгнал да убиваш или да се спасяваш забраните отпадат!!
  • 38 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    ами прочети статията бе убавец в нея се казва кои и защо издига един старшина без образование за мега съветски конструктур.тва в ссср е практика и затова и до днес карат фиат 1968 година.иначе да ссср е имал завършени и добри специалисти в оръжеиното дело,но е трябвало нов образ на човека от народа измислил сам уникален автомат.а лапнишараните и до днес са си лапнишарани.не се ли създаде по същия начин и нашия вожд другаря тодор живков,а и не само тои ,а цяла плеяда бъллгарски комунисти ,я професори ,я военни казано общо смешници!

    Коментиран от #41

  • 39 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Али Бабата":

    али баба сега без снимка а?калашников няма как да ограби когото и да е щото е нямал нито достъпа до информация нито квалификацията.няма как 27 годишния старшина без техническо образование да бъде конструктур,щото не е можел да чертае.как ще създадеш нов проект без да можеш да чертаеш и без информация за него?особено лесно се вижда че не е създателя и от краткия период на неговия проект.нека да спомена пак фактите.след като хуго шмаизер заедно с цялата си документация и екип е отвлечен в ссср .тва става периода август 1945-октомври 1946 в ссср се обявява проект за нов армеиски автомат със силен патрон,нещо дето не е имало никога в съветската армия преди това въпреки три годишните напъни на съветските оръжеиници.и о чудо на следвашатата година неизвестния и неук сержант танкист калашников печели.легендата е много проста и предназначена за прости хорица.сержанта бил ранен и във фронтовата болница докато почивал почнал да създава оръжия,после го преместили в института по авиация и изведнъж се оказал начело на конструктурски отдел и спечелил конкурса с уникалния си автомат.шмаизер със 10000 страници техническа документация не е споменат ,но остава в ссср до 1952 и печели сталинска награда .понеже в ссср и русия всичко е секретно ,само под сюрдинка се казва че шмаизер помагал за технологиите при изграждането на цевта на автомата ама се уточнява че в ссср тия работи си ги знаели и без него.интересното става обаче после.след като даровития 27 годишен старшина съ
  • 40 miro

    1 4 Отговор
    паметника в москва на калашников е постaвен чертеж на х, шмаизер
  • 41 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Как не се измори да пиеш едни и същи простотии?
    Догадките и конспиративните теории са за параноици като теб!
    Той и Самюел Колт не е измислил модела 1911, а го е конструирал Джон Моузес Браунинг.
    Той и Гастон Глок е правел лопати и не е измислил нищо в Глок 17, но целия свят мисли, че той го е измислил.
    Така, че в историята има по-фрапиращи случаи, но ти нали си заслепен от омраза към руснаците, давай да плюем, нали?

    Просто ставаш твърде смешен вече с неграмотните си постове! Михаил Калашников бил неук и няма как да е измислил каквото и да било, а ние трябва да вярваме за тези неща на теб неграмотния, който не може да пише?!

    Коментиран от #43

  • 42 deadman1488

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kcanisanaiba":

    прилича малкона шмайзер. ное идеалното супер автоматче за вечни времена
  • 43 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    с кое ставам смешен че нямаш ни един аргумент и пускаш партенки?обясни ми как един 27 годишен старшина танкист измисля за една година автомат дето е актуален и днес?ето тва ще бъде смешно ако се опиташ да обясниш и знаеш ли какво ще стане сега след като те приканвам да обясниш????ще спреш да пишеш!!!!както обикновенно!

    Коментиран от #44

  • 44 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Ами ако за теб официалните данни не са аргумент, то си има диагноза за състоянието ти.
    Още повече, че ти разчиташ на догадки и писания за конспирации.
    Я отиди на един психотест и после сподели резултатът с нас.
    Уникален нагъл трол си пич, уникален!!!

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    за мен точно офциалните данни са аргумент.официално в руското вики е обявено кво е образованието на калашников ,както и официално е обявена неговата кариера като конструктур.именно от там аз правя заключенията си,а ти от къде взе твоите?може да обясниш просто как старшинката танкист е създал автомата.ще е доста интерсно да го науча!!!!смяххх!и не на последно място съвсем официално калашников не получава нищо за откритето си .днес заводите калашников са собственост на путин ,а сина на калашников до преди да почине просто работеше там,интерсно що семеиство калашникови не са потърсили правата си върху интелектуалния си продукт?
  • 46 Булгар

    0 0 Отговор
    Ей, журналистчето!!!След като си копирал едно към едно целия материал, защо името ти стои над "статията"???
  • 47 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Язовец, немските оръжия са били по- добри от съюзническите, това го казват те! Немците губят войната, защото Хитлер воюва с целия свят!