Last news in Fakti

17 Май, 2018 07:28 3 973 5

17 май 1902 г. - Открит е първият компютър

  • mеханизмът от антикитера-
  • антикитера-
  • компютър

На 17 май 1902 г. е открит първият компютър. Той обаче не е сглобен във фабриката на някоя съвременна компания. Напротив – създаден е преди повече от две хиляди години в античния свят…

На изумителната мистериозна находка се натъква група гмуркачи за водни гъби.

Преди 117 години на връщане от Африка ги заплашва буря и те решават да изчакат тя да премине, закотвени на малък гръцки остров. При едно от гмурканията си в района забелязват на морското дъно множество разпилени статуи. Както по-късно се оказва, това е мястото на корабокрушението на римски плавателен съд, случило се хилядолетия назад.

Сред артефактите, извадени от над 60 м дълбочина, са и няколко бронзови парчета, за които първоначално е решено, че са част от скулптурите. Две години по-късно археолог от Националния археологически музей в Атина, хвърля сензацията: Това са части от сложен механизъм, съставен от зъбчати колела. Иначе казано – най-древния компютър.

На 17 май 1902 г. археологът Валериос Стаис, който се занимава с анализ на откритите артефакти, взема бронзово парче, покрито с варовик и раковини. Внезапно тази буца се разчупва, тъй като бронзът е силно пострадал от корозия, и в нея заблестяват предавки. Стаис предполага, че това е фрагмент от древен часовник, и дори пише научна работа по въпроса.

Но колегите му от археологическата общественост срещат тази публикация на нож. Стаис дори е обвинен в измама. Критиците на учения твърдят, че в Античността не може да са съществували такива сложни механични устройства. Направен е извод, че този предмет е попаднал на мястото на корабокрушението в по-късни времена и няма отношение към потъналия кораб. Стаис е принуден да отстъпи под натиска на общественото мнение и за тайнствения предмет е забравено задълго.

Mеханизмът от Антикитера се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Чрез детайлни томографски изследвания е установено. че първоначално това са били близо 40 различни зъбчати колела. сглобени във функциониращ механизъм. Целият механизъм се е вмествал в кутия с размер, оценяван приблизително като 34х18х9 см. На предната ѝ страна е имало „циферблат“ с различни пояснителни текстове, част от които е разчетена.

Механизмът е получил широка известност след статията „Древногръцкият компютър“, публикувана през 1959 година в сп. Scientific American от Дерек де Сол Прайс.

Древното устройство се среща и в антични летописи, например при Цицерон в съчинението „За природата на боговете“: „Топката, която наскоро изработи нашият приятел Посидоний, възпроизвежда това, което се случва на небето със Слънцето, Луната и пет планети в различни дни и нощи.“

Самият Антикитерски механизъм и създадената от учените негова функционираща версия се съхраняват в Националния археологически музей в Атина.

Радиовъглеродният анализ на механизма определил неговата възраст в периода от 150 до 100 г. пр.н.е., а сега учените изследвали частта му, необходима за определяне на затъмненията. Теоретична основа на изследването бил цикълът на Сарос – период, в който редица слънчеви и лунни затъмнения се повтарят.

Сарос е равен на 223 синодични месеца на Луната, което прави 6585,32 дни, или почти 18 календарни години. На практика античните астрономи използвали Екселигмос (от гр. ἐξέλιγμος – завъртане на колелото) – период, равен на три сароса и удобен с това, че образува цяло число дни – 19 756.

Учените успели да изчислят, че механизмът за предсказване на затъмнения ще показва най-точни резултати, ако в качеството на „точка на отчитане“ на сароса бъде избран 12 май 205 г. пр.н.е. Такова откритие би им позволило да направят извод, че уредът е бил изработен в края на III – началото на II в. пр.н.е., отбелязва Мегавселена.

И все пак изследователите отбелязват, че този факт може да определи не датата на сглобяването на механизма, а времето на разработката на неговата конструкция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    11 14 Отговор
    Поредната гръцка фалшификация.

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Пешо Слепият

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Абе ти да не работиш разпространител на невежество ?
  • 3 Иванов е прав

    2 9 Отговор
    Компа е руски, създаден от Володя Ленин и открит от Володя Путин
  • 4 Астрология

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Закърнелият ви орган , с който си служи само да пазите равновесие ,до като ровите в хладилника за бира , едва ли може да побере каква основополагаща роля има Древна Гърция в науката , медицината, изкуството ,математика, геометрия ,архитектура ,корабоплаване ,и мн. други. Необразован чоба..н. .
  • 5 БНВ ездач

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Антикитерския механизъм, турче, е механизъм, който твойте роднини никога, повтарям НИКОГА, няма да могат да изработят!! Само си мислите, че познавате природата, около вас! Познавате само цветовете на килимчето, на което чукате челцето по пет пъти на ден.