Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 13:58 9 426 14

Азербайджан вдига 1050-метров небостъргач

  • азербайджан-
  • небостъргач

Със своите 828 метра завършената през 2010 г. "Бурж Халифа" държи рекорда за най-високо здание на Земята. Скоро край Каспийско море обаче може да се появи още по-гигантска сграда. В Баку, столицата на Азербайджан, ще бъде издигнат небостъргач, който ще се издига на километър и 50 метра, съобщава сайтът News.Az.

"Азербайджан Тауър" ще има 189 етажа и ще бъде построена от Avesta Consern като част от проекта Khazar Islands, който предвижда създаването на 41 изкуствени острова н площ от 2 000 хектара. Строежът ще струва $2 млрд. и ще се превърне в перлата на цял нов град за 1 млн. жители, в който ще има дори писта за Формула 1.
 
По план Avesta трябва да започне строежа на 1 050-метровия небостъргач през 2015-а и да го завърши през 2018-2019 г. Самият комплекс Khazar Islands пък трябва да бъде готов до 2022-ра.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ML 320 CDI

    0 1 Отговор
    не искам да си представям колко ще струва една нощувка
  • 2 бате Ицо

    2 0 Отговор
    Докато едни умират от глад,други се чудят каква изгъзица да измислят!Не проумявам какъв е смисълът от всичко това,освен задоволяване на нечия суета.Да,рекордът във височината ще привлече много богати туристи,но това ще е до момента,в който някой друг не построи нещо по-високо!

    Коментиран от #14

  • 3 бъдеще

    1 3 Отговор
    Няма страшно, винаги има глупаци да инвестират в глупости. Това че инвестират пари които не са техни, не ги прави по-глупвави от тези които строиха безразборно навсякъде, просто ги прави по-безотговорни.
    Пари които не са изкарани със труд, лесно се харчат, особенно когато са чужди.
  • 4 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    Искат да правят Азербайджан силна и модерна държава! За да блесне такава страна пред останалия свят, трябва да изскочат с нещо грандоманско! Опаковката продава, а парите са само хартийки, които идват от човешката мотивация! За да мотивират себе си и световните инвеститори, те строят подобно нещо!
  • 5 Хм

    0 2 Отговор
    Още един паметник на човешката глупост. Чудно ми е какво ще сложат вътре ,след като там не е нито Лас Вегас , нито Сингапур.
  • 6 The Bear

    1 2 Отговор
    Някой сигурно има идея каква е идеята на тези грандиозни проекти, но не и аз Не мога да си представя след 11-ти септември защо строят такива високи сгради - толкова е лесно да погубиш сума народ и инвестиции с един удар. Освен това представяте ли си каква тежест ще се съсредоточи върху основата - какви материали и почва трябва да има за да я издържат - какво улягане се очаква?!? Ами във височина на различните етажи се очаква да духат различни по сила, посока, продължителност и температура ветрове - как ще издържи тази конструкция на засилващите се природни бедствия?!? Дано идеята не е просто да се направи и да се глътнат едни пари, а после да става каквото ще!
  • 7 The Bear

    1 1 Отговор
    Освен това в световен мащам терористични актове и революции ще зачестяват поради нарастващата разлика между презадоволените и умиращите от мизерия - живеещи в близост едни до други... Светът много ще се промени в следващите 10 години....
  • 8 !!!!!!!!!!!!!!!

    0 1 Отговор
    А стига бе.
  • 9 До ML 320 CDI

    1 0 Отговор
    Приятелче,нощувка в "президентския" апартамент в хотел "Двореца" - във Велинград струва над 700лв. а нощувка в супер луксозен апартамент с иконом в "Бурж Халифа" е $1000.Как да не се спука от смях човек?!!!!!!!!!....
  • 10 @@@@

    0 1 Отговор
    Хах, тези до 2020 ще направят 1050м.А Дубайците дотогава сигорно ще са имат небостъргач с височина 2000метра! Никой неможе да се мери с тях.Кой знае какво мисли да сътвори шейха след като е разбрал какво искат да направят Азербайджанците!!! :)
  • 11 руснака

    0 1 Отговор
    Айзербаджан и Казахстан за последните 10 години дръпнаха бая напреде, що да не си направят небостъргачи? В Чечня вече отдавно си имат район с небостъргачи, сега ще правят и ски-курорти. Тези държави се развиват, пък българи продължават да живеят в панелки, да вземат 250евро месечно и да коментират - всички останали колко са глупави....
  • 12 Bobi

    0 0 Отговор
    Офффф , тия са като нашите цигани - барака от кашони , но отгоре сателитна чения Излишна показност , пране на пари !
  • 13 bobyys

    0 0 Отговор
    Така се получава,като си нямат комунета,седсета,абевета и всякакви други метастази.ХАК ИМ Е!!!
  • 14 bobyys

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "бате Ицо":

    Ами бате,вместо да плачкаш на компа,що не излезиш да понахраниш бедните,ако не духа на вън,разбира се...