Last news in Fakti

16 Юли, 2018 13:47 16 135 13

Хакери пуснаха гориво без пари на бензиностанция

  • бензиностанция-
  • хакер-
  • атака

Детройтската полиция разследва двама заподозрени в хакването на бензиностанция, от която били източени 600 галона (2 271 литра) горива на стойност $1 800 (€1 537), съобщава Fox 2 Detroit. След разбиването на защитата на компютърната система колонките започнали да пускат бензин без пари.

Служителят на бензиностанцията видял какво се случва, но системата не му позволявала да се намеси. Успял да преустанови подаването на гориво към колонките едва когато намерил резервен комплект ключове и спрял безплатния бензин ръчно.

От полицията в Детройт потвърждават случая, но отказват подробности. Експерти по компютърна сигурност коментират, че оборудването на повечето бензиностанции не е защитено достатъчно надеждно срещу хакерски атаки и подобни случаи ще зачестяват.

В интернет вече има множество филмчета с указания как се хакват бензиностанции на самообслужване, а производителите тепърва започват да обръщат внимание на тази заплаха. Сегментът е доста тесен и цялата служебна информация за системите се пази от достъпа на външни лица. Експерти от японската компания TrendMicro напомнят, че още преди три години са предупредили за неизбежността на хакерските атаки след включването на все повече бензиностанции към интернет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиян

    35 1 Отговор
    Миналата седмица на Лукоил-а на Метро посока Сърбия,имаха подобен проблем,бензин 98 се продаваше на цената на 95.....хората си знаеха за проблема и дори обяснаваха на клиентите да се възползват.
  • 2 Алекс

    43 1 Отговор
    Интересна е цената 2271 литра за 3000лв :)

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Икономист

    38 6 Отговор
    1 . 30 лв . литър бензин ли ? Че то за България си е направо безплатен .

    Коментиран от #10

  • 4 Емил

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Алекс":

    В бедните държави (САЩ, Русия, Венецуела...) е така!

    Коментиран от #5

  • 5 Bob

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Кое ви учудва?1галон е около 3долара
    600х3 =1800

    Коментиран от #6

  • 6 има логика

    47 0 Отговор

    До коментар #5 от "Bob":

    Един галон е около 3,8 литра за 3$ по 1.67 лв за долар си е 5.05 лв за галон бензин а в БГ за 5 лв слагаш 2.2литра бензин и като си представиш ,че в Щатите минималното заплащане на час е 7.25$ направо без пари им излиза горивото,и после защо карали 5 -6 литрови В12 дето харчат като камиони. Много голяма ртазлика в стандарта на живот.
  • 7 hmhmhm

    23 1 Отговор
    Нашите петролни магнати трябва да ги убием

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    26 0 Отговор

    До коментар #7 от "hmhmhm":

    Трябва да убиеш управляващите, щото цената е такава, понеже плащаш данък и върху акциза.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 vasik atanasova

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Икономист":

    ТОВА МОЖЕ ДА ГО СЪНУВАМЕ САМО
  • 11 Алоо

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Алекс":

    Алоо, икономистчето... Къде го видя този курс долар/лев 1.26 $ = 30 лв...???

    Коментиран от #13

  • 12 marquise

    3 0 Отговор
    Очаквайте заповед на Доналд Тръмп, с която ще се забрани продажба на горива чрез Интернет. Не е изключено да има намеса на Русия, след срещата на двамата лидери на 16-ти юли в Хелзинги. Очаква се доклад на разузнавателните служби на САЩ.
  • 13 Язе

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Алоо":

    Той коментира цялото количество за 3000лв а не курс на долара.Чети преди да пишеш.2271литра за 3000лв.Сега по ясно ли ти е?