Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 11:36 1 777 0

Легендарно водно Ferrari отива на търг

  • ferrari-
  • type 375-
  • arno xi-
  • rm auctions

Обичайното местообитание на Ferrari са пистите, елитните колекции и паркингите на тузарските ресторанти. Малцина биха очаквали да видят емблемата с черното конче върху лодка. В Маранело обаче могат да се похвалят с успехи дори и на вода.

В началото на 50-те години на миналия век Енцо Ферари приема предизвикателството да достави двигател за моторницата на Акиле Кастолди, който смята да атакува световния рекорд за скорост по вода. В Скудурията избират за целта същия дванайсетцилиндров V-образен Type 375, с който Хосе Флориан Гонзалес печели първата си победа за Ferrari на пистата "Силвърстоун".
 
Двигателят с обем 4.5 литра е снабден с два механични компресора, в резултат на което мощността му надхвърля 600 к.с. Те са напълно достатъчни за подобряване на рекорда в категорията на 800-килограмовите съдове.
 
На 15 октомври 1953 г. Arno XI, както е наречена лодката, развива впечатляващите 241.66 км/ч на езерото Изео в северна Италия. Постижението в тази категория не е подобрено и до днес.
 
Скоро Arno XI отново ще бъде звезда, но не на водните трасета, а в търг на RM Auctions. Наддаването на красивия воден болид ще се състои на 11 и 12 май в Монако, където се очаква цената му да достигне между $1.3 и $1.9 милиона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА