26 Септември, 2018 15:49 5 042 20

Фотоапарат "Зенит" за €6000

  • зенит-
  • zenit-
  • leica

Едни от най-добрите съветски фотоапарати "Зенит" се завръщат на пазара като луксозна марка с нов модел, който ще струва между €5 000 и €6 000. Новият Zenit M е разработен съвместно от Красногорския завод "С. А. Зверев" (КМЗ) и немския производител на фотокамери и оптика от премиум клас Leica Camera AG.

Представеният на изложението Photokina 2018 в Кьолн Zenit M е разработен на базата на Leica M (Type 240), но се различава от нея по някои компоненти и софтуера. Има руски обектив Zenitar 35 mm f/1.0, изработен от метал и стъкло, а дизайнът повтаря дизайна на някогашните фотоапарати "Зенит" и "Зоркий".

Продажбите на Zemit M започват през декември. Фотоапаратът ще може да се поръча през интернет магазина на компанията "Швабе", която е собственик на търговската марка. От модела ще бъдат произведени само 500 бройки, всяка с индивидуален номер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No comment

    25 32 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От модела ще бъдат произведени само 500 бройки=

    Русофилите да побързат, че не останаха!
  • 2 Иван

    16 23 Отговор
    Познавам Leica M 240. По начало Лайка прави много хубава оптика и не толкова хубава , но все пак добра консервативна механика. Продукцията им е изключително скъпа. Пипне ли го руснак и 100 € не давам за него. Някъде да пише , че Лайка носи отговорност за качеството. Освен дизайна, нищо друго не подсказва, че Лайка има пръст в апарата. Да му искат 1 000 000, все тая. За такова производство трябват традиции и опит и то пресен опит. Ако зенитите от снимките са опита им - на рамо да си ги носят.
  • 3 Тост

    11 2 Отговор
    Имам някъде един от старите с олимпийския знак :)
  • 4 Голям Слон

    15 2 Отговор
    Не знаех, че технически е възможно на входа и изхода на една тръба да имаш едно и също количество светлина. Защото f/1.0 означава точно това.

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Има обективи f/1.0. Освен това предаването на светлината в тях не се мери във f stops, а във t stops

    Коментиран от #7

  • 7 Голям Слон

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не разбирам какво отношение има f stops и t stops в случая към физиката? :-) Твоето обяснение използва математика. Питах как може в началото на една тръба да "пуснеш" 1-ца количество светлина и в нейния край на получих същата 1-ца. Това е тръба, а не оптичен кабел. Та, даже и при тях има затихване. Нейсе, очевидно някъде имам пропуски в знанията си за обективите и фотографията, като цяло.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Царь Фотоапарат

    15 6 Отговор
    Трябва да си пълен идиот, да си купиш такова недоразумение. Има добри модели за 1000-1200 е, и базови за 450-550е.
  • 9 Гост

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Добре, прав си. С радиото не се спори
  • 10 Апарата

    9 15 Отговор
    е боклук щото е с оптика от рашка а с калпава оптика не можеш засне и слон
  • 11 Възможно ли е

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Явно много хора не са наясно с това, иначе защо ще се произвеждат такива обективи? Kато тия от Canon:
    https://kenrockwell.com/canon/lenses/50mm-f1.htm

    Коментиран от #12

  • 12 Голям Слон

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Възможно ли е":

    За мен е странно, защото светлината не е вода: колкото излееш от едната страна и толкова да излезне от другата. Признавам си, не съм чувал за обективи с такава светлосила. Най-вероятно е за сметка на оптичните елементи вътре. Друго обяснение нямам.
  • 13 Цайко

    9 12 Отговор
    Ебаси нескопосаната статия.Абсолютно неграмотни твърдения.Зенита едно време беше просто едни желязо.Имал съм няколко.Бяха някаква шега на тема фотография.
  • 14 Пешо

    3 2 Отговор
    Не се излагайте, просто от Leica са намерили по-евтин начин за производство при рунаците, отколкото в Португалия. Въпрос на финансови разчети.

    Коментиран от #16

  • 15 ХаХа

    9 10 Отговор
    Като оставим на страна факта, че Зенит е краден от германците (като репарация-целия завод), дизайна на прехваления фотоапарат е като от 70-те. Дано техниката му да е по-нова. Като знаем обаче "постиженията" на руснаците в дигитализацията има основателни съмниния, че ще излезе нещо читаво, въпреки пърханията на авторчето.
  • 16 Тупой McCoy

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо":

    Проблем ли ти е, Пешо, че АВВ, Осрам и Либхер са си направили разчетите предварително и са избрали България?! По същия начин правят всички останали големи компании. Само хора с прости селски имена и липса на сиво в черепната кутия негодуват.

    Коментиран от #17

  • 17 Иван

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тупой McCoy":

    Да ама всички изделия на АВВ, Осрам и Либхер си носят съответните имена. Фирмите си контролират продукцията от разните изнесени производство, защото си залагат името, а в бизнеса то е всичко. Тук пише "Зенит". Руснаците имат традиции в производството на оптика, варят си оптично стъкло поне от 100 години, но това не значи, че са толкова добри, че са създали обектив, чиито елементи не поглъщат светлина, независимо от качеството на просветляващия слой. Правилно казва колегата - това си е физика. Истината е следната: опитват се да си възстановят производството на фото техника. Имаха няколко успешни / при пазара в СИВ / завода и с германските технологии произвеждаха десетина модела със сходна конструкция. Сега имат нужда от ракета носител, която да ги изтегли на световния пазар. Само, че там местата са заети от фирми, които десетки години произвеждат конкурентна продукция. По рефлекс се обръщат към германците, но този път молят. Няма да стане. Колекционерите ще имат поредното руско чудо и това е. Колкото до светлосила 1, - характерно е за самочувствието, които имат по дефолт.
  • 18 Бо75

    0 0 Отговор
    Мъ туй е технологичен пробив и иновациа. Всички да си купаря по един, ако стигнат...
  • 19 Шляхтиц

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    По мое мнение "1" означава, че светлият отвор на обектива е равен на фокусното разстояние на обектива, в случая 35 мм. Не разбрах само за филмова лента 35 мм. ли е предназначен или е цифров и фокусното разстояние 35 мм. е приравнено към едно временните стандарти 28, 35, 50, 85, 125, .............
  • 20 drum

    2 0 Отговор
    12 бона за руска пляска,няма начин