Last news in Fakti

14 Ноември, 2018 14:37 1 278 5

Носовете ни се скъсявали, когато лъжем

  • пинокио-
  • лъжа-
  • нос-
  • изследване

В класическия детски роман на Карло Колоди носът на Пинокио расте всеки път, когато дървената кукла лъже. Учени от Университета на Гранада обаче твърдят, че в реалния живот се случва точно обратното, съобщава Daily Mail.

Изследване, проведено сред десетки доброволци, показва, че температурата в областта на носа спада, когато човек говори неистини. Интересната закономерност била установена с термична карта на лицето и промените, които настъпват при лъгане.

Участниците в експеримента трябвало да се обадят на свои познати и да ги излъжат, че са видели знаменитост или са попаднали в лека катастрофа. Учените открили, че носът на лъжците изстива средно с 1.2 градуса, а челото се загрява с 1.5 градуса.

Температурните реакции се обяснявали с тревогата и интелектуалното напрежение, което човек изпитва, когато говори неистини. При по-ниски температури телата се свиват, така че според испанските учени Карло Колоди изобщо не е бил прав, когато е писал историята на Пинокио.

Разбира се, скъсяването на носовете на лъжците не може да се види с просто око, тъй като разликите в размера са микроскопични. За сметка на това ефектът на изстиващия нос можел да се използва за усъвършенстването на детекторите на лъжата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    7 3 Отговор
    Значи на тиквата трябва да е изчезнал изцяло
  • 2 rusenskata batka

    6 1 Отговор
    ела виж ква камба съм отпрал , пък по цял ден лъжа кат дърт циганин
  • 3 селянин

    3 1 Отговор
    Тогава на бат Бойко муцуната тряя да е изчезнала.
  • 4 цистит

    2 0 Отговор
    Мис България, време е да започнеш да лъжеш.
  • 5 БОКО

    1 0 Отговор
    Значи Роската Петров много е лъгал!