Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 17:22 5 238 12

Mercedes-Benz строи завод без конвейер

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • factory 56-
  • завод-
  • фабрика

През 2022 г. Mercedes-Benz ще разполага с една от най-модерните автомобилни фабрики в света. Комплексът Factory 56 ще бъде напълно CO2-неутрален. Ще се захранва от фотоелектрическа система, ще има автономна транспортна линия и ще бъде свързан с единна информационна платформа, обединяваща доставчиците на компоненти, производствените отдели и крайните купувачи.

Заводът Factory 56 ще бъде разгърнат на площ 220 000 квадратни метра - приблизително колкото 30 футболни игрища. Първата копка е направена през февруари тази година, а производството трябва да започне в началото на следващото десетилетие. Във фабриката ще се сглобява новата S-Klasse, модели от електрическата марка EQ, а на по-късен етап - и автономни автомобили.

На покрива на комплекса ще бъде монтирана фотоволтаична инсталация. На 40% от площта ще бъдат засадени растения. Това ще помогне за енергийната ефективност на зданието и създаване на благоприятен микроклимат в помещенията.

Главната особеност на новия завод на Mercedes-Benz ще бъде отсъствието на традиционен конвейер. Неговите функции ще поемат т.нар. TecLines - автономни транспортни платформи, които ще позволяват автомобилите да остават на едно и също място през повечето време вместо да се движат по поточна линия.

Практически всички операции във Factory 56 ще бъдат автоматизирани. Нужните компоненти ще се доставят от совалки, включени в интелигентна логистична система. Тя ще събира данни за функционирането на цялото предприятие и ще транспортира необходимите материали в съответните зони. В завода ще работят общо 300 автономни транспортни системи.

В обща мрежа ще бъдат включени дори инструментите. Гаечните ключове, например, ще затягат всеки конкретен болт с точния въртящ момент, като динамометричните параметри ще бъдат програмирани предварително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    32 9 Отговор
    Дрогари, кога ще построим такъв завод у СеСеСеРе-то? Уж спечелихме войната, а немците пак са 100 години пред нас. Как става тая работа?

    Коментиран от #2

  • 2 МАЙ ФРЕНД .НИЙ ПЪК ПОСТРОИХМЕ

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    АРМИЯ КОЯТО НЕ СЛЕД 100 Г А НИКОГА НЯМА ДА ИМАТЕ. РОДИНАТА НИЙ ЗАЩИТЕНА ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАШТА/ БИТОВИТЕ ИГРУШКИ КЪЩА НЕ ПАЗЯТ/ И ТВА КОЕТО Е ВАШЕ ЗА ЕДИН ДЕН МАЖЕ ДА Е НАШЕ.ОБРАТНОТО Е ПРАКТИЧИСКИ НЕМИСЛИМО....

    Коментиран от #4

  • 3 bu bu

    16 4 Отговор
    Шшшшш тея не спират да се развиват и да се отдалечават от конкуренцията!!!
  • 4 Borislav Popov

    15 14 Отговор

    До коментар #2 от "МАЙ ФРЕНД .НИЙ ПЪК ПОСТРОИХМЕ":

    Кои сте вие бе дрогарю? Полуфалиралите ватенки ли? То и СеСеСеРе-то имаше армия, ама ко стана накрая?

    Коментиран от #6

  • 5 Хубаво е но

    6 3 Отговор
    Вирус в централния сървър, който управлява всичко, или някаква елементарна хардуерна повреда ще блокира целия производствен процес. Колкото е по-сложна една система, особено ако е с централизирано управление, толкова са по-големи щетите при излизане от строя на чип за 0.50$, дори и при всякакви дублирания. Пример - масовото оставане на "тъмно" Ню Йорк, Детройт, Торонто, Отава преди има няма 10-на години.
  • 6 ВИЖДАМ ЧЕ ПУНТИРАШ НИКА НА

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    ДРУГ ЧОВЕК. ДОЛНА РАБОТА. МРЪСНИЦИ КЪТ ВАЗИ ПОДМЕНЯЩИ И ОСИРАЩИ И ОМАСКАРЯВАЩИ ИМЕ ИЛ ДЕЙДТВИТЕЛНОСТ В УСЛУГА НА НЕЗАВИСИМО КОЙ ЩЕ СТРАДАТ ОТ ДЕЦАТА СИ .ТОВА Е ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТИНА.ЗАПОМНИ МИ ДУМИТЕ И ЕДИН ДЕН ЩЕ СЕ ПСУВАШ САМ.

    Коментиран от #7

  • 7 русофилска подлога

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "ВИЖДАМ ЧЕ ПУНТИРАШ НИКА НА":

    Стига си писал с главни букви ,че само ни набиваш в очите още повече това ,че си тотално неграмотна русофилска подлога.Еми като вие е толкова силна армията ,пробвайте да превземете Германия ,да видиш ,как русия ще изчезне от картата на света за няма и час.Света се развива ,а на руските неандарталци им остава само да се хвалят с ракети ,а технологично са по-зле и от Бурунди и са със стандарта на живот на Бахрейн,а икономиката им е като на Индонезия ,но видиш ли имали РАКЕТИ ,пияниците..Боже господи.

    Коментиран от #8

  • 8 mediator37

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "русофилска подлога":

    Добре де, какви са изводите според теб, след като са такива и такива руснаците? Твърдиш, че руснаците са недостойни, прости, алкохолизирани, вредни, че цапат планетата и следствие на това какво искаш да кажеш? Довърши си мисълта. Трябва, според теб, да бъдат избити ли, изпепелени, до крак. Така ли ? Нямат право да съществуват ?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дядоЯго

    3 1 Отговор
    Четох статията.Четох и коментарите.Разбрах ,че няма значение какво караш щом си сам в насрещното !!
  • 11 Японеца

    3 1 Отговор
    Автономни транспортни платформи заместват конвейра, НО ПРИНЦИПА Е ЕДИН И СЪЩ.Автора да не се е объркал.От видеото се вижда, че се движат, а не стоят на място, тоест сложен конвейр.
  • 12 Gost

    1 1 Отговор
    А някой замисля ли се че това заличава стотици а може би и хиляди работни места!!!