Last news in Fakti

30 Март, 2012 13:36 4 281 5

Автомобилните каросерии на бъдещето

  • basf-
  • bekaert-
  • voestalpine plastic solutions-
  • карбон-
  • армирана пластмаса

 

Немският химически концерн BASF, съвместно с белгийската компания Bekaert и холандската Voestalpine Plastic Solutions разработиха нов продукт, който най-общо казано представлява армирана пластмаса.
 
Новата индустриална технология позволява в прочеса изливане под налягане на термопластични елементи да бъде вграждана метална корда. Новата технология получава името EASI (Energy, Absorption, Safety, Integrity).
 
За разлика от другите, досега използвани методи за подсилване на пластмаса, този прави материала изключително здрав. Мнозина специалисти сравняват якостта му дори с тази на скъпоструващия карбон.
Пластмасовите детайли с метална армировка не са по-тежки от карбоновите и се характеризират с отличен коефициент на поглъщане на енергията от удар. Предвид на този факт мнозина прогнозират на новия материал бляскаво бъдеще.
 
Армираната пластмаса спокойно може да замени сегашните екстериорни детайли по автомобилите, защото производството и не е по-скъпо, корозия на практика отсъства и нужната безопасност при евентуална колизия е на лице.
 
На този етап използваният за база полиамид дава възможност за изготвяне на отделни каросерийни детайли, но според представители на BASF в близко бъдеще технологията ще се доразработи и от новата материя ще може да се излива цялата каросерия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Peev

    2 0 Отговор
    Тя корозията отсъства и при обикновената пластмаса,но остарява значително по-бързо от металите.
  • 2 Ники

    2 0 Отговор
    Има се предвид, че корозия липсва сравнено със сегашната ламарина. Този материал е хем по-здрав хем не корозира. Относно стареенето явно ще измислят нещо хората от БАСФ
  • 3 Дошо

    1 0 Отговор
    Има се предвид, че корозия липсва при металната корда, служеща за армиране. Металът не е изложен на окисляващото въздействие на кислорода, как да има корозия?! А пластмасата - имал съм случаи, когато арматурното табло на автомобила, изложено на слънчевите лъчи, буквално ми остава в ръцете! Разбира се, автомобилът беше "заслужил".
  • 4 NEDJALKOV

    0 1 Отговор
    Скоро очаквайте на пазара брониран трабант
  • 5 Христо Цветанов

    0 1 Отговор
    Carbon Fiber е истината