Last news in Fakti

2 Май, 2019 17:54 2 754 28

Започват състезания с автомобили без пилоти (ВИДЕО)

  • roborace-
  • devbot 2.0-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил

Организаторите на сериите Roborace показаха как ще изглеждат електрическите болиди от първия световен шампионат за безпилотни автомобили. Сезонът започва тази пролет със стартове в Испания, Италия, Великобритания, Унгария и САЩ.

Състезанията с автономните автомобили DevBot 2.0 ще се провеждат в рамките на един уикенд и ще съвпадат с някои от етапите на електрическата Formula-E. Всички отбори ще получават еднакви болиди, но инженерите им ще имат право да променят софтуера и да пишат нови алгоритми за поведението на колите на пистата.

По неофициална информация безпилотните автомобили ще бъдат оборудвани с по четири електромотора с обща мощност около 1 300 к.с. и ще ускоряват от 0 до 100 км/ч за три секунди.

Съгласно правилата на сериите Roborace болидите няма да бъдат напълно безпилотни. През първата половина от състезанията зад волана ще седи човек, а във втората управлението ще бъде поверено на електрониката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгъзиците

    20 7 Отговор
    ЯВНО ТОВА ЩЕ БЪДЕ ХИЛЯДОЛЕТИЕ НА ИЗГЪЗИЦИТЕ
  • 2 турбо

    11 5 Отговор
    Нещо ме напъна.
  • 3 гост

    9 8 Отговор
    Първия етап с пилотите ще е само за да докаже , че без тях резултатите ще са ПО-ДОБРИ !!!!!

    Коментиран от #6, #28

  • 4 гост

    8 5 Отговор
    Така че още от втория сезон ще бъдат САМО безпилотни !!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шляхтиц

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Първи етап на съзтезанието е необходим, за да може софтуерът на автомобила да се обучи за този терен и тези условия. Електронното оборудване е тип обучаващо се. Необходимо е човек да покаже в общи черти какво трябва да е поведението на автомобила и след това компютърът управлява по заложените в него формули и алгоритми.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "Шляхтиц":

    И след като се "обучи" кой мислиш , че ще е по-добрия ???? Даже ако вземеш само излишното тегло и стотици ПЪТИ по-бавните реакции на "пилота" , да не говорим за възможността компютъра практически да "гледа" постоянно на 360 градуса и да "вижда" неща , за които човека не може и да мечтае ???

    Коментиран от #8, #10

  • 8 pl;mknji

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Всичко е много хубаво за автоматиката докато не изстине асфалта например, или не дай се Боже завали.

    Коментиран от #16

  • 9 ккк

    9 1 Отговор
    Незнам какво да кажа... След 2000 година и колите и автомобилния спорт станаха на нищо. Преди имаше истински пилоти Колин Макрий, Себастиан Льоб, Шумахер. А сега колите сами се оправляват....
  • 10 Boxer

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И после си представи трибуните пълни с хуманоиди...
  • 11 Уотсън

    13 1 Отговор
    Да очакваме ли скоро и мач без футболисти, и бардак без труженички?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 mediator37

    3 1 Отговор
    На награждаването чипът ли вдига купата?
  • 15 Факти

    1 1 Отговор
    Някой мечтае да замени хората с машини. От любов или омраза?
  • 16 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "pl;mknji":

    Честно , това сериозно ли го написа ??? Значи смяташ , че "пилота" по-добре от компютъра знае какви са ВСИЧКИ възможни температури , включително на асфалта и на каквото още се сетиш , да не говорим колко СТЕПЕНИ на дъжд може да различи или колко ПЪТИ по-добре и по-точно може да определи заледяване , сцепление и хиляди други неща ??? Престани да се самозаблуждаваш , в сравнение с компютъра ти си току що излюпено насекомо !!!

    Коментиран от #18, #19, #24

  • 17 Коментара

    2 3 Отговор
    Демек - спретнали са си олимпиада по информатика с автомобилен уклон и привкус. Хайде по-далеч молим, толкова ли не можаха да измислят интелигентен начин за тестване на автономните системи за управление та цяла "състезателна" серия правят по случея?! Интересно каква ще е гледаемоста.....никаква?!
  • 18 Коментара

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ти явно, без да се обиждаш не разбираш нито от компютри, нито от автомобили, но пък си се научил да ползваш клавиатутата...Е браво!!!

    Коментиран от #22

  • 19 gvdff

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Компютъра е върховен във всичките посочени, ноо го прави по определени и предварително зададени параметри. Един пилот може да открие възможностите на машината, един пилот търси сцеплението на пистата. Пилота оставя душата си, оставя себе си в състезанието. Какво оставя машината? За момента компютъра ще учи пистата докато пилота управлява половин състезание. Дали ще виждаме рискови изпреварвания след това? Дали машините ще минават по нова траектория, когато видят, че в предварително зададената няма сцепление?

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "gvdff":

    Така , така , продължавайте да си мечтаете , хахаххах !!!! Тъкмо още повече ще ви увиснат носовете като пилотите ви се окажат аматьори пред компютъра !!! То едно време и никой не вярваше , че компютър ще бие всички световни шампиони на шах , а сега никой не смее да опита даже да играе с компютър !!!! Щото той е ИЗИГРАЛ всички възможни варианти преди човека даже да си ги помисли !!! А относно "душата" , хахаххах !!!! Айде моля ти се , вече и господ ли ще викаш на помощ ??? Няма файда , откажи се !!!!

    Коментиран от #25

  • 22 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Коментара":

    Ооо ,нима ??? И кой го казва ?? Човек , който вместо аргументи , се САМООБЯВЯВА за "разбирач" , хахахха !!!! Измисли барем един , иначе и клавиатурата ти е много !!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 внмпврл

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пф, колко си заслепен. Бетер като камера/радар на автономен автомобил...
  • 25 gvdff

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Както написах, това е само за момента. Доста вероятно в скоро време да се сбъдне ващети предположение. Относно "душата", или оставянето на "част от себе си" имам на предвид нещо друго. В моята работа се опитват да внедрят изкуствен ителект, който да ни замени. Да, успява, но в определен тип работа. Задълженията на екипа, в който съм, не успяха да бъдат свършени от машината за същото време със същото качество. Аз, лично мога да ви науча за 3 м, и ако някой учи машината за 3м, то вие ще имате по-добрър успех спрямо нея.
  • 26 Иван

    0 0 Отговор
    Целта на този шампионат е развитие на безпилотните автомобили. В бъдеще, нощо чудно и на хората да се забрани да управляват автомобили.
  • 27 Прост и беден

    0 0 Отговор
    Значи, през първата част пилота управлява, а чрез втората е камикадзе. Неща да съм пилот на летящ кофчег.
  • 28 Kirumo

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Една програма е само толкова добра, колкото този който я е създал. Толкова години не могат да направят автомобил който се кара сам с 50км/ч. градско, което прави твърдението ти да звучи, меко казано, абсурдно. Нямаш никаква база. На фестивалът на скоростта Goodwood (което съм на 90% сигурен, че не знаеш какво е) имаше два автомобила които се караха сами. Единия вървеше с върховните 25км/ч. и се блъсна в стена. Другия беше по-малко бавен, но поне успя да завърши без удар. Покажи ми един автомобил който без пилот да е по-бърз.