Last news in Fakti

7 Май, 2019 12:11 4 234 7

Отпуснете се! Ще пострадате по-слабо в катастрофа

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие-
  • симулация-
  • мускулатура-
  • краш тест

Изследователи от немското Дружество "Фраунхофер" (най-голямото европейско обединение на научни институти) изучават влиянието на твърдостта на мускулите върху тежестта на травмите, които човешкото тяло претърпява в автомобилна катастрофа. Проучването има за цел да даде отговор на въпроса дали човек има шанс да пострада по-слабо ако е отпуснат или напрегнат в момента на удара.

Съвременните манекени за краш тестове са истински подвижни лаборатории, но не дават представа за влиянието на мускулатурата върху последствията от пътнотранспортно произшествие. Ето защо учените от "Фраунхофер" използват виртуални модели на човешкото тяло за симулации на катастрофи.

Манекенът THUMS Version 5 позволява да бъдат изследвани четири различни състояния на мускулите в зависимост от твърдостта им, за да бъдат прогнозирани последствията върху анатомията при стълкновение. Това се смята за важно в контекста на бъдещите автономни и полуавтономни автомобили, пътниците в които ще бъдат много по-отпуснати.

Оказва се, че моментното състояние на мускулатурата променя съществено поведението на пасажерите и в зависимост от това до каква степен са съкратени мускулите могат да се очакват различни наранявания. Точни резултати от изследването обаче ще бъдат публикувани тепърва.

Новите тестове обещават да дадат научен отговор на съществуващото от памтивека вярване, че "Господ пази пияните". В нетрезво състояние мускулатурата на човек е значително по-отпусната, на което според вярванията се дължат многобройни случаи на чудодейно оцеляване на интоксикирани хора след падане от високо и в пътнотранспортни произшествия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръч

    19 1 Отговор
    Е как да се отпусна като не съм ударил едно-две преди това?
  • 2 Ахахах

    6 5 Отговор
    Добре ще знам да си налея 1 голямо и да си запаля наргилето и ще поръчам коврите с бялото и тогава баам. Тъпи немци
  • 3 Сектант

    29 3 Отговор
    Как да се отпусна като съм си купил Дачия
  • 4 Никой

    22 0 Отговор
    Това е най машинното нещо което може да се прочете. Именно при катастрофите винаги загиват или имат най тежки травми спящите или отпуснати пътници. Има си наука за получаването на различни травми Патокинезиология
  • 5 АБВ

    12 2 Отговор
    Пълни глупости!Ако си отпуснат,вероятността от т.нар. "камшичен удар"-тялото и главата се разминават,т.е. клатят се в различни посоки е 99%.И какво става после?Сетете се.
  • 6 сектант

    11 2 Отговор
    скачаш от прозореца и се молиш в насрещното да няма тир
  • 7 гост

    12 1 Отговор
    Ами то има и случаи, в които непоставен колан може да доведе до изхвърчане на пътника извън колата и това да го спаси от смъртоносен кинетичен удар, но това е въпрос на много малка вероятност. Винаги всичко опира до проценти например 99 процента коланите и еърбеговете спасяват, но в 1 процент от случаите са смъртоносни. Или един загинал и 99 спасени, вие от кои искате да сте? Отпуснатата мускулатура може да доведе до по-ниски щети в самите мускули, понеже няма да изпитат същия ответен удар в случай на стегнато положение, но от друга страна останалите части от тялото като скелет, нерви, меки тъкани и сухожилия е по-вероятно да пострадат повече. По-добре е да скъсате мускулно влакно отколкото да ви се прекъсне нерв на врата и да останете инвалид.