Last news in Fakti

31 Май, 2019 11:13 3 009 1

Снеженбот на пистата (ВИДЕО)

  • valtra-
  • nokian-
  • runway snowbot
Снеженбот на пистата (ВИДЕО) - 1

Роботизираните прахосмукачки и косачки са вече реалност, но може ли същата идея да бъде приложена към седемтонна машина, която почиства писта от сняг? За да покажат, че това е възможно, Valtra и Nokian Tyres си партнират с три други финландски компании в съвместен проект за „доказване на концепцията“ в най-северното летище на Европейския съюз

Два трактора Valtra T254 Versu, оборудвани с гуми Nokian Hakkapeliitta TRI, всеки теглещ 4,5 м широк вентилатор, автономно изчистиха пистата на летище Ивало във финландската Лапландия. Технологията ще се предлага и на други места, защото зимите във Финландия и въобще в Скандинавия са доста дълги, като много части на страната са покрити постоянно със сняг от 150 до 200 дни в годината.

Снеженбот на пистата (ВИДЕО)

Така се ражда идеята за проекта „Runway Snowbot” (Снеженбот на пистата) сред група финландски експерти, всеки специалист в своята област и всеки с дълбоко познание за скандинавските климатични условия. Специалистът по трактори Valtra работи в продължение на няколко години върху автономни трактори.

С Nokian Hakkapeliitta TRI, първата в света зимна гума за трактори, проектът за автономно почистване на сняг постига нужното сцепление и точност, необходими за безопасната работа на трактора без шофьор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    7 1 Отговор
    Тая статия май не е за боти, ами за нокиан тайърс. Всяко второ изречение е за нокиан тайърс. Вече да си дам ли номерът на банковата сметка или не съм казал нокиан тайърс достатъчен брой пъти?