29 Август, 2019 11:47 2 254

А1 Австрия представи 8К предаване на видео съдържание чрез 5G мрежа

  • а1-
  • 8к предаване-
  • 5g мрежа-
  • видео съдържание

Австрийското подразделение на А1 Group предаде 8К видео съдържание чрез 5G мрежа за първи път в Австрия

А1 Австрия представи 8К предаване на видео съдържание чрез 5G мрежа - 1

А1 Австрия излъчи 8К видео съдържание чрез 5G мрежата си по време Европейския форум Алпбах 2019 и по този начин показа ексклузивно бъдещето на развлечението. Съвместно с технологичните си партньори, Nokia и Samsung, А1 представи една от многото сфери на приложение на новата 5G мобилна технология.

Излъчването на съдържание с 8К резолюция ще изправи пред нови предизвикателства съвременните мобилни мрежи – необходимата скорост и обем на пренос на данни значително ще нараснат. Например мрежата ще трябва да се справи с излъчването на холивудска продукция с 8К резолюция, чийто размер ще надвишава 100 GB. Развитието на решения, които изискват по-голям капацитет на връзката и растящата тенденция на използване на технологии за предаване в реално време правят наложително бързото и широко навлизане на 5G в света на развлеченията.

В момента А1 провежда изпитания на различните приложения на 5G и в България. Компанията пусна първата 5G базова станция в страната, след като получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията в началото на юли. Именно сферата на развлеченията беше и първото приложение на 5G, което А1 демонстрира в България като показа 16 телевизионни канала в HD качество, които предават едновременно на 5G мрежа в НДК.

„5G е в основата на всички бъдещи подобрения в мобилния интернет и ще създаде невиждани възможности за новите услуги. Освен бизнес приложенията, Интернет на нещата (IoT) и комуникацията в реално време при автономни автомобили и дронове, по-високата скорост и по-бързото време за отговор ще доведат до нови приложения за частните клиенти като виртуална реалност или облачен гейминг. В бъдеще 5G мрежата ще играе ключова роля в осигуряването на гигабитова връзка за селските райони”, сподели главният изпълнителен директор на А1 Group Томас Арнолднер, описвайки възможностите на мобилната мрежа от ново поколение.

„Предаването на 8К видео съдържание ще е сред приложенията, които изискват максимална скорост на връзката. За видеата с висока резолюция е необходим изключително голям капацитет за пренос на данни и те биха претоварили сегашните мрежи. На премиерата показахме какви нови възможности предлага 5G на А1”, коментира главният изпълнителен директор на А1 Австрия Маркус Граузам.

А1 Австрия представи 8К предаване на видео съдържание чрез 5G мрежа

5G от А1 в Алпбах

А1 разшири изключително много инфраструктурата за мобилен интернет в Тирол, по време на подготовката за премиерата на 5Giganet в Алпбах. Освен че обнови четири външни трансмитера с 5G Massive MiMo антени, компанията инсталира вътрешен трансмитер за форума в Алпбах. По този начин бяха достигнати скорости до 1,2 Gbit/s вътре в конгресния център, в който се провежда събитието. Всичките пет трансмитера са свързани с интернет чрез 10-гигабитови кабели и така осигуряват качествена 5G връзка. Стотици райони в Австрия ще бъдат свързани с 5G през следващите няколко месеца.

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1), Беларус (А1), Хърватия (A1), Словения (A1), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.