Last news in Fakti

8 Юни, 2012 15:49 19 307 12

Без повече слепи зони в огледалото

  • огледало-
  • сляпа зона

Професор по математика от Университета "Дрексъл" във Филаделфия патентова ново странично огледало за автомобили, което елиминира слепите зони. Разработката на д-р Андрю Хикс покрива зрително поле от 45 градуса срещу 15 до 17 градуса за традиционните огледала.

Освен че повишава значително безопасността, новото огледало не изопачава изображението както панорамните му събратя, а обектите не изглеждат неестествено смалени и отдалечени.



Хикс е постигнал това посредством специално написан за целта алгоритъм, който позволява изключително прецизно формоване на повърхността на огледалото. Тя изглежда гладка, но всъщност е съставена от десетки хиляди миниатюрни фасети, които човешкото око не е в състояние да забележи. Те обаче отразяват светлината така, че съставената картина има почти панорамен обхват.

За съжаление щатското законодателство задължава производителите да монтират на новите коли само и единствено плоски огледала. Одобреният патент обаче дава надежда на д-р Андрю Хикс, че разработката му скоро ще си проправи път до конвейерите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    4 2 Отговор
    Добре...обаче като гледам тези американци все още прилагат технологии от миналия век.На нормалните коли от край време монтират странични огледала,с леко извит външен край,който спомага за намаляването на мъртвите зони,докато това на колата е право като дъска и не се вижда абсолютно нищо на него, освен ако не е с размер А4.
  • 2 Дядо поп

    5 3 Отговор
    Да не говорим,че отдалечава обектите неестествено и така не можеш да добиеш реална представа за разстоянието на изпреварващия те автомобил.
  • 3 Дани

    1 5 Отговор
    Този нищо не е измислил, това огледало дава видимост все едно колата е зад теб на 1 км.

    Коментиран от #5

  • 4 ПРОСТОТИЯ

    0 5 Отговор
    Е да е я се загледайте малко и после ми кажете при паркирване си вадисх оная раота да гледа кога се качиш на бордииора с тва мизерно огледало
  • 5 ВИП АМГ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дани":

    a ti kakvo si izmislil be ?
  • 6 бахмааму

    2 1 Отговор
    "Освен че повишава значително безопасността, новото огледало не изопачава изображението както панорамните му събратя, а обектите не изглеждат неестествено смалени и отдалечени". Е точно обратното се вижда на снимката, а сега де.
  • 7 Коко Мартинов

    1 3 Отговор
    Който си го може си го може,за пишман шофьорите се измислят нови огледала ала бала...Ти като си ударен в ръцете и главата каквото и да ти сложат на колата пак ще си балък затова че .....

    Коментиран от #8

  • 8 da beee

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Коко Мартинов":

    То по твоята логика, научи един гълъб да носи писма и така комуникирай. Технологиите се развиват. Върни се 16 век.

    Коментиран от #12

  • 9 Дядо поп

    2 0 Отговор
    С това огледало можеш да си видиш и дупката на г......

    Коментиран от #10

  • 10 Антон Дачев

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо поп":

    Разцепва това :D
  • 11 Дани

    1 0 Отговор
    Няма значение какво или дали съм измислил аз нещо. Това не е изобретениет, а тъпня.
  • 12 Коко Мартинов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "da beee":

    Що? Да,не си и ти от тез шофери които без навигация не могат да си отидат на село и без парктроник да не могат да си наврат колата в двора ?