Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 14:40 39 444 52

Колко харчи нова Skoda на метан?

  • skoda-
  • octavia-
  • wagon-
  • 1.5 g-tec-
  • cng-
  • метан-
  • разход
Колко харчи нова Skoda на метан? - 1

Отговор на този въпрос ни дава един тест, направен от специалистите от Motor1, които тестват новото поколение на Skoda Octavia. По-конкретно става дума за Octavia на метан, която е със заводска газова уредба и е част от новата генерация на автомобилите Volkswagen, задвижвани от бензин и от природен газ.

Колко харчи нова Skoda на метан?

Моделът постепенно започва да се продава в дилърските центрове на марката в Европа,, а тестът, който Motorq прави е на участък с дължина 360 километра. Оказва се, че Skoda Octavia Wagon 1.5 G-TEC, каквото е пълното наименование на тествания модел, отчита изключително нисък разход.

Колко харчи нова Skoda на метан?

Моделът е оборудван с новия 1.5-литров турбобензинов мотор на Volkswagen с мощност 130 конски сили и със седемстепенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя. Резервоарът за бензин е само 11.8 литра, а този за метан - 50 литра. За 360-километровият тест, колата показва разход от 2,9 кг/100 км.

Колко харчи нова Skoda на метан?

У нас цената на килограм метан е от порядъка на 1.35 лв, което означава, че за 100 километров пробег с Skoda Octavia Wagon 1.5 G-TEC ще са нужни около 4 лева. Ако приравним сумата към тази, необходима за бензинова или дизелова кола, то реалният разход е под 2 на 100.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    32 133 Отговор
    Бомба в колата си не искам.

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 Коментар📝

    88 14 Отговор
    Ето ТОВА Е СУПЕР КОЛИЦА ВЕЧЕ
  • 3 MAK

    18 99 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    и аз това са глупусти само скапват двигатела!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Миризлив пор

    79 14 Отговор
    Не знам как ги мерят тези разходи ама ще ми е интересно да видя кола с реален такъв разход. Обикновено реалния разход е с поне едни 30% нагоре.

    Коментиран от #36

  • 5 незнайко

    50 11 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    Господине работили ли сте в преднриятие ползващо природен газ ? Това в момента е най евтиното гориво а за БЪМБАТА, Вие си го мислите !!!
  • 6 незнайко

    48 12 Отговор

    До коментар #3 от "MAK":

    Колко дълго мислите да ползвате тези двигатели, 10- 15- 20 години, Вие да не сте от ПЛАТИНА ???
  • 7 Анонимен

    77 6 Отговор
    Към 1.Петко.
    Само за инфо. Резервоар с бензин не избухва по безопасно от бутилка с газ. Даже бутилките с газ са с няколко защити и дори може да са по-безопасни.
    Към 3.МАК това е фабрична инсталация, което означава че е гаранционна. Пука ли ти дали съсипва двигателя, което не е така след като колата има 100 к.км гаранция или 5 години. И друга информация карайки на метан си много по-екологичен дори и от електромобил. И да предположим, че все пак има някакви вреди за двигателя, което както казах не е така, като си сметнеш чисто от финансова гледна точка икономията, та ти ще си купиш нов двигател и дори ще останат пари.

    Коментиран от #14, #42

  • 8 САП

    62 8 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    В ръцете на некадърник и идиот всичко е бомба.
    Бензина и дизела също гърмят качествено и по лесно от газта, само дето сме свикнали с тях.
    А във всяка кухня да знаеш колко бомби има лошо, ще ти стане. Брашното от което месят хляба (и имаш вкъщи) също гърми и е от взривоопасните прахове.
  • 9 тттт

    23 67 Отговор
    Никога повече Шкода, ако ще и на водород да е!
  • 10 1456

    16 58 Отговор
    Киньеф на метан
  • 11 Мартин

    28 4 Отговор
    С този разход ще е по-евтино от БДЖ. След 20 години като си купя такава най-много разхода да е скочил до 5 лева.

    Коментиран от #46

  • 12 Talisman

    12 23 Отговор
    Защо никой не коментира отделянето на топлина от ДВГ, а
    само вредните емисии

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баш майстора

    35 8 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Само да добавя по принцип бензина измива много повече масленния вилм в цилиндрите ,газта е по "мазна" по свойства ,а и в съвренните газови уредби се монтира съд за смазване на клапаните защото те са наи уязвими ,фабричните газови и метанови уредби бутилките са монтирани така че с нищо не притесняват багажното пространство просто резервоара на другото гориво е доста смален ,така че не виждам какъв е проблема да си караш икономично и евтино защото разликата газ -бензин с новите настроики от съвремена газова уредба разликата в разхода на газ е под литър.П.С. на повечето фабрични двигатели с газ доста от компонентите са подсилени и главите не се пукат така често както преди.
  • 15 гост

    27 12 Отговор
    Трябва да приравниш цената на метановата версия към цената на бензиновата такава, за да е коректно сравнението. Интересното е как е дала такъв разход след като в брошурата са дали 3.8кг.(5.4куб.м3). Другото е, че струва 9500лв повече, което ще рече че ви трябват поне 200х.км, за да има някакъв смисъл, без да се взимат предвид безопастност и надеждност.

    Коментиран от #17

  • 16 торашко

    33 3 Отговор
    Давам ви реален разход на G tec 1.4 110 кс. Градско в Пловдив зареждам за 23 лв. т.е. около 14 г метан пълно и минавам 280 км, извън града стигам до 350-370 км . Колата е на 25000,00 км., купих я чисто нова.

    Коментиран от #32

  • 17 Viki Lexus Evksinograd

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    3 кг. метан среден разход при 360 км. извънградско и градско шофиране....грубо 10.5 кг. общо за 360 км....тест 200 км. извънградско със 115-125 км в час и настъпване на баири и 160 км. из града в час пик. При напълно градско шофиране 5 кг. на 100 км. Моторът е изцяло пригоден за метан от поточните линии и няма нищо общо с допълнително монтирания метан по гаражите!

    Коментиран от #29

  • 18 Jino

    8 26 Отговор
    Хубав разход,ама голяма бомба бе,как да съм спокоен с 200 АТМ налягане ,това си е голям риск ,някой натряска ли ти се отзад с висока скорост ,аз ,децата,жената,барабар и убиеца ,който ме удря сме издали Богу дух
  • 19 жижи

    9 14 Отговор
    Пълни глупости. Като на Маздата от преди седмица-две. Ама щом има кой да им вярва, ще има и кой да ги лъже.

    Коментиран от #38

  • 20 Мохикан

    23 2 Отговор
    Виждал съм коли с фабрични газови уредби едната беше на 450 хиляди и каза че е сменил само дюзи питах друг на когото колата беше 750 хиляди моята е на 240 хиляди и се движи само на метан на година му слагам по два пъти по 10литра бензин и нямам никакви проблем за какво скачване се говори не знам

    Коментиран от #21

  • 21 Миризлив пор

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мохикан":

    Остави аристокрацията на мира! Една кола трябва да харчи и да е скъпа за да може само те да си я позволят! Иначе за пробега си прав, вече не говорим за 1-во поколение газови уредби къде при проблем с настройките ставаха проблеми с двигателя. Тук вече се говори за точно и оптимално дозиране на горивото и няма значение на какво гориво си.
  • 22 Алфа Ромео

    10 2 Отговор
    Супер, не ми стига заплатата, вземам я!
  • 23 Генчо

    26 2 Отговор
    Карам Ауди А4 130 к. с.на метан и ми харчи 6-7 кг. на 100 като изобщо не я жаля.За метана знам че е по безопасен и от пропан бутан но се случват и инциденти като този наскоро на бензиностанцията в Добрич където е гръмнала бутилката но при проверката се оказало че шофьора сам си е виновен защото поставил бутилка за пропан на метанова уредба. Всеки сам си решава но от заводското по хубаво няма а е и обезопасено. Ако е за гърмене и една гума да гръмне пак може да те убие!Всичко е до правилно използване и малко късмет!

    Коментиран от #24

  • 24 Алфа Ромео

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Генчо":

    Що да е по-безопасен от пропана, под много по-голямо налягане е, обясни?

    Коментиран от #27

  • 25 Тошо

    4 9 Отговор
    Виждали ли ли сте как гори взривена газова/метанова инсталация!?Благодаря!
  • 26 Петър

    13 4 Отговор
    Аман от професори. Шкода та си е много хубава откакто е w... Ве
  • 27 Миризлив пор

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Ромео":

    Метана е лек и лети и се разсейва, пропан-бутана е тежък, стеле се по земята и се натрупва в дупки, канализации подземни гаражи и т.н. понякога далеко от мястото където е изпусната газта. После като има концентрация лесно се пали и взривява.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боян Танев

    48 2 Отговор

    До коментар #17 от "Viki Lexus Evksinograd":

    Преди седмица посетих Еуратек--точно за такъв автомобил ,предложиха ми я на цена от 37850лв с ДДС в момента е на промоция и е само с 1000лв по скъпа от 1.6тди --говорим само за комби модел ,колата не се предлага с друго купе ,като се доплащат още 932лв за боя металик, или 680лв ако желаете да бъде бяла перла или червена ,ако не ви се доплаща за боя тогава получавате синя акрилна боя ,което лично мене не ми хареса ,в крайна сметка поръчах такава с бял цвят и към стандартните екстри си добавих и лети джанти ---колата идва с пълна гаранция от 3години или 100 000км или 5 год и 150 000км което се доплаща 430лв ,колата е просторна гарантира нисък разход на гориво и комфортна возия ,това е първия ми автомобил който купувам чисто нов,досега съм сменил 5коли всичките съм ги купувал от автокъщи и всичките са били внос от северна италия ,проблеми почти не съм имал ,всички коли са били със газ само последната беше със заводски метан и колата беше супер икономична от към пари с 21лв изминавах грубо около 400км по магистралата което си е 5лв на 100км кое тди ще направи накъв разход?Аз ще ви кажа никое.А Шкодата е определено марка която отговаря на цената си и качеството.

    Коментиран от #30, #37, #41

  • 30 Plameni

    18 3 Отговор

    До коментар #29 от "Боян Танев":

    Смислен коментар ,а не празни приказки как щяла да гръмне.
  • 31 Аз казах

    25 0 Отговор
    Карам такси на метан, 980 000 километра.....
  • 32 Зевса

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "торашко":

    С какъв инжекцион е двигатела? Директен шприц или обикновен многоточков? Има ли система за впръскване на лубрикант?

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Зевса":

    Това е метан при това заводски - какво смазване на клапаните кви пет лева. Двигателя е TSI - демек турбина и директно впръскване
  • 34 Поли

    27 0 Отговор
    От 10 години карам на метан. На първата ми поставиха инсталацията в сервиз. След това я продадох след 4 години и бях завъртяла още 240000 км.не съм такси, но при разход 5 лева н а 100км.... Сега карам с фабрично метанова, на лизинг четвърта година и вече са 230 000,по 4-5 лв на 100. Е карайте си нафтовите печки-всеки сам избира как са си харчи парите
  • 35 Поли

    10 0 Отговор
    И още нещо относно гърмежите, веднага си пролича кой е бягал от час по химия в 8 и 9 ти клас
  • 36 Да да

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Това е реален разход! По данни на производителя е малко по висок!
  • 37 Миризлив пор

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Боян Танев":

    Определено си прав за нов автомобил който върти километри. Реално ако ще карам по поне 30000 на година това е перфектен избор но ако ще са по малко няма смисъл. Проблем който ме притеснява е, това че започнаха да ограничават ДВГ и много държави определиха спиране на регистрациите през 2025 така, че след 5 години не се знае дали ще можеш и вземеш 50% от цената като първоначална вноска за следващия нов автомобил.
  • 38 Георги

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "жижи":

    Не са глупости просто не са споменали, че скороста е била 80 -90км. Аз карам ауди а4 на метан и толкова гори с 80км. За мойто ауди ѝ дават 5,3 на бензин тоест ако е на газ 6л х0, 80 е 4,8лв така че не е голяма разликата. И другото, което няма такава цена 1,35 на кг средно за България го дават 1,45 като Смолян е 1,80 в пловдив е 1,50
  • 39 Георги

    0 1 Отговор
    Не са глупости просто не са споменали, че скороста е била 80 -90км. Аз карам ауди а4 на метан и толкова гори с 80км. За мойто ауди ѝ дават 5,3 на бензин тоест ако е на газ 6л х0, 80 е 4,8лв така че не е голяма разликата. И другото, което няма такава цена 1,35 на кг средно за България го дават 1,45 като Смолян е 1,80 в пловдив е 1,50
  • 40 разходи

    0 4 Отговор
    Само че, никой не казва колко години ще е валиден този разход и какви биха били разходите за преебан двигател? Ако някой има опит да каже, аз не съм наясно и затова подпитвам.
  • 41 Наско

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Боян Танев":

    Със здраве да си я караш пич,дай боще всекиму!
  • 42 Ко рече

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Във фирмата имахме. Имаха 5 опела на метан. Заводски с 11 кг. резервоари. Същата работа. Окозаха се големи трошляци. В началото бяхаме доволни от разхода, но като започнаха да се чупят предимно двигателите се оказа че частите са много скапи. Накрая като удариха чертата се оказа, че им излиза по-скапо от колите на дизел, газ или бензин. Вече не карат на метан.
  • 43 митев

    3 0 Отговор
    Лисицата като не стигнала гроздето казала че е кисело!!!Ако можехте да сметнете колко пари давате за дизеловите и бензиновите си коли друга песен ще запеете!!
  • 44 Триацетат

    4 6 Отговор
    Не ме интересуват туски коли!
  • 45 некойси

    1 3 Отговор
    Мда, прочти 2 пъти по зле от конвенционален електромобил. Хубавото е, че метана за разлика от петролните горива е по-екологичен и може да се произвежда в промишлени количества. Обзалагам се че метана ще бъде едно от горивата на бъдещето след реформите в автомобилостоенето (отпадането на МПС-та на фосилни горива). Разбира се с еволюцията на батериите няма да остане кой знае какъв избор.
    Все още не е таргетиран и маркетинга за комютер карс, градовете стават все по пренаселени, а местата за паркиране не се увеличават.
  • 46 Батко

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мартин":

    Няма да стане. С метанчето след 20 години отдавна ще е умрял двигателят.
  • 47 Еее

    5 0 Отговор
    Има познат, който вече е изминал 600 хил. км на метан, такси кара, взето ново и по моторчето не е имало проблеми, така че двигателя понася метана без проблеми
  • 48 олеееееееее

    2 0 Отговор
    Така е .Във фирмата имаме Фолксваген Кади - фабрично на метан - пак така-резервоара за бензин е 12 литра. Много е икономично и е на почти 10 години вече. Що стока е пренесло тва Кади.
  • 49 яяя

    1 0 Отговор
    1 кг метан на колко литра се равнява?
  • 50 Том Сойер

    2 0 Отговор
    с 25 лева при цена 1,50 днес изминах 377 км на метан с Волво в70, както искаш, така го смятай
  • 51 Shrek

    1 0 Отговор
    От 9 януари карам Щкода Октавия 3 1,5 метан 131 коня. Преди това 6 г. карах Кади 2 л. метан.Колкото пари ми е спестило Кадито, а те не са никак малко, толкова сега съм поразен от разхода на Шкодата. Да не говорим за лукса и екстрите. Та с две думи и сега дори при карантината се налага да пътувам. Голям кеф - няма никой на магистралите, освен конвои от тирове в дясно. Чукам темпомата на 140 и ми дава среден разход 4 на 100.
  • 52 Shrek

    0 0 Отговор
    Забравих да добавя, че сега цената на метана падна под един лв.