Last news in Fakti

2 Декември, 2019 17:19 18 882 46

Дизелов дрон вдига почти 500 км/ч

  • fusionflight-
  • ab5 jetquad-
  • дрон-
  • дизел

Повечето съвременни дронове използват електромотори и витла, което ги прави чисти и безшумни, но налага и някои ограничения на скоростта и подемната сила. Инженерите на тексаската компания FusionFlight са избрали друго решение за задвижването на своя AB5 JetQuad, заменяйки пропелерите с реактивни дизелови двигатели, а резултатът е безпилотен летателен апарат, който превъзхожда по максимална скорост най-бързите автомобили на планетата.

Дизелов дрон вдига почти 500 км/ч

AB5 JetQuad има четири компактни турбини със сумарна мощност 200 к.с. Соплата променят посоката си от вертикална при излитане и кацане до хоризонтална при полет. Максималната скорост на дизеловия дрон надхвърля 300 мили/ч (483 км/ч), а 19-литровия резервоар стига за 30 минути зависване във въздуха или 19 минути полет с таван 9 000 метра. Теглото на апарата е 23 кг, а товароносимостта - 18.

Дизелов дрон вдига почти 500 км/ч

Продажбите на AB5 JetQuad започват през 2021 г. на цени от $200 000 до $250 000 (€191 237 - €226 547). От FusionFlight твърдят, че дизеловите реактивни двигателите генерират 40 пъти повече енергия на единица тегло от електромоторите, захранвани от йон-литиеви батерии. При това зареждането на горивото отнема само няколко минути в сравнение с часовете, необходими за зареждането на акумулаторите.

Дизелов дрон вдига почти 500 км/ч


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    43 1 Отговор
    Защо не са записали и звука дето издава тоя дрон?

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Кокото

    22 3 Отговор
    А на метан !?

    Коментиран от #21, #44

  • 3 VVV

    20 6 Отговор
    Според мен възможностите на водорода са най големи . Трябва да се изработи модела и после да се направи за друг вид превози на големи разстояния ,а не за тва дето ги мъчат дроновете .Това има бъдеще при индустриални превози ,а не из града
  • 4 русенец

    75 1 Отговор
    Ако направите на пелети, ще си купя два.
  • 5 РЗС

    23 0 Отговор
    маали тва ше литне баа, 500 км уаа. А за тая цена мога да си купя малък самолет/ хеликоптер. Може да го ползват да прелита бързо над затворите и да хвърля доставки, но с тая цена тр да доставя повече от еконт, за да избие парите
  • 6 Мистер Сенко

    25 20 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    До Гад:
    Не са го записали защото сигурно бучи като ЗИЛ-осмак,
    така че и глухите ще го чуят !
    При положение че "рашъните" имат вече лазерна пушка
    "убиец на дронове" с далекобойност до 2 000 метра,
    този "краварски таралясник" ще го отстрелят от
    земята като . . . бекас !

    Коментиран от #9, #28, #46

  • 7 пич

    28 5 Отговор
    Абе дизела си е дизел няма какво да си говориме
  • 8 Димов

    17 6 Отговор
    Е, докато Тесла се борят за място на шосето, горивните мотори ще доминират в небето.

    Коментиран от #14, #16, #19

  • 9 Димов

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мистер Сенко":

    Бекаса е забранен за гърмене, бе!
  • 10 защото

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    Записали са го, като изтребител е, не като голфа ти
  • 11 АА1

    23 1 Отговор
    Вместо бегачки да купуват родните ни катаджии,да вземат пет-шест такива дронове и да ги позиционират по автомагистралите. Хем снимки на водачите и номерата на колите им ще правят,хем и могат да се спускат пред автомобила и да му подават светлинен сигнал да спре или отбие.

    Коментиран от #12

  • 12 РЗС

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "АА1":

    освен да ти спрат телевизията а? Забранено е движението на дронове в населени места, да не говорим за автомагистрали и летища. Имаш ли идея какво ще стане, ако загубиш контрол на 23 кила дрон, който лети с 200 км и падне на платното или се забие в колата ти? Виждал ли си броня, която е ударила претичващо куче, а не летящо с 200 км срещу теб?

    Коментиран от #15

  • 13 type-R

    9 0 Отговор
    Кюмюра, кюмюра, пада от небето! WC ми падна на ху*ето!
  • 14 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Ще доминират в шестък , хахахах !!! 60 литра на час за 23+18 - 41 кила , няма и торба цимент !!! Да го сметна ли за 820 кила , поне да може двама човека да качи ?? Нещо като 60х20 - 1200 литра на час !!!!! Хахахаххахах !!!

    Коментиран от #25

  • 15 АА1

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "РЗС":

    Ти си направо медиум-как позна,че написаното от мен съм го гледал по телевизията? Ще ми се да не те "нахраня" с подобаващ тон........хайде,ще приема думите ти за мнение само. Такова,каквото аз споделих тук.

    Коментиран от #35

  • 16 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Че той не може собственото си гориво за ПОЛОВИН час да носи , бе "доминиращия" , хахахха !!! Какво стана с "огромния" пробег на пушилниците ??

    Коментиран от #26

  • 17 Алфа Ромео

    4 2 Отговор
    Ха-хааа, звука му е като на малък трактор, трактори във въъздуха.
  • 18 олеееееееее

    6 2 Отговор
    Маани тая нафта, земе да запуши некоя дюза, ша падне като камък.
  • 19 олеееееееее

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Кво си пил?
  • 20 Пабло

    11 1 Отговор
    Това не са дизелови двигатели,а реактивни, захранвани с дизелово гориво.
  • 21 КОНПИЙСТУДЕНАВОДА

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кокото":

    На газ с Ловато ще върви повече и ще излезе по-тънко!

    Коментиран от #39

  • 22 Четец

    0 0 Отговор
    VVV

    Към VVV има и по ефективни начини!
    Работиш ли по този въпрос или спортуваш?
  • 23 Ангел

    3 1 Отговор
    Какво ви пука къв звук издава с таван 9 км и на Еверест да си пак няма да го чуеш... Само ми е интересно обхвата на управление какъв е
  • 24 некойси

    4 0 Отговор
    Проблемът при дроновете не е типа гориво, никога не е бил. Дизеловото гориво е едно от горивата с най-голямо съотношение на отделяна енергия спрямо тегло. Но управлението на дроновете се осъществява посредством компютър, подаващ команди към 4-те (или повече) мотора и очаква изпълнението на командите да става бързо, говорим за милисекунди. За последните няколко години нещата про дроновете еволюираха доста, налице е D-shot протокол специално разработен за управлението на рейсинг дронове. D-Shot е дигитален протокол управляващ електромотори с умопомрачаващо закъснение, нещо което е немислимо и недостижимо за апарати с ДВГ. Забележете само неувереното клатушкане на дизеловия дрон във въздуха и плавния и стабилен кадър на фантома, който обикаля с лекота около него. Идеята за дизелов дрон е добра, но трябва да изобретят дизелови мотори с по-малко закъснение на управлението.

    Коментиран от #37

  • 25 Димов

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Я го сметни за Бойг 747, че и той е с реактивен мотор, цитирам: генериращ 40 пъти повече енергия на единица тегло от електромоторите.
  • 26 Димов

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    23кг машина с 18кг товароносимост, лети с 500км/ч, на височина 9000м. Какво ти е смешното? Дрона ти от ДжъMb0 да не е с по-добри показатели?

    Коментиран от #29

  • 27 Свобода и Радост

    3 1 Отговор
    Иван Гешев /Гештапото/ се оказа прав - с дизелов двигател може да се стигне до Луната.
  • 28 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мистер Сенко":

    Те рашаните имат всякакво оръжие,благодарение на Мосфилм и на добри художници.
  • 29 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Димов":

    Даааа , лети , цели 19 минути на цена 3 лева на МИНУТА или почти 60 лв за целия "кеф" !!! Хахахха !!! Да не говорим за цената на дрона
    250 000 долара !!!!! Както ниписа някой по нагоре ИСТИНСКИ самолет и то 3-4 местен ще вземеш за тия пари и той ще гори 19 литра на 100 км !!Да не говорим , че тия 23 кг явно са без горивото , щото иначе целия дрон остава да е 4-5 кила , хахаххах !!! И Като сложиш горивото какво остана от "товароносимостта" ??? Мечтите на петролофилчето , хахаххахах !!! Тъкмо докато стигне тия 9000 м и ще му свърши нафтата и ще падне като камък !!!

    Коментиран от #31

  • 30 Сатаната

    2 0 Отговор
    Ако може да доставя вода е гориво на закъсали алпинисти няма конкуренция.
  • 31 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Толкова много не си дочел, че чак се чудя, от къде да почна да те коригирам. 19 мин изтрайва при полет на 9000м. Демек - на 9000м ще лети цели 19 мин. За тия пари можеш да си купиш малък самолет, но не можеш да си го караш. Трябва да минеш курсове, изпит, да станеш правоспособен летец. А ти кола със скорости не щеш да караш, та камо ли пилот на самолет да ми ставаш. Освен това, ще трябва да си държиш самолета в хангар или на писта, където за всеки един полет ще плащаш толкова, че за година ще дадеш пари за още един самолет. Дори като седи, пак ще плащаш за това, че е на летището. Само за разрешителните ти ще ти фръкне цялата месечна заплата. А този дрон може да го кара и майка ти, като го стартира от площадката, докато ти се люлееш.

    Коментиран от #32, #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ивайло

    1 1 Отговор
    Доколкото видях в клипа, дрона по-бързо стоеше, отколкото да лети бързо!!! ;)))
  • 34 1111

    2 0 Отговор
    А,тъкмо един господин искаше да каца с дизелов двигател някъде.Сега вече може.
  • 35 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "АА1":

    под телевизия имах предвид филмите и фантастиката, явно не си досетлив, та се налага да уточнявам. Никъде по света не е разрешено предложението ти, макар и мнение, ще си остане само по филмите.
  • 36 РЗС

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Димов":

    само да те светна, че понеже имаш дрон, не означава, че можеш да ползваш където си искаш. Имах идея за бизнес със дронове и бяха на бензин и много по-евтини от това, но след като прочетох закона за дроновете в англия и установих, че дрона фактически можеш да го управляваш само в извън населени места, нямаш право да снимаш хора, частна собтвеност и тн. без разрешение. Нямаш право въобще да го управляваш в населени места, заради безопастността на хората. Ако те хванат или стане беля, глобата е в хиляди.

    Коментиран от #42, #43

  • 37 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "некойси":

    не мисли, че фантома не се клатушка, особено при вятър, използват се стабилизатори за камерата, който както и да се усуче дрона камерата не помръдва
  • 38 Трън

    3 0 Отговор
    Днес дизелов, очаквайте скоро и на въглища.

    Коментиран от #41

  • 39 Синдикат на Ало Измамниците

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "КОНПИЙСТУДЕНАВОДА":

    Ц. 1.9TDI малко арчи, много бега. Особено ако чипнато..... малииии
  • 40 Селянин

    0 0 Отговор
    Пръдня от моят задник вдигна скоростта на светлината 330 000 км в секунда. Патентовано право.
  • 41 Бацо от Краводер

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Трън":

    Хахаха..и робота Федя го управлява дистанционно по кабел..мухахаха
  • 42 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "РЗС":

    Да, вярно е, но въобще не може да се мери с ограниченията и изискванията при самолетите, нали?
  • 43 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "РЗС":

    Апропо: в парка през ден едно пишлеме с баща си пускат един дрон. Снимат, щракат, фърчат наляво, нядясно..... никой нищо не им казва. В България е така. Не, че не си прав.
  • 44 Разбирача

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кокото":

    Става колега но трябва да е нафта+метан на двете горива едновременно тъй нареченият ГАЗОДИЗЕЛ 😉
  • 45 Дронер

    0 0 Отговор
    Дрона вдига 18кг. и развива 500 км/ч. Ама то е така, като си учил журналистика на улицата.
  • 46 Велко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мистер Сенко":

    На ватенките лагерната пушка е сглобяване с китайски компоненти, както и всичко останало.Ще го отстрелят ако не им паднат батериите.🤣😂