Last news in Fakti

19 Март, 2020 13:21 10 525 4

Защо "простират" дрехи на буксирните въжета

  • буксир-
  • въже

Буксирното въже е част от задължителната екипировка на добре подготвения автомобилист. Този незаменим аксесоар обаче може да бъде наистина опасен ако не се вземат мерки за правилната му употреба.

Опънатото между два автомобила въже е потенциална прашка с огромна разрушителна сила. При внезапно откачане или скъсване куките в двата му края се превръщат в снаряди, които могат да нанесат сериозни щети не само по стъклата, пластмасовите детайли и ламарините на колите, а и да наранят сериозно намиращите се в близост хора.

Защо "простират" дрехи на буксирните въжета

Подобни инциденти могат да се предотвратят единствено с т.нар. "въжегасители". Както показва името, те играят ролята на буфер, който намалява скоростта на отхвръкналите части при скъсване.

Подобни успокоители се продават в някои магазини за автоаксесоари на съвсем поносими цени, но лесно могат да бъдат заменени с подръчни средства. Понякога за целта се използва баласт под формата на туба антифриз или друг предмет, който се окача на опънатото въже, но така остава рискът пригоденият "въжегасител" също да отлети в произволна посока.

Защо "простират" дрехи на буксирните въжета

Опитните почитатели на офроуда прилагат друг трик - "простират" яке, шуба или канадка на въжето. Обемистите дрехи гасят успешно инерцията за сметка на теглото и площта си, като същевременно омекотяват потенциалния удар.

Препатили автомобилисти съветват да се окачват по два успокоителя възможно най-близко до двата края на въжето. Добре би било също буксиращата и теглената кола да са свързани заднешком една към друга. Така ако въжето се скъса и излети някоя кука, пораженията няма да са по предните стъкла. Разбира се, никога не бива да се забравя също, че в радиус от 1.5 пъти дължината на въжето не бива да има хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    5 2 Отговор
    С какви самоделки съм виждал да се теглят! Стоманени разръфани въжета например!
  • 2 Токо

    5 4 Отговор
    Защото дрехите са изпрани ! А и там съхнат по бързо от вятъра !
  • 3 Милен Атанасов

    6 2 Отговор
    И за да се предпазят пешеходците. Има случаи когато пешеходците не виждат въжето и се опитват да пресекат между автомобилите.
  • 4 Хулиган

    3 2 Отговор
    Само в България се теглят! Пълни глупости са писани тук! Някъде не слагат ли прашки на въжето?