Last news in Fakti

10 Април, 2020 10:19 4 355 7

Автоматичните фарове станаха задължителни в Япония

  • фарове-
  • авточатични фарове-
  • япония

От 1 април 2020 г. автоматичното включване на фаровете става задължителна част от стандартното оборудване на всички нови автомобили, продавани на територията на Япония, съобщава Driving Vision News. Собствениците на стари коли получават отсрочка от 18 месеца (до октомври 2021-ва) , за да ги снабдят с такава функция.

Новото правило се въвежда в съответствие с Регулация 48 на ООН, съгласно която включването на фаровете на автомобила трябва да става в рамките на 2 секунди от момента, когато светлината намалее под 1 000 лукса. Това се случва 15 минути преди залез слънце в ясен ден.

В Япония късите светлини ще се включват при осветеност от 7 000 лукса, както водачът няма да може да изключва функцията. За камионите и автобусите новото правило ще важи от октомври 2023 г. Целта е да се намали броят на пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци и велосипедисти в тъмната част от денонощието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амчии

    10 11 Отговор
    То нали и без това си караме денем на къси? Нещо не ми се връзва. Или Гецата не го е преписал правилно? 🤔🤔🤔

    Коментиран от #2

  • 2 Ku-Rec

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Амчии":

    Става въпрос за Япония! Видими светлини 24/7 важи само за ЕС. Затова и колите за евро пазара се оборудват с "дневни", които дефакто пак са вид автоматични - не можеш ги загаси, след стартиран контакт. Разбира се някои европейци, визирам гърците са uber правилата...

    Коментиран от #3

  • 3 Експерт

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ku-Rec":

    Баба ти важи за ЕС. В Германия през деня не са задължителни.

    Коментиран от #5

  • 4 type-R

    4 2 Отговор
    Чудят се какви глупости да измислят за пари. Толкова долни и корумпирани са станаличе чак да се чудиш как още не са ги разкатали западняците.... Точно пък японеца ще тръгне да пести от крушки, сякаш няма да си ги светне и сам като се стъмни!
  • 5 Лайк

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    И не само в Германия не са задължителни.
  • 6 type-R

    4 2 Отговор
    Освен това при правилно настроени фарове със ЗАКОННИ крушки (а не китайските менте-LED) фаровете ПАК НЯМА ДА ОСВЕТЯТ ПЕШЕХОДЦИТЕ. Защото не са предвидени да светят нагоре в небето, а да осветяват пътя! ДАЖЕ, ако имаме предвид способността на човешкото око да се адаптира към тъмнината, то логиката ще ни казва че най-добре тъмните фигури на пешеходците ще се забелязват по-добре с очи с отворени зеници: т. е. от шофиращ без включени фарове!
  • 7 Фар

    5 1 Отговор
    Най-голямата простотия след смяната на времето измислена от САЩ