28 Април, 2020 09:57 4 554 12

Geely се готви да създаде най-точната навигация в света

  • geely-
  • навигация-
  • автономен автомобил
Geely се готви да създаде най-точната навигация в света - 1

Китайската компания Geely в края на тази година ще изстреля два сателита в така наречената ниска земна орбита. И това ще бъде само началото - Geely ще създаде своя собствена сателитна мрежа, от която китайците трябва да се ориентират при управлението на автономни автомобили.

Казват, че точността на позициониране от тази мрежа ще бъде с отклонение от едва един сантиметър! През юни тази година Geely ще тества вече изградените сателити, а след това плановете на Geely стават още по-грандиозни. Компанията планира да изгради пълноценна завод (!) за производство на космически спътници и да ги изстрелва в Космоса почти ежедневно.

Всяка година този завод ще може да произвежда 500 спътника. Вярно е, че на китайците ще са необходими още няколко години, за да пуснат най-точната навигация в света (сателитна централа все още не е изградена).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 20 Отговор
    А докато китайците "няколко години" ще строят и изстрелват , оригиналната американска с един клик на компютъра ще освободи същата точност , която тя си има от години , но досега беше запазена за военни цели и вече не е нужна за тях , щото американските военни вече си имат други начини за позициониране без връзка със сателит и всичко ще си остане по старому !!! А всъщност целия цирк е за да могат китайците да направят чипове за навигация , които няма да плащат лизенз на американската ! Обаче след това ще трябва и да ги продадат на някой извън Китай , което вече не става с "решение на партията" !! Щото повечето производители биха предпочели да са "зависими" от американци , а не от китайци , особено с "партиен билет " , хахах !!

    Коментиран от #3

  • 2 куку руку ку

    8 6 Отговор
    На китайците им стига и вътрешния пазар...

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Бай хой

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Няма хамериканска. Има GPS за която хамитата са осигурили финансиране но е изградена от европейски инженери. Точността и е няколко милиметра във вертикално и хоризонтално отклонение при използване на геодезически станции. Глобата е още по точна. Въпроса е че станциите са доста по големи и скъпи и трябва едновременно да хващат сигнал от десетина спътника.

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Яни

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Глобална система за позициониране (на английски: Global Positioning System) или GPS е името на спътникова радионавигационна система за определяне на положението, скоростта и времето с точност до 1 наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземна орбита в реално време. Американските военни наричат системата NAVSTAR GPS – „Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System“.

    Системата се състои от минимум 24 спътника, разположени на 6 орбити на височина около 20 000 километра и наземен контролен център с наблюдателни станции, разположени в различни точки на Земята. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито

    Коментиран от #12

  • 6 Бай Яни

    4 2 Отговор
    Глобалната система за позициониране е проектирана и контролирана от Министерството на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки. Поддръжката на системата струва около 400 млн. долара (USD) годишно, включително разходите по подмяна на остаряващите спътници. Първият от 24-те спътника, които формират сегашната GPS-групировка (Block II), е изведен в орбита на 14 февруари 1989 г. Последният изстрелян до момента спътник е 52-ри по ред от създаването на системата през 1978 г. и е изведен в орбита на 6 ноември 2004 година с помощта на ракетата „Delta II“.
  • 7 Случаен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Нямаш никаква идея как работи иономиката
  • 8 Jack Bauer

    6 0 Отговор
    Има уреди които позиционират с точност 1 см доста отдавна, но не се използват масово защото са скъпи а само при геодезични процедури. Не виждам смисъл някаква машина да ми казва дали колата ми е 2 см напред или назад докато шофирам.
  • 9 ха ха хахаха

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Гроздето е кисело нали ? Я кажи какво стана със сателитите на ГЛОНАСС на руските технологични джуджета,че нещо не се сещам.САЩ май им спряха частите и това ще остане в историята за руските недорасляци.
  • 10 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Там е работата , че даже и вътрешния няма да могат да монополизират , да не говорим за външния !!! Щото ако не знаеш над половината производители в момента са тайвански , малайзийски , индонезийски и т.н. !! И всичките те работят с американски чипове и американската навигация !! И ако Китай се опита да ги забрани в Китай , най-много да си изпроси такива мита в цял свят , че тая навигация да му излезе и през носа и през едно по-тъмно място !! А пък за телефоните да не говорим , "хуйвей" вече се опита да заобиколи андроид и кандиса за по-малко от година , за Епъл даже и не опитват , а това е над 2/3 от китайския "пазар" !!! И ако не си чул поне три американски фирми правят в момента нови сателитни мрежи за интернет , които ще могат да правят и собствено позициониране !! Това са Спейс Х , Амазон и Фейсбук !! Гугъл също работи по такъв проект ! Познай умрелия Geely дали ще им се опре !!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Яни":

    Янко га се наложи да доя овци ша та питам. Професията ми, работата ми па и га се занимавах с частен бизнес бяха свързани с тези системи. На краставичар краставици не продавай. Със стара мечка дренки недей да ядеш. Със прочитане от тук от там от википедия специалист не се става.