Last news in Fakti

14 Юни, 2020 11:30 9 901 40

Историята на Winamp - легендата, която се изгуби в съвременния свят

  • winamp-
  • медиен плеър-
  • музика

През 2001-а Winamp има 60 милиона потребители

Историята на Winamp - легендата, която се изгуби в съвременния свят - 1

Докато в наши дни слушането на музика се свързва предимно със Spotify, Apple Music, YouTube Music и други стрийминг услуги, имаше време, когато всички просто искаха, а и нямаха друг избор, да слушат собствените си музикални библиотеки. Тогава Winamp беше медиен плеър номер едно, като милиони потребители на Windows и macOS използваха именно тази програма. Това предаде Softpedia.  

Популярността на Winamp достига своя връх през 2001-а, наслаждавайки се на 60 милиона потребители. 

Въпреки че няма да обсъждаме актуализациите на медийния плеър, заслужава да се подчертае, че първата версия на приложението дебютира пред 23 години през април 1997-а. Само година по-късно излиза Winamp 2 - най-успешното издание на програмата.  

Втората версия на медийния плеър поддържа скинове, плъг-ини, плейлисти, визуализация и други функции, който в крайна сметка го превръщат в задължително приложение за Windows. 

Преходът от локални медийни плеъри към стрийминг услуги обаче не е единственият фактор, който уби Winamp. Основните причини всъщност са промените в собствеността, смесени с лоши решения и лоши актуализации, които превърнаха приложението в легенда, която вече няма място в съвременния свят.

Winamp е създаден от студентите от университета в Юта Джъстин Франкел и Дмитрий Болдирев. Първият основава Nullsoft през 1997-а., за да продължи разработката на медийния плеър, но на 1 юни 1999-а го продава компанията на AOL.

Повратната точка настъпва през 2004-а, когато екипът на Nullsoft, отговорен за създаването на Winamp, решава да напусне корпорацията.  

Оттогава развитието на медийния плеър едва напредва. Всъщност, когато екипът на Nullsoft се пенсионира, Winamp има своята пета версия, която с няколко актуализации продължава да съществува и до днес. 

През 2013-а AOL официално обявява намерението си да убие програмата. За щастие обаче, белгийската компания Radionomy се появява от нищото и решава да поеме поддръжката на Winamp, както и да запази приложението живо, обещавайки големи актуализации и нови функции през следващите години.

Въпреки това, на пазара излиза само една нова версия на приложението. Radionomy пуска Winamp 5.8 през октомври 2018-а, близо пет години след като компанията поема медийния плеър. Също така, до това се стига, след като изтекла версия на ъпдейта достига до мрежата чрез неофициални канали. Най-голямата промяна в тази актуализация е пълната поддръжка за Windows 10.

Оттогава има само обещания, че Winamp ще се върне в един момент с още по-усъвършенствани функции.

От Radionomy дори казват, че работят усилено върху новата версия на медийния плеър, като изпълнителният директор на компанията дори обявява официално Winamp 6 през октомври 2018-а. Ето ни обаче почти две години по-късно без актуализирана версия на легендарната програма. 

В края на краищата изглежда, че честата смяна на собствеността уби Winamp. Кой знае къде би бил медийният плеър днес, ако екипът на Nullsoft не беше напуснал през 2004-а.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жасай стийминга

    73 6 Отговор
    И в момента на писане го ползвам с подходящия плъг-ин. Звукът е върховен, с подходящите крайни устойства. А овцете да си стриймват боза в чашка на 96 kbit/sek и без звуков подобрител.

    Коментиран от #5, #6, #22, #27

  • 2 стефчо

    52 3 Отговор
    И аз си го ползвам редовно,идеален е!
  • 3 Иван

    34 2 Отговор
    Точно с него си свиря и в момента, а моите музикални файлове са офлайн. Другото е за фон. Не ми пука какво свири, важното е аз да си го избера - при първата реклама - следва друго.
  • 4 дедо

    15 29 Отговор
    Предпочитам aimp плеър ,по-добър е!
  • 5 165

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "жасай стийминга":

    Шефче, използваш ли звукова карта, ако е така предложи нещо бюджетно само за слушане на музика ?

    Коментиран от #14

  • 6 Мислещ

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "жасай стийминга":

    +1,
    И аз до момента не съм открил нищо, което дори по интерфейс да е еквивалентно по функционалност и удобство, а какво остава за звука от DPS plug-ins за Winamp - някои от тях са направени да обработват звука по подобие на професионалните хардуерни процесори като Orban optimod.

    Коментиран от #8

  • 7 Йозеф

    5 1 Отговор
    Ползвам си плеъра към картата на Crearive, плейва и loseless формати.
  • 8 Меломан

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Не разбирам защо пудрите музиката? Инвестирайте в читави активни колонки, и/или DAC за 50-60$, и си слушайте музиката както е записана без корекции. По тракерите може да се намери почти всичко на FLAC и пр. Ама вкусове всякакви - някои си харесват DSP-та и думкалки. А на какъв плеър ще пускате - през 2020 г. ще чуете разлики само ако имате скъпи колонки/слушалки. Аз ползвам Foobar и модифициран скин - с него съм свикнал.

    Коментиран от #9, #12, #16

  • 9 Мислещ

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Меломан":

    Има DSP-та, които не пудрят музиката като обичайните вградени в модерните плейъри, а именно й придават по"студиен" вид.
  • 10 Голям Слон

    24 0 Отговор
    А какво общо има слушането на стрийм и слушането на домашна музика? И двете ги слушаш. Просто едното е някъде далече на сървъра в Тора-Бора и съдържанието му се променя без предупреждение, а другото си е вкъщи на твърдия диск. Аз също предпочитам AIMP. Не мога да изразя някакво конкретно предпочитание. Така или иначе слушам без каквито и да било корекции или ефекти. Схемата е проста - компютър, външен DAC, усилвател, колони. Всъщност, никъде по веригата няма каквито и да било корекции, еквилайзери, бас-каси и всевъзможна аудиопудра. Но в край сметка всичко си е с времето. Някога и Скайп беше притна програма за видео и аудиоразговори. Вайбър също работеше перфектно и не дразнеше с реклами и постоянно излизащи нови чатове....
  • 11 Забавна и приятна статия

    8 6 Отговор
    Може да продължим с варитаб 86, нетскейп навигатор, еудора мейл, уиндоус 3.1, лотус 1.2.3, а мисля, че там вече е и мястото на линукс....
  • 12 pbdan

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Меломан":

    И аз ползвам от години Foobar. Има за него плъгини за него и се възпроизвеждат DVD-Audio и SACD.

    Коментиран от #13

  • 13 Голям Слон

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "pbdan":

    Foobar е изключително набеден плейър. Форматите, които изброяваш, без проблем се възпроизвеждат от Aimp, например. Сега, ако ти е проблем, че са го правили руснаци - това е нещо друго. Да не говорим, че Aimp предлага много езици, като интерфейс. Другата разлика е, че Aimp при първоначалната инсталация подържа много повече формати от Foobar, който идва прекалено гол. Да не говорим, че при същата първична инсталация на нищо не прилича. И в крайна сметка е важно какво имаш след компютъра. А иначе Меломан с активна колонки.... На мен лично ми е странно.

    Коментиран от #23

  • 14 THD 07 и надолу

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    Всяка HD аудиокарта, дори и вградена. Реалтек 882, 886. В момента съм на VIA HD. Само за аудио мога и Soket A да ползвам. Winamp не дърпа много ресурс. Формулата е: плеър + звуков подобрител + усилвател + стерео колони. Който иска обемен звук, да си купува два еднакви усилвателя и 4 еднакви колони. Активни чудеса като 2.1 и 5.1 не пеят.

    Коментиран от #15

  • 15 Голям Слон

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "THD 07 и надолу":

    Какво е звуков подобрител? DAC?

    Коментиран от #17

  • 16 мелодия на годината

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Меломан":

    Транзисторен усилвател 2Х20W от 70-те ще скрие топката на активните колони. А от едни JVC 120W Max какви колони станаха с подходящите филтри...
  • 17 мелодия на годината

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Голям Слон":

    Нещо което връща дълбочината и вярността на звука. Защото mp3 е орязана. И малко ехо-ефект с положителна обратна връзка.

    Коментиран от #18

  • 18 Голям Слон

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "мелодия на годината":

    И как е английското название на този уред? :-) И кой е казал, че трябва да се слушат mp3-ки? Имам NAS с 5 диска х 3 ТВ. Цялата ми колекция от дискове е свалена там в WAV :-) Никакви лузлеси, компресии и тем подобни. Даже и SACD-тата съм ги свалил 1:1. Имам си и грамофон с около 400 плочи. Та, наистина ми е интересно да ми кажеш какво е това "подобрител" на звука. Английския термин имам "изпонапредвид".

    Коментиран от #20

  • 19 Мафия

    0 6 Отговор
    Гешев и Божков да се шляпат проклетниците
  • 20 NAS DAC уникум

    2 17 Отговор

    До коментар #18 от "Голям Слон":

    Щом си на *.wav, вече си се набутал с уиндоуска боза. А тези 400 плочи можеш, да си ги счупиш в главата. И един лампов усилвател си сглоби сам, ако можеш. ха, ха, ха !

    Коментиран от #21

  • 21 Голям Слон

    23 0 Отговор

    До коментар #20 от "NAS DAC уникум":

    Когато пишеш нещо, не смяташ ли, че първо трябва да си 100% убеден в правотата си? Или писането ти е нещо, като спорт? NAS-ът вкъщи е linux базира. И повечето са така. От теб научавам, че linux не подържа WAV :-) На кой да се оплача, че моят Линукс плейва всичко, което и Windows? За какво точно ми е ламповия усилвател? Да се кефя на несъвършенствата в технологиите ли? Чисто хипотетично бих могъл да ти сглобя едни хорни и да ти ги пратя по Еконт :-) DIY е хубаво нещо, но конкретно в тази сфера не е моето занимание. А плочите защо да си ги чупя на главата? Всяка е по 180 грама. А като ми втръснат компютърните формати, взимам си диска и си го слагам в Yamaha CDX-2020. Тежи приблизително сумарно колкото твоя телевизор вкъщи, сутрешната ти порция биоматериал и мозъкът ти умножен х 3. Хубава вечер.

    Коментиран от #33

  • 22 Овчар

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "жасай стийминга":

    Кои са овцете,уточни.
  • 23 Меломан

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голям Слон":

    Какво имаш против активните букшелфове? У дома имам два комплекта - монитори Yamaha HS8 и едни китайски Edifier 2000 Pro, които имат bluetooth и ги ползвам да им пускам музика от преносими устройства. И двата комплекта си имат своите предимства и недостатъци, слушам си ги и съм доволен. Отдавна съм превъзмогнал аудиофилската болест, където и посоката на кабела има значение ;).

    Коментиран от #29

  • 24 Облачен

    3 2 Отговор
    И онлайн слушам от мой сървър само. Всичката музика която искам, без реклами. Някой ще каже, че съм крадец, но защо да плащам на спотифай, като те няма да дадат нищо от тези пари на изпълнителите, които аз слушам?

    Коментиран от #28

  • 25 asd

    3 0 Отговор
    Ако не знае winamp малка е за тебе
  • 26 немеломан

    1 3 Отговор
    ама стига-и без това не чувате повече от 12.5 килохерца,какво значение има за вашите глухи уши високата честота и степента на компресия-кадо се сдрусате с прах даже и нищо не чувате
  • 27 куку руку ку

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "жасай стийминга":

    "Звукът е върховен"... какъв върховен звук от смачкан, честотно осакатен файл с разширение МР3?
    Имаше много по-добри плеърчета, с много повече възможности, но трудни за работа и затова непопулярни. А откак излезе кмплеъра и после бе заменен от потплеъра, друго просто не ползвам.
  • 28 Голям Слон

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Облачен":

    Spotify и Tidal имат платени версии. Там реклами няма. Кой какво получава знаят само те. Пък и не вярвам да ти пука кой какво получава. Малко са тези, които слушат лицензирана музика, първо, защото са загрижени за авторските права, и, второ, защото са естети във всеки смисъл на думата.

    Коментиран от #32

  • 29 Голям Слон

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Меломан":

    Нищо против нямам. Важното е на теб да ти харесва. Но не се заблуждавай, че щом това е така, то следователно си постигнал някаква аудио нирвана :-)) Просто теб те устройва, това е. А обем заместител няма. Разбира се, че кабелът е важен. Интерконектният, колонният. Разбира се, има и плацебо ефект, както във всяко едно хоби, изразяващо се в цифри, графики, поръчкови статии и аудиофилска еуфория от цялата тази шумотевица...
  • 30 Гено

    3 1 Отговор
    Сега има много по добър от него aimp
  • 31 Гост

    0 2 Отговор
    функции, който
    без коментар
  • 32 Облачен

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Голям Слон":

    Пука ми къде отиват парите ми, естествено. Не искам да плащам на Тейлър Суифт, колкото и да е известна и добра, защото аз лично нямам идея как звучи нейната музика и нямам нито една нейна песен. Като слушам Сашка Васева и Слейър, искам парите ми да идат само при тия изпълнители.
  • 33 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Голям Слон":

    твоя NAS плейва ли субтитри през DLNA, имам zyxel i lacie и не мога ги подкарам, с глашката проблеми няма-тв е лг

    Коментиран от #35

  • 34 Vinyl

    1 6 Отговор
    Слушане на музика от ПЦ е някакво недоразумение макар и един от десктопите ми е Dell XPS 27-7760 с вградена аудиосистема.Инвестирал съм в hifi оборудване и си плейвам основно Vinyl.Скъпо удоволствие но си заслужава.Друг е въпроса,че хубави слушалки са с цената на златото.Всеки има бюджет,в който да се вмести.Но пак ви казвам,ако наистина държите на качество то задължително като начало един ентри левъл грамофон,усилвател и колони.

    Коментиран от #38

  • 35 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "qwerty":

    Филмите ми са на zyxel с два харда. Нямам проблеми със субтитрите нито когато ги чета с хардуерен медиен плейър, нито през компютър. Плейърът на телевизора рядко прочита кирилица и по принцип си е капризен откъм букви. Има чудни портативни компютърчета на Dell и Lenovo с големината на vhs касета. Цените са приемливи за втора ръка. Купи си такъв, качи му linux и се наслаждавай на живота. Ако те е страх - windows 7, например...
  • 36 Фило Софт

    1 0 Отговор
    Всичко на този свят има своя естествен ход : Раждане , детска възраст , юношество , зрялост , старост ... !
  • 37 Кисел

    4 2 Отговор
    Най- много ми харесва вида му на стара аудио уредба!
  • 38 Голям Слон

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Vinyl":

    Слушането на плочи трябва да бъде предшествано минимум от слушането на дискове :-) Така и не успях достатъчно да обикна плочите, но това не ми пречи да ги купувам и събирам. За мен те са по-скоро някаква носталкия по миналото, отколкото по-добрия вариант от двата. Плочата има страшно много недостатъци. Добрият грамофон иска добра подръжка: смяна на двигател, ремък, почистване. Плочата също се чисти през някакво време. Но за сметка на това бързо се износва :-) Дисковете тези проблеми ги нямат. Динамиката на добър cd плейър няма нищо общо с динамиката на добър грамофон: разлика до два пъти в полза на плейъра. Просто в един момент всеки меломан започва да изпитва носталкия по старите технологии. И няма сила, която да ме убеди, че един лампов усилвател може да бъде по-верен от един качествен транзисторен такъв... Нейсе, дълга тема захванахме. Да, екипировката е важна. Но и слуховият апарат също. Ако ще купуваш неща по ревюта, а не по слух - това не те прави аудиофил. Прави те част от стадото, за което субективното мнение на някой маркетолог е по-важно от твоя собствен слух.
  • 39 BMW5

    2 3 Отговор
    Продали са го навреме на AOL преди да гръмне технологичният балон. А AOL са го купили за да подлъжат още инвеститори да им купуват акциите на борсата. Иначе просто му е минало времето. Не може всяка идея да се развива безкрайно и да се правят 20 нови версии - става, ако го правят 1-2 човека, а не измислен "екип", който сигурно нараства с времето.
  • 40 1235678900

    1 0 Отговор
    от както имам компютър винаги съм използвал winamp от 2007 г насам.