Last news in Fakti

23 Юни, 2020 11:21 4 930 22

iPhone заменя ключовете на новите BMW-та

  • bmw-
  • apple-
  • iphone-
  • carkey

Последната операционна система на Apple iOS 14, представена на световната конференция на разработчиците WWDC 2020, разполага с нова функция CarKey, която позволява iPhone да бъде използван вместо автомобилен ключ. Първи от нея ще могат да се възползват собствениците на BMW.

Apple CarKey работи по протокола NFC (Near Field Communication). За да се отключи колата, смартфонът трябва да бъде доближен до ключалката, а собственикът да потвърди самоличността си чрез лицевия скенер Face ID или сензора за пръстов отпечатък Touch ID. За да се стартира двигателят пък, "айфонът" трябва да бъде поставен в безжичното зарядно.

iPhone заменя ключовете на новите BMW-та

CarKey може да се използва не само от собственика, а и от всеки, който получи достъп до автомобила през iMessage. Могат да бъдат създадени до пет цифрови копия на виртуалния ключ за членове на семейството и приятели, като настройките за всеки отделен профил позволяват ограничаване на максималната скорост, силата на озвучителната система и други параметри. Това става както чрез мултимедията в самия автомобил, така и от смартфона чрез Apple Wallet.

iPhone заменя ключовете на новите BMW-та

За да се възползва от новата екстра, собственикът трябва да инсталира приложението BMW Connected. Функцията продължава да работи дори батерията на смартфона да е изтощена, но за не повече от пет часа. Може да се използва и през Apple Watch.

Apple CarKey ще бъде достъпна за 15 модела на BMW, произведени след 1 юли 2020 г. Сред тях са 1er, 2er, 3er, 4er, 5er, 6er, 8er,X5, X6, X7, X5M, X6M, M5, M8 и Z4. Цифровия ключ поддържат моделите след iPhone XR и часовниците Apple Watch Series 5.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николае

    23 7 Отговор
    марката дачия също предлага най нови иноваций като АМ радио и сиди с касетка

    Коментиран от #2, #4

  • 2 123

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Николае":

    това "сиди с касетка" и японците още не са го виждали :)

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    За тези който не могат да си го представят - същото е като грамофонна плоча с магнетофон
  • 4 Ти глей

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Николае":

    да те не чуе сектанта, ше береш ядове.
  • 5 А за да дам газ

    7 2 Отговор
    къде тре да со го зАвра точ телефон? Ааа, не ми казвайте сетих се сам.
  • 6 габровец от варна

    10 5 Отговор
    Ааа то направо екстра бе! А кво става ако загубим телефона или някой специалист хакне системата.Само да не казват че е непробиваема,щото някой не са си поставили за цел да ги орезилят тия айфони.

    Коментиран от #7, #9, #16

  • 7 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "габровец от варна":

    Системата е точно толкова пробиваема , колкото и оригиналното дистанционно , дори по-малко , щото оригиналното дистанционно няма и една стотна от криптиращите възможности на който и да е актуален смартфон , независимо епъл или андроид !! И такива функции ще предлагат всички смартфони , освен най-евтините само след 2-3 години !! По-скоро зависи от автопроизводителите кога колите ще са съвместими , но това е доста евтина екстра , така че мисля дори Дачия и подобните и ще я имат скоро !!
  • 8 Гост

    6 6 Отговор
    Простата механика е най-сигурна.Айфона му пада батерията забива му софта хакват го и в най-добрия случай седиш на тротоара.А може и без кола да останеш.

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "габровец от варна":

    За колата имам резервен ключ.Резервен айфон нямам.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Това че още има живи неандерталци , дето вярват само на камъни и дървета , не значи , че света трябва да стои на едно място и да се съобразява с тях !!!

    Коментиран от #17

  • 11 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Простата механика не може да ти осигури един ключ или по-точно с един телефон да отключваш колитЕ си , домоветЕ си , офиситЕ или магазинитЕ си и един куп други неща , дето се отключват и заключват !! А за съвременните хора е много по-вероятно да загубят или забравят ключовете си , отколкото смартфона , да не говорим , че повечето вече имат смартчасовници , а скоро ще имат и смарточила , които даже не се свалят !

    Коментиран от #12, #18

  • 12 габровец от варна

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ами много по-вероятно е някоя сръчна джебчийка,квито ги имаме в излишък да ти го вземе даже от вътрешния джоб без да се усетиш.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "габровец от варна":

    Еми пак си в грешка !! Явно си нямаш идея за функцията при която примерно смартчасовника ти почва да пищи на умряло , ако телефона се отдалечи на повече от метър , да не говорим , че за колата ти стига и само часовника !! Не че няма и други един куп аларми и без часовник , а и това , че може да голаокализираш с точност до метър , дори джебчийката да го изключи !!

    Коментиран от #19

  • 14 Гостенин

    2 2 Отговор
    Нещо не вдянах, искам да запаля колата, но не искам да си зареждам телефона, може ли ?

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гостенин":

    Естествено че може , в самия телефон има настройки кога и как да зарежда ! И мисля че никога няма да ти е излишно зареждането , просто можеш да го ограничиш до 80% , ако искаш да си пазиш батерията !

    Коментиран от #20, #21

  • 16 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "габровец от варна":

    Пак да обясним за такива , дето не са се качвали на кола повече от 4-5 000 лева ! Непробиваеми системи няма , но самата кола определя кандидат-крадците ! Тази именно система за да се разбие предполага техника от порядъка на 40-50 000 лева , а хората които имат такава не крадат коли за под 100 000 !!! Където пък вече не се разчита на заключването , а си има застраховки при определени компании , спиране на определени места и т.н, !! С елементарните джаджи на кокошкарите не става да разбиеш това , а за другите просто колата ти за 10-15 000 , каквито са масовите не е интересна ! Да не говорим , че в един момент въобще кражбите и на цели коли и на части или за части ще изчезнат , щото като станат споделени на кой ще ги продават , на компанията наемодател , която обикновено ще е и производителя ??? Хахахах !!!

    Коментиран от #22

  • 17 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    каза отворкото с откраднатият телефон, подгизнал под дъжда на улицата, докато подскача край модерната си заключена супер техничарска таратайка
  • 18 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    познавах един който си управляваше и отключваше апартамента с телефона. и като му го откраднаха и да видиш как трепери като лист да не го оберат. Ако всичко ти е съсредоточено в един телефон, значи крадците ще има как да ти вземат всичко с едно движение.
  • 19 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    на повече от метър ли? за метър дистанция една крадла ще изчезне в тълпата и повече няма да си видиш телефона мой. май наистина живееш в изолация и не си виждал хора.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Предната седмица бях тотал аут на една хижа. сабудих се на магия с телефона без батерия. как щях да се прибера ако само с него можех да си отключа колата а? ако от тоя телефон ти зависи живота, само край него ще слугуваш.
  • 22 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    ако колите станат споделени, ти как ще си купиш Тесла?