10 Октомври, 2012 15:06 4 209 8

Ford направи евтин карбон

  • ford-
  • карбон-
  • въглеродни сплави

Европейският изследователски център на Ford демонстрира преден капак на автомобил, който е изработен от нов вид въглеродна сплав. Според представители на марката съвсем скоро този материал ще бъде вкаран в серийното производство.

Най-любопитното е, че новият вид карбон е доста по-евтин от използваната подобна сплав при т.нар. суперкари и няма да се отрази на крайната цена на масовите автомобили. Освен това предният капак на Ford е приблизително 50% по-лек от стандартния и пет пъти по-здрав от металния аналог.

Не е тайна, че автомобилните производители всячески се стремят да олекотяват автомобилите, защото е известно, че намаляването на теглото влияе на икономичността на автомобила.

Новият материал е разработен от Ford съвместно с компаниите Henkel, Evonik, IKV, Composite Impulse, Toho Tenax и Hightech.NRW. Цялостният процес по разработката на евтиния карбон ще бъде приключен през септември следващата година.

Друго достойнство на този преден капак е, че той отговаря на всички изисквания за твърдост и здравина. Краштестовете показват, че при евентуален сблъсък на автомобил и пешеходец травмите на пешеходеца са дори по-малко, отколкото биха били при метален преден капак.

Ще припомним, че своето намерение за създаване на подобен материал Ford заяви още през пролетта на тази година. По-рано сделки за подобен продукт сключиха и BMW (с немската компания SGL Group), и Daimler (с японската фирма Toray).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Форд НЕфен

    1 1 Отговор
    Е то е добре, ама щом е на Форд, ще ръждяса на третата година, нищо, че не е метал.
  • 2 MasterBoy

    0 0 Отговор
    Какви са тези "т.нар. суперкари"? :-)
  • 3 kkk

    1 0 Отговор
    Номер 1 - ти си уникално прост и късоглед. Заради такива хейтъри като теб сме на тоя хал.

    Коментиран от #5

  • 4 4x4

    1 0 Отговор
    Ти явно нямаш и понятие от автомобили ;( В момента Тойота, Форд и Фолксваген диктуват автомобилизма !
  • 5 Форд Нефен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    Хайде без обиди, моля. Аз не съм обидил никого, а само иронично изразих мнението си, относно качеството на автомобилите, в европейското подразделение на Форд.

    Коментиран от #6

  • 6 фасдса

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Форд Нефен":

    Сподели моля те, мнението си за качеството на автомобилите на Форд в американското им подразделение. Стана ми много интересно :)
  • 7 Топчо

    1 0 Отговор
    Форд пак ще са на върха!
  • 8 .........

    0 0 Отговор
    Китайците и те измислиха още по -евтин карбон.