Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 13:06 6 237 5

Какво представлява израелският "Железен Купол"

  • железен купол-
  • израел-
  • газа

 

Ожесточаващият се конфликт в ивицата Газа вкара в новините понятието "Железен Купол". Как точно функционира тази израелска система за защита, която обезсмисля почти напълно палестинските атаки?

"Железен Купол" представлява мрежа от прихващащи ракетни установки, дислоцирани стратегически по подобие на клетките на мобилните оператори. В момента Израел разполага само с пет подобни батареи, но възнамерява да увеличи значително броя им. В момента по официална информация "Куполът" покрива площ от около 155 квадратни километра.

Всяка батарея се състои от три отделни компонента, които работят съвместно: радар засича изстреляна по Израел ракета веднага щом премине границата, софтуер изчислява траекторията й, а прихващащи ракети Tamir я поразяват още в небето.

"Железен Купол" е проектиран така, че да подбира ракети, насочени към жилищни зони, и да игнорира онези, които най-вероятно ще се разбият в полето. Тъй като "Хамас" използва евтини и прости ракети без каквато и да било насочваща система, подборът спестява на израелската армия ресурс, време и муниции.

Всеки прихващач струва около $90 000, а понякога са нужни повече от една за поразяването на опасни ракети от Газа. Само пред последните няколко дни "Железен Купол" е изстрелял над 300 прихващача, които не влизат в цената на самата система - над $1 млрд. Въпреки това израелците смятат тепърва да инвестират в разширяване на мрежата от батареи.

Ефективността на подобни ракетни системи често се преувеличава. Много специалисти припомнят гигантските средства, които Щатите наляха в програмата "Звездни войни" през 80-те, или твърде съмнителните успехи на ракетите "Пейтриът". Израел твърди, че "Железен Купол" сваля почти 90% от ракетите на "Хамас", което е отличен резултат. Дали обаче цифрата е вярна, вероятно ще се разбере след време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киви

    2 3 Отговор
    Хамас стрелят с ракета за 200 долара
    израел трябва да я свали с една ракета за 80 000 долара

    дали не им е гадно на евреите ?
  • 2 Бай Онзи

    0 1 Отговор
    Ти се радвай, че някой не стреля по нас!
  • 3 тато

    1 0 Отговор
    Що да се радвам, нали НАТО ни пази. Аз съм си добре, теб ако те лови психозата, купи си пушка.
  • 4 АДМИНИСТРАТОРИТЕ, НЕ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРИИ К

    4 0 Отговор
    Видях, че палестинците не работят; видях как преценяваха еврата в туристическите ни портфейли; как ни дърпаха , за да ни предлагат компаньони /ки/; пакетчета треви за пушене; видях "малките" палати , построени с помощи от целия свят; видях огромната прилика с безполезното циганско племе, което живее без задължения, но с огромни искания от държавата и обществото; видях истеричен фанатизъм и арабска хитрост; видях подлото, страхливо криене по ъглите на възрастните, насъскващи децата си за свещен "джихат" , защото ако нещо се случи с тях, ще станат мъченици, а родителите им ще оревът света; видях , че не градят общество, а живеят деградивно и с омраза.
  • 5 муспи

    1 0 Отговор
    Това което си видял се нарича "еврейски свят" и се финансира от всички роби, включително и ние. Единствената утеха в това което си видял е че диваци изтезават диваци, но всичко е дивашка хитрост, театър за пред бялия човек, за да се владее.