Last news in Fakti

22 Ноември, 2012 13:12 1 200 0

Електронен нос открива бомби

  • университет санта барбара-
  • бомби-
  • взривни вещества

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара разработиха миниатюрен електронен чип, който има способността да улови и най-малкото присъствие на молекули от взривни вещества. Устройство "надушва" бомбите доста по-добре от кучета, специално обучени за това.

Както е известно, един от най-разпространените методи за откриване на взривни устройства е с помощта на кучета, които улавят минималните им изпарения във въздуха. Учените от Санта Барбара обаче са на мнение, че тяхната разработка е по-съвършена.

Чипът, който открива бомби, е изключително малък. Той може да се събере в горната част на палеца на ръката. По този начин устройството може да бъде прикрепяно към различни преносители и абсолютно безопасно да открива скрити бомби.

Най-общо казано, чипът улавя молекулите от взривното вещество и с помощта на микроскопичен канал изпълнен с течност смесва въпросните молекули с наночастици, които под въздействието на лазерен лъч усилват спектралната сигнатура на молекулата.

Полученият резултат се сравнява в специална база данни и системата прави извод какво е веществото. Учените смятат, че след време ще доразработят чипа и той ще може да открива и наркотични вещества и дори да диагностицира определени заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА