Last news in Fakti

10 Декември, 2012 10:01 4 277 0

Google почете Ада Лъвлейс, дъщеря на поета Байрон

  • ада лъвлейс-
  • ада

Google почете с дудъл 197 години от рождението на Ада Лъвлейс. Тя е икона в света на програмирането.

Английската математичка Аугуста Ада Кинг, графиня на Лъвлейс, родена като Аугуста Ада Байрон е единственото законно дете на поета лорд Байрон и Ан Изабела Байрон.

Малката Ада се ражда на 10 декември 1815 г. и умира на 27 ноември 1852 г.

Ада не познава баща си. Байрон напуска съпругата си при раждането на дъщеря им. Четири месеца по-късно Байрон напуска Англия под натиска на общественото мнение. Той умира в Гърция през 1823 г., когато дъщеря му е на 8 години.

За разлика от именития си баща Ада е математик по природа. През 1843 г. тя превежда записките на Луиджи Менабрея от лекция за аналитичната машина на Чарлз Бабидж, изнесена в университета в Торино. Заедно с превода тя си води и бележки в полето, които стават първия алгоритъм, който е бил „четим“ от машината на Бабидж.

За разлика от много други учени на своето време тя прозира потенциала на изчислителната техника. В нейна чест има наречен език за програмиране - Ada.

Умира на 25 ноември 1852 г. от рак на матката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА