Last news in Fakti

8 Март, 2021 17:25 6 932 33

Apple Maps получава дългоочаквана функция

  • apple-
  • carplay-
  • maps-
  • waze-
  • google

Навигацията ще съобщава за различни опасности на пътя

Още преди няколко години, приложението за навигация Waze, позволяваше на потребителите си да отбелязват различни опасности на пътя. Това включва спрели автомобили, катастрофи, работни дейности и други.Предупреждания за полицаи и камери за скорост също направиха приложението доста популярно. През 2019 година от Google въведоха подобна функция при своите карти, а ето че от Apple също ще го направят с един от следващите ъпдейти на своята операционна система.

Функцията ще е налична, както на телефоните и таблетите на компанията, така и на автомобилите и мотоциклетите, притежаващи функцията Apple Car Play. Благодарение на ъпдейта, всеки потребител ще може да отбелязва опасностите на пътя, като това може да се случва и чрез гласовия асистент Siri.

Потребителите, които имат достъп до бета версиите, вече могат да се възползват от функцията, а тези които предпочитат официалния ъпдейт, ще трябва да изчакат още малко. Няколко месеца ни делят от представянето на iOS 14.5, който обещава да представи още интересни новости.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    27 24 Отговор
    Това, коети в Андроид е утвърдено и работи от години при Епъл е иновация 😂

    Коментиран от #3, #12

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    25 2 Отговор
    Досега Waze няколко пъти ми е помагал за избягване ПТП ! Поздрави на колегите!
  • 3 ОпОп

    25 18 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    Като ти чета коментара, не си се докосвал до продукт на Apple. В най-добрия случай, си го виждал в някой магазин и си си казвал "Б@си, пари за един телефон - тия са луди". Факт е, че си нямаш и идея каква е разликата межди двете операционни системи. За да кажеш кое е иновация и кое не. Успешен ден

    Коментиран от #5, #21

  • 4 Waze

    8 10 Отговор
    Страхотна новина за 0,003% потребители в България!

    Коментиран от #13

  • 5 само психология

    15 25 Отговор

    До коментар #3 от "ОпОп":

    Който се е прекарал да си купи iShit,
    най-силно хвали продуктите на гнилата ябълка,
    за да се прекарат и други
    и така ще получи някакво облекчение, че не е сам!!!

    Коментиран от #11, #15

  • 6 Ген И Водков

    10 12 Отговор
    Йепъл, както винаги последни, но гръмогласни.

    Коментиран от #14

  • 7 qwerty

    3 1 Отговор
    имам инсталирана последната бета версия на иос14.5, но това написано в статията мй не се отнася за нашата територия
  • 8 Гошо

    15 12 Отговор
    Айфон го използвам от 4 години и към днешна дата работи, като първия ден перфектно, та хеитарите нека си ги хранят, само да им светне лампичката, защо някои, които е използвал айфон , защо пак си купува айфон, като си сменя телефона!

    Коментиран от #9, #32

  • 9 Гост

    12 11 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Купува си пак iPhone, защото познава само това, а Андроида му е твърде сложен!

    Коментиран от #16

  • 10 Глъм

    8 10 Отговор
    Един приятел си купи безжични слушалки на апъла (airpods pro) и вече не му разбираме като говорим с него. Чуваме го, ама неясно, като под вода. Извинявайте ама за 300 долара очаквах повече. И всичката им работа такава.
  • 11 Maksi

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "само психология":

    Oooo неразумни и юродеее, ше пОкна. Да ти кажа имал съм и двата и с кеф пак бих "се прекарал" с Айфон и обратното, в това десетилетие надали ще пожелая Андроид. Забелязал съм, че хвалещите ябълките получават яко минуси, което не го разбирам. Логиката за това явление е наистина Епъл за нищо да не стават пред Андроид, пък от дългогодишен опит знам, че е по-скоро обратното. Остава цената. Но защо, ако не можете да си позволите или ви се струва неразумно да се сдобиете с Айфон (поне да го пробвате дет'се вика) не го харесвате. Уважавам мнозинството, ама не виждам обективност в случая!!!
  • 12 тоя па

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    Разликата е, че в Андроид трябва да си слагаш допълнителни програми, в при Апъл е вградено. Не знаеш какви големи предимства има да ползваш оригиналните програми, които са интегрирани една с друга.
  • 13 статистика

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Waze":

    Потребителите на iOS в България са 15.41%. В по развитите страни е друго: Дания - 62.41%, Норвегия 60.51% и тн.

    Коментиран от #25

  • 14 бегай бе

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ген И Водков":

    Политиката на Апъл е да не избързват с добавянето на нови функционалности. Стив Джобс проповядваше минимализъм в дизайна. Така постепенно се наслагват само най-добрите фичърите. При фирма Гугъл се разчита на експерименти със стадото - хвърлят му всякакви боклуци, после ги махат и така. Накрая се получава една хандроидска кочина.
  • 15 смешко

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "само психология":

    Интересно е, че като се "прекараме" след време пак си купуваме Айфон, а андроидаджиите като видят, че сме с айфон и не пропускат да направят някое злобно коментарче.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аре бегай

    2 4 Отговор
    Решила мара да се побара хахахах
  • 18 Христо

    7 9 Отговор
    От епъл винаги са били иноватори... все откриват топлата вода.
  • 19 Тато

    8 8 Отговор
    Операционната система на Епъл е по съвършена за да може да се използва без много усилия. Направена е за американци т.е. за тъпаци.

    Коментиран от #20

  • 20 каскет

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Тато":

    Ти понеже си умен искаш да ти е трудно.
  • 21 Голям Слон

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "ОпОп":

    :-) Да ти кажа под секрет, не си много прав. 2013-а година имах LG P920 Optimus 3D. Правеше снимки с много красив дефокус (т.нар. боке). 2013-а година! Мой приятел, голям почитател на ябълките, ми се хвали с 10-ката преди 2 години, че правила същите снимки, като моите от преди 8. :-) Няма значение. Днешната мода е просто добре забравеното старо. На Apple единственото нещо, което харесвам, е че няма значение колко са стари устройствата ти, всичките са с еднаква версия на ios. Нещо, с което не могат да се похвалят андроид устройствата. Което, още по-откроевно казано, и не е необходимо. Защото не е много правилно две устройства от две различни генерации да имат един и същи софтуер. Все едно да сложиш на Pentium 4 Win 10 или на i7, 5-то поколение същата операционна система. Коя ще работи по-добре? С две думи, харесвайте си каквото ви изнася. Аз за телефон вече повече от 600-700 лева няма да дам.

    Коментиран от #22

  • 22 ОпОп

    12 8 Отговор

    До коментар #21 от "Голям Слон":

    Сега ще ти обясня на кратко как работи цялата ОС.
    Андроид: Образно казано всяко едно приложение което отвряш създава една нова виртуална машина (ако не знаеш какво е - гугъл)
    и започва да дели хардуера между всичките създадени вече такива. За това един андоид ползва 4,6,8 и тн гигабайта РАМ. Респективно колко повече рам имаш толкова повеч той си заделя за него. Когато си отвориш таск мениджъра моижеш да видиш че свободната памет винаги е около 200-300 мегабайта.
    iOS: НЕ ОТВАРЯ ВИРТУАЛКИ и работи на принципа на Windows,MacOS. Всяка една програма комуиникира директно с кърнела и хардуера. Респективно може да се оптимизират нешата за конкретен хардуер и не изисква толкова ресурс. Ползвам са доста андроиди. И реших да пробвам какъв е хайпа с тези iPhone-и. Никога няма да се върна на андорид !

    Коментиран от #23

  • 23 Голям Слон

    11 6 Отговор

    До коментар #22 от "ОпОп":

    :-) Аз съм ПРОСТ потребител. Почти ПРОСТ. Понякога вадя по някой лев от окабеляване, видеонаблюдение, СОТ, инсталация и преинсталация на софтуер. Ако не забеляза (за жалост към гугъл не мога да те насоча), думата ми беше за съвсем друго нещо. Ставаше въпрос, че телефон на 8 години прави същите снимки, като Х на Apple. А, същият човек ми показваше как снимките му били LIVE, разбираш ли.. И като му казах, че това съм го правил 2013-та, та леко се обиди. Е, виновен ли съм?! Големият проблем на онзи телефон беше т.нар. ghost call - не виждаш, че някой ти звъни и не ти отчита обаждане със стандартния за тогава андроид 4.3, ако не греша. С 4.4 и 5 нямаше никакви проблеми. Няма значение. Аз пък на ябълките повече няма да отида. Всеки има своите причини..

    Коментиран от #24

  • 24 ОпОп

    11 8 Отговор

    До коментар #23 от "Голям Слон":

    Така е, всеки има своите причини. Аз търся стабилност и надеждност на работа. Андроид няма как да ми предложи това нещо. Имал достатъчно андроидски телефони и то всичките са били висок клас и съм сметнал за себе си, че не ми вършат работа. Да Епъл си има своите минуси. Само, че когато се сравни примерно цена качество, няма андроид, който да достигне това ниво. Всеки Андроидски телефон след 1.5-2г. започва да работи като багер, при епъл го няма това нещо. Камерата на iPhone не е никак лоша, но не е впечатляваща. Имах Sony Xperia z5 Premium, който снимаше по-добре. Но философията на епъл е съвсем различна. Там се гони най-високо качество на изработка, както външно, така и на хардуерно ниво. Отделно да пишеш софтуер за 1 продукт (iPhone) е много по-лесно от колкото за всички разновидности на хардуерите при андроид. Всеки сам си решава. Един факт за Apple. Нито едно FaceID при Андроид не работи. Самсунг, когато го пуснаха, хората можеха да го отключват със снимка. При Епъл това няма как да стане. Даже ако гледаш настрани от него не се отключва - просто пример.

    Коментиран от #29

  • 25 ОпОп

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "статистика":

    С тази средна работна заплата, няма как нормален човек в България да извади тези пари за един телефон, при условие, че има Андроид за 200лв.
    Но потребителя не е виновен, а други ...

    Коментиран от #26

  • 26 Jezza

    8 8 Отговор

    До коментар #25 от "ОпОп":

    Нещо си в грешка с цените. Има Андроид от 3000лв, има и iOS от 730лв. Като нямаш възможности си купуваш нисък клас тел и това е. Аз лично ползвам и двата, Андроида е служебен и ако нямам пари ще си купя 2-ра употреба iOS но за личен Андроид пари не давам.

    Коментиран от #27

  • 27 ОпОп

    2 7 Отговор

    До коментар #26 от "Jezza":

    Определено не съм в грешка и мисля, че не си ме разбрал. Факт е, че има андроиди за 200лв. и хората ще предпочетат тях само и единствено заради цената и то за нов с гаранция. Друг факт е, че за тези пари, няма как да си купиш нов и с гаранция iPhone. Казвам ти го като собственик на iPhone. Аз също не бих си взел Андроид и това е при условие, че съм имал доста такива.

    Коментиран от #28

  • 28 Голям Слон

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "ОпОп":

    Много се зомбирате :-) Чак няма смисъл човек да спори с такива, като теб. В моите виждания телефонът е КМА - краткотраен материален актив, който основно ползвам за разговори. Забележи - за разговори! Почти не снимам с него, не пиша почти, не чета почти. Всичко при мен е, че почти нищо друго с него не правя, освен да говоря. За четене си имам лаптоп, таблет или персонален компютър. За снимане имам лентов и цифров фотоапарат. В редките моменти, в които напоследък снимам с телефон, разбирам колко всъщност несъвършени камери имат. Когато имам време, разглеждам хистограмите. Но не смятам да задълбавам. Искам да чуя някого - звъня му. Искам да го видя - излизаме! Искам да снимам - снимам с фотоапарат. Искам да гледам тубата - на телевизора! Телефоните ги изпускам, мокря, напрашавам, губя. Не се движа в среди, в които ме преценяват по това, какъв телефон имам или каква кола. Ако за твоя статус е важно да си с 12 плюс - моля, твоя воля. Не знам къде и как ти забиват андроидите - аз този проблем от 7-ма версия насам го нямам. Note 10 lite ми кара почти по 3 дена. Единственото, за което го използвам по-сериозно, това е писането с химикалчето :-) Предполагам и при Ейпъл ще бъде иновация след време, както живите снимки и бруталното боке, които имах удоволствието да правя преди 8 години :-) Никой и нищо не е в състояние да ме накара да дам 2000 и повече за телефон, без значение от операционната система. Наближавам 50-те и приоритетите драстично се измениха. Но това веч

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Христо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "ОпОп":

    Голям си философ да знаеш! Как имам работещ перфектно андроид на 3 години? Я пак разправи тва за фейсид, че не ми стана ясно какво не му работи? Даваш пример с гледане настрани о отказ за отключване на системата. Аз ще ти дам пример как моето фейсид на скапания ми андроид не отключва системата ако съм затворил очи. Та?
  • 30 iSomething

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Голям Слон":

    Създаваш впечатление на човек, който няма средства да си купи Ейпъл и се оправдава. Спри се вече, че е жалка картинка. Ползвай каквото искаш и спри да си натрапваш мнението.

    Коментиран от #33

  • 31 ОпОп

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Голям Слон":

    Сигурно 99% от хората не се движат в среда в която те оценяват по тутурутката. Идеята на тези смартфони без значение от производител, ОС, ценови клас и т.н. е да има едно устройство за всичко - камера, говорилня, музика, клипове и каквото още се сетиш.
    Ти ми обясняваш как телеофна ти на 8 години правил незнам си какви снимки и видиш ли, това в Епъл дошло чак сега - супер. Това значи, че все пак те касаят тези "екстри" да ги наречем. ЦИТАТ "Публикувано във факти.бг: Ако за твоя статус е важно да си с 12 плюс - моля, твоя воля." - да за мен е важно телефона да читав бил той с iOS или Android, но да с iPhone 12, с който замених 11. Като ти чета писаниците, ти си имаш отделно устройство за всичко. Ползвай си ги със здраве. Аз лично съм от хората, които като тръгнат на някъде, нямам намерение да нося 2 сака с техника, щот може да ми се гледа филм или да ми се доснима.
    Това вече не е някакъв спор за технология и т.н. а махленски разговор. Успешен ден на всички.
    И до коментар №29:
    Да философ съм. Само че съм имал скапан Самсунг за една кофа пари и FaceID-то му беше толкова хубаво че с моя снимка го отключваха. Ползвай си 3 годишния андроид и да не забравиш поне веднъж в седмицата да го рестартираш.
    Спорете помежду си ако искате.
  • 32 xaxa

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Гошкооо имам в момента всички до X -a . Стоят в чекмеджето!!! Ползвам Андроид вече и се чудя как съм могъл да бъда толко заблуден с тези Епъли.
    Тези глупости които чета тук за великия Софт. хаха Само заблуден човек който използва телефона само за слушалка може да ги говори!!
  • 33 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "iSomething":

    Обичам да създавам погрешно впечатление. Например, да се правя на по-тъп, отколкото съм. Или на много по-беден. :-) Идеята на мултифункционалните устройства ми е ясна: по-малко от всичко и нищо, както трябва. Абсолютно излишно е да потретвам мнения в тази тема. Както много пъти съм казвал, не бъркайте възможностите с потребностите. Запомни, винаги има една група хора, които имат месечен дохот, поне колкото твоя годишен. Но просто нямат твоите потребности :-)