Last news in Fakti

18 Март, 2021 17:55 2 501 3

Renault ще разработва нова технология за рециклиране на батерии

  • renault-
  • батерии-
  • електромобили

Компанията ще си партнира с Veolia и Solvay в нов завод във Франция

Renault ще разработва нова технология за рециклиране на батерии - 1
Снимка: Shutterstock

По-голямата част от електрическите автомобили използват литиево-йонни батерии, които съдържат в себе си материали, които са доста трудни и скъпи за рециклиране. Ето защо от Renault започват съвместен проект с компанията за отпадъци Veolia и тази в химическата индустрия Solvay.

Плановете включват построяването на нов завод във Франция, който ще има за цел да направи по-евтино и лесно рециклирането на батериите и металите които се съдържат в тях. Кобалтът, никелът и литият са токсични и тяхното изхвърляне в природата може да доведе до замърсяване и тежки последствия.

За сега тези батерии се използват вторично като такива за складиране на енергия, но от френската марка искат да използват до 100% от тях, като отново ги възраждат и ги правят годни за употреба в автомобилите. Все още не е намерена ясна технология с която това да се случва, но трите компании обединяват усилия и работят по това.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0000

    2 14 Отговор
    Пропуснаха да се научат да правят коли,сега и с електровозите едва ли ще им се получи

    Коментиран от #2

  • 2 Гената

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "0000":

    А знаеш ли защо BMW не правят камиони ? Защото те и коли не могат да правят ...
  • 3 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    Оказва се, че елмобилите няма да замърсяват природата.
    Аз за парниковите газове е абсурдно да се говори..