Last news in Fakti

19 Март, 2021 12:01 9 232 20

Веломобил, движещ се със скорост 60 км/ч (ВИДЕО)

  • веломобил

Разработчиците на Velomobiel обявиха създаването на най-бързия сериен веломобил Snoek (от нидерландски - щука), който се отличава с уникални аеродинамични характеристики

Веломобил, движещ се със скорост 60 км/ч  (ВИДЕО) - 1

Основното предимство на веломобила е комбинацията от опростен контрол, екологичността и икономичността на велосипеда със стабилността и удобството на автомобила. Триколесното превозно средство Snoek, създадено от холандската компания Velomobiel, е способно да демонстрира уникални скоростни качества, като същевременно поддържа безопасността на потребителя. При шофиране се използва само мускулната сила на водача, а емисиите в атмосферата са нула.

Разработчиците на Velomobiel обявиха създаването на най-бързия сериен веломобил Snoek (от нидерландски - щука), който се отличава с уникални аеродинамични характеристики. Корпусът на Snoek е направен от леки, но здрави въглеродни влакна. Аеродинамичното съпротивление се намалява чрез създаване на по-рационализирана форма на тялото, а челната обтекателна площ е с 20% по-малка от тази на предшественика, известен като Quest. Snoek тежи само 20 кг.

Веломобил, движещ се със скорост 60 км/ч  (ВИДЕО)

Иновацията се задвижва единствено от силата на краката на потребителя. Опростеният дизайн обаче позволява съвременни контроли: барабанни спирачки Sturmey Archer, задвижване 2 x 11, което включва предни и задни предаватели Shimano 105 и SLX Shadow, както и касета SR- 11-36. Веломобилът Snoek е способен да поддържа скорост до 60 км / ч. Предните колела са с диаметър 20 инча, а единичното задно колело е 28 ". По-добрата безопасност се осигурява от подвижен гъвкав капак с минимално аеродинамично съпротивление. Серийното производство на веломобила Snoek ще започне в близко бъдеще. В момента компанията е получила поръчки за производството на 22 веломобила. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    13 21 Отговор
    С обикновено колело по равнище на най-голямата скорост спокойно ще вдигна повече от 60 км/ч!!! Щеше да има смисъл, ако това нещо вдига доста повече от обикновено колело!!!

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Знайко

    20 2 Отговор
    За Холандия е чудесен там всичко е равно няма баири. Но у нас в България терена е друг, планински има много стръмни изказвания и спускания. У нас само мускулната сила не е достатъчна, За изкачването на баирите трябва и електрическа помощ за да станат масови велосипедите.

    Коментиран от #13

  • 3 Кичо

    8 7 Отговор
    Всеки нормален велосипед със сравнително добре подготвен велосипедист, може да развие тази скорост. Не ми е ясно, защо трябва да мъкне и целият тоя обтекател.
    Колкото до аеродинамиката на "нещото" ще кажа ,че холандците са известни със своят усет за дизайн. По-точно с липсата на такъв.
    Синът си докара ел. колело от Холандия. Ми няма такъв дизайн! Прилича на кръстоска между дядовото ми колело и впрегатна, холандска кобила. Никакъв финес, никаква визия и нула удобство при каране.
  • 4 Знайко

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Имам компютърче на велосипеда и говоря от опит. На равно 60 км/ч вдигат не обикновените велосипеди, а специални с трениран колоездач. Вижда се по Евро спорт на велотуровете. Аз не тренирам редовно, с моя mountain bike за 500 лева на равно едвам вдигам 40 км/ч.. Веднъж съм вдигал едвам 58 км/ч. и то при спускане от Витоша по голямо нанадолнище - Симеоновско шосе.

    Коментиран от #5

  • 5 Бклнжйй

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Знайко":

    На равно съм докарвал 48, след това скорост отказа да набере заради самите предавки.

    Коментиран от #8

  • 6 Мислещ

    3 1 Отговор
    Мяза ми на усмирителна риза, като гледам позицията на "шофьора"
  • 7 наобратно

    0 0 Отговор
    ако го подкара ще вдигне повече.
  • 8 Знайко

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бклнжйй":

    "На равно съм докарвал 48, след това скорост отказа да набере заради самите предавки." Как разбра, че е от предавките, а не от МУСКУЛИТЕ ти на краката и аеродинамиката на тялото ти?
  • 9 Колоездач

    7 3 Отговор
    Този 20 килограмов кютук всеки един аматьор ще го скъса на първия баир. Да не говорим, че и на по-дълги разстояния ще го скъса, защото е неефективно да въртиш педали в хоризонтално положение. Одавна е доказано, че тази форма, особено триколесна, която те може и да завива добре, е напълно безполезна. Няма как това да измести обикновените велосипеди, да не говорим за шосейките.
  • 10 Жеко Легендата

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    60км/ч можеш да вдигнеш и да поддържаш на равно само с шосеен велосипед ако си много добре подготвен. Иначе никакъв шанс аз на 1500W електрически байк не мога да ги поддържам и то с въртене...а ако си с планински байк никакъв шанс ...
  • 11 Луд

    7 0 Отговор
    Аз понеже съм луд и не разбирам какво удобство ти дава повече това от обикновенния велосипед.Пак ще те вали и пече.Само където позата е ужасна за кръста.
  • 12 pbdan

    4 0 Отговор
    Ако е на ток, с 4 колела и с капак-стъкло над главата ще е много по-добре
  • 13 Jack Bauer

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Спокойно се изкачват баири у нас със система от скорости 1х6 или 1х7 на колелото, а за по-слабите в краката има и 3х8 ;-}}}

    Коментиран от #14

  • 14 Hellish

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Jack Bauer":

    Никво значение има дали е 1х5 или 4х15.

    Важно е какви предавателни числа е.
    Има колела с касета отзад 14х28 със 8 скорости и такива с 14х34 на 6 скорости.
    Просто 8-цата е с по-гъсто наредени предавки

    Коментиран от #16

  • 15 ИВАН

    3 0 Отговор
    Ако е само с натиск на педали, да не е въртене, легналата поза е оптимална, печели се много и от добрата аеродинамика, но трябва гладък път и най добре специална велоалея ... ускорението ще е по трудно заради тежеста - 20 кг.
  • 16 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Hellish":

    Гъстотата на предавките зависи от ширината на веригата !!! Не може да се сгъстят повече даже и при ЖЕЛАНИЕ !!! Има определен минимум който е границата .

    Коментиран от #17

  • 17 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Ако не се съблюдава щирината на касетата, тогава няма значение колко скорости ще се наредят . Това не се отнаса за вътрешните скорости в главината .
  • 18 ГостЪ

    4 0 Отговор
    На почти никакъв наклон но все пак съществуващ , с въртене на пълен максимум , след плавно максимално ускорение , преди немалко време на млади години и във върхова форма . С карбонова почти шосейка 72 -74 км в час . За около максимум 10 секунди . След това си мъртъв и край със всякакви скорости . При придвижване в реалността за мен и всеки средностатистически гражданин 20 30км.ч средна скорост дори като за тренировка е много добра . 50 е максимална скорост на равно горе-долу . Около 70 привършва максималният обхват на големите венци по лек наклон . От там
    до 230 240 може да помогне само аеродинамиката и когато тя спре да работи , лудостта и наклона . Така че 60 ако ги държи като скорост на равно е направо фантастика .
    Но не разбирам 20 кг барабани спирачки ( дано не са 2 кг. В баира и при тази поза на въртене дали няма да слизаш да буташ . В този ред на мисли ще трябва и ръчна , че иначе докато излезеш от пъшкула и той е тръгнал назаде .
    ...
  • 19 ГостЪ

    1 0 Отговор
    И сега като си представя на този 20 килограмов фон една 5- 6 килограмова шосейка която винаги мога да метна на рамо там където пътя не позволява дои за някой и друг час . Боже толкова тежи една ученическа раница . Къде тогава отива тоз кютук з който ти трябва гараж и
    паркомясто . Според мен в музея или за увеселителни научни демонстрации . За там е супер , равна европейска държава практически без черни пътища . Но тук ти трябва или лек крос дори с електрика или шосейка и много спортно сърце комплект с 'безчувствени и здрави бъбреци ...
  • 20 Електрошок

    1 0 Отговор
    Колоезденето е хронично заболяване и няма лечение.50 години,откакто си купих една стара шосейка и досега съм сменил десетки велосипеди.Описания по-горе сандък може да развие тази скорост само при идеални условия-гладък асфалт без наклон и трениран и не много умен колоездач.При наклон 5-10 процента ,тегло 20кг. и слабото охлаждане на тялото се чувстваш меко казано прецакан!Освен това спирачките са барабанни-такива има само на ситибайковете и при десетминутно спускане почват да пушат и отказват!