Last news in Fakti

10 Юни, 2021 13:42 10 335 51

Илон Мъск откри подземния тунел близо до Лас Вегас, но хората не го харесаха (ВИДЕО)

  • the boring company

Местните власти могат да наложат глоба от 4.5 милиона долара на компанията на Илон Мъск, ако The Boring Company не осигури транспорт на 4000 души в пиковите часове

Илон Мъск откри подземния тунел близо до Лас Вегас, но хората не го харесаха (ВИДЕО) - 1

Автомобили на Tesla направиха първите пътувания през тунела The Boring Company близо до Лас Вегас. Подземното пътуване от 2.4 км се извършва с електрическо превозно средство Model 3 или Model X. Изграждането и изпитването на тунелите отне 18 месеца.

Първите отзиви от преминали през подземния път на Илон Мъск на стойност 48,7 милиона долара обаче, бяха отрицателни. Потребителите не бяха доволни от ниската скорост на движение, ограничена при първите преминавания до 60 км/ч, което не съответства на декларираната скорост от 240 км/ч. В резултат на това времето за пътуване се е увеличава четирикратно.

Освен това се отбелязва, че Boring Company е изоставила напълно идеята за автономно пътуване и зад волана на всеки автомобил има водач. Освен това броят на пътниците е намален от 5 на 3 души.

Според официалното изявление на компанията, първите пътувания в тунелите в Лас Вегас са извършени, като се вземе предвид необходимостта за спазване на безопасността на пътниците, а в бъдеще плановете са да достигнат декларираните параметри на скоростта, които ще осигурят транспортирането до 4 400 души на час.

Прави впечатление и заканата на властите в Лас Вегас, които заявиха, че могат да наложат глоба от 4.5 милиона долара на компанията на Илон Мъск, ако The Boring Company не осигури транспорт на 4000 души в пиковите часове.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    52 16 Отговор
    В тая дупка такава беля може да стане че.....
  • 2 asds

    46 9 Отговор
    доста разочароващо наистина за 50млн инвестиция
  • 3 асд

    50 10 Отговор
    те ти 2км и пеша можеш да ги минеш какъв е смисъла от това нещо ?

    Коментиран от #8

  • 4 слаб 2

    21 10 Отговор
    по добре да направи автономен дрон такси , отколкото да се занимава с тези глупави тунелчета
  • 5 Нешастник

    78 13 Отговор
    Мъск е търговец не иноватор, Фиат имат ел кола 1900 г, с пробег 100 км.... Лондонското метро е най старото и не се движи с 60 км ч.... Този е пълен мошеник..... Просто продва боклуци в скъпа опаковка и добра реклама

    Коментиран от #6, #41

  • 6 Антитрол

    45 9 Отговор

    До коментар #5 от "Нешастник":

    Това обяснявам и аз на соросоидчетата че Мъск нищо ново до сега не е измислил - просто е много добър в рекламата.

    Като всичко останало тези тунели са поредната добре рекламирана глупост на Мъск - вид метро с колите му но много по-скъпо и неефективно и няма как да осигури 4400 човека на час. Но даже и да осигури това е нищо за големи градове по 10 милиона жители. Метрото осигурява много по голям капацитет.
  • 7 Луд

    35 5 Отговор
    Ясно е че съм изостанал с тази информация ,но какъв е смисъла?Как мислят ,че ще се движат в тази миша дупка с 240 км/ч ,ако не е по релси и при верижна катастрофа ,която рано или късно ще последва ,ако се опитат да превозят 4400 души на час какво ще правят.

    Коментиран от #10

  • 8 Пешеходец

    16 29 Отговор

    До коментар #3 от "асд":

    Абе пробвал съм се да минавам по два километра за две минути и половина, ама не става. И с колело не става, и с автомобил в час пик не става. Дори да не е час пик пак не става. Тоест не разбирам защо мрънкате, сякаш не сте висели в задръствания и придвижване с 60 км в час в час пик ви се струва бавно?

    Ако мислите да ми противоречите, първо се опитайте да стигнете от Александър Невски до Пирогов за две минути и половина и чак когато успеете, ми кажете че изминаването на двата километра за две минути и половина в клипа е адски бавно. Представете си, че ви е спешно да стигнете и е час пик!

    Коментиран от #15

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    34 7 Отговор
    За Илон Мъск важи следната поговорка: Можеш да лъжеш всички хора известно време, някои хора можеш да ги лъжеш винаги, но не можеш да лъжеш всички хора винаги!
  • 10 Друго се чудя?

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "Луд":

    240 километра в час в тунел с този размер не е проблем. Проблем са завоите и не виждам защо са ги направили, при положение, че това е тунел под земята и няма препятствия, които да заобикалят. Завоите пречат за максималната скорост, а не размера на тунела. При спазване на дистанция, верижна катастрофа не може да се случи. Особено пък при автономно шофиране.
  • 11 Някой

    26 6 Отговор
    Това само затвърждава мнението ми, чее много голям мошеник. Същото е и със SpaceX, със StarShip и SpaceLink. Имам чувството, че агенциите на САЩ (примерно ЦРУ, ФБР и коя ли още не?) са му дали парите да развива техни идеи. През частен предприемач дадена идея би била по-приемлива за обществото, отколкото ако зад нея стои държавата. Особенно с тези спътници за безплатен интернет за всички и навсякъде. Ще се знае всичко за всеки, който използва тази мрежа.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тираджия

    25 4 Отговор
    Дрън Дрън при дължина 2.4км как ще карат с 240км. ? Там няма да влеза и пари да ми дават!

    Коментиран от #21

  • 14 Знайко

    15 2 Отговор
    Направими ми впечатление, че е доста "на вълни" пътя. Явно и в Америка олигарсите като Мънск, са некадърни като нашите строители на магистрали. Като магистралите на Бойко Борисов е неравен пътя в тунела на Мънск. Малко по-добре от магистралата на Сергей Станишев при Чирпан. Там заради вълните има ограничение от 90 км/ч. Няма да може по тези "вълни" да се кара с дeклaрирaнaтa cкoрocт oт 240 км/ч..
  • 15 Софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пешеходец":

    Преди 17 години, докато в София нямаше толкова хора, коли и камери в неделя рано сутрин 7 часа. С кола от Ст. град до Централна гара, което е 10 км. по широки четирилентови булеварди без кои, съм го взел за под 10 минути, като съм минал през около 10 светофара, но май хванах зелена вълна. Като не съм вдигал повече от 80-90 км/ч. А в час пик го взимах това разстояние за около 1 час.

    Коментиран от #19

  • 16 Бубачко

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Всъщност е точно така. Той като частен предприемач изпълнява държавни поръчки на ВПК и по тази причина може да работи по секретни програми, без да е нужно да дава информация за тях на обществото. Казано иначе, той работи изцяло за ВПК. Начининание като това е прах в очите на хората и се прави за отклоняване на вниманието. Виж, за сателитите не е така. Това, което изстреляха не бяха сателити.

    Коментиран от #18, #24

  • 17 Мъска е мошеник

    14 1 Отговор
    Тои е пионка на политиците на тамошните има роля дето играе според това какво му е отредено
  • 18 Какво е било

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бубачко":

    Ако не е сателит
  • 19 Да се върнем в реалността

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Софиянец":

    Днес за колко време може да стигнеш от Александър Невски до Пирогов? Две минути и половина? Пет минути? 10 минути? А в час пик? Разстоянието между двете точки е точно два километра.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Кому е нужно това?

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да се върнем в реалността":

    Аз немам работа ни на невски ни у пирогов...ако имах повечко пари и доходи от някъде бих се махнал в малко селце и там ше си живея щото живота в софия е отврат и измама фалшиф живот

    Коментиран от #25

  • 21 Знайко

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тираджия":

    Абсолютно, не разбирам защо са ти сложили минуси. Толкова им е акъла. На състеателните драгстери с над 1000к.с. на дистанция 400 м. четвърт миля права широка отсечка им трябват около 8 секунди за да ускорят до скорост малко над 200 км/ч. И после им трябва парашут за да спират. След няколко поредни спирания на кола тежаща над 2 тона от 240 км/ч до 0 км/ч. Ако няма парашут, железните спирачки дискове ще омекнат като желе от високата температура. Каква дистанция ще спазват тези коли вътре? Какво става, ако колата пред тази, в която се возиш спука гума с 240 км/ч и започне да се търкаля и спре. А колата в която си ти се удари с 240 км/ч в катастрофиралата преди нея. Само един пример от реалния живот, спрелият на място Милен Цветков го удари отзад джип от над 2 тона с около 100 км/ч. Резултата го знаем всички.

    Коментиран от #49

  • 22 Hellish

    9 12 Отговор
    Обяснявам каква беше първоначалната идея на тези тунели в двата им варианта.
    1 беше за дълги междуградски разстояния със скорост равна на тази на самолет, движение в кабинки или капсули, наречете ги както искате като въздухът от тунела се изсмуква и дефакто се движат във вакуум без съпротивление.
    Вторият е да се движиш с колата си автономно като обмисляха и варианта да се зарежда докато е в туналът.
    Мъск даже си направи собствена машина която копае 3-4 пъти по-бързо от съществуващите.
    Нормално като пуснат нещо да мине тестови период. Не казвам, че ще стане, но досега Мъск казва нещо, всички почват да реват как това няма да се случи и впоследствие се случва и дори надскача обещанията. Нещата стават бавно, защото всичко което той прави е ново и се прави за първи път. Ако не беше той, в момента този бум с електричките нямаше да го има.
    Гледайте му гостуванията при Джо Рогън (тези които разбират английски) обяснява страшно много неща. Какво прави, защо го прави. Вярно е леко луд, но ако не беше, тези неща нямаше да се случват
  • 23 Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да се върнем в реалността":

    Не знам, не съм пробвал, вече съм на години и карам много по-разумно. Сега има много повече движение, автомобили. И много глупави пешеходци, някои от тях направо искат да ги сгазиш. Как не могат да разбират, че колата има поне 3-5 м. спирачен път от 50-60 км/ч. скорост. Ако е мокро или киша много повече. Какво като е изкочил тичешком на пешеходната пътека, и да искам не мога да спра на място и да го предпазя.

    Коментиран от #26

  • 24 Сектант

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Бубачко":

    Все си мислех, че феновете на Илон Мъск са сектанти, но все повече се убеждавам, че противниците на Илон Мъск със сигурност са такива. Въобще не се интересуват от фактите, даже ги отричат и преиначават за да съвпаднат с вярванията им. Интернетът на Илон Мъск никога не е обявяван, че ще бъде безплатен. Дори е доста скъп, а само оборудването е 500. Към момента таксата е 100 долара за месец. Това евтино или безплатно ти се струва?

    Дори при пълен капацитет, след като изведе 12000 спътника, ще може да има 300 милиона клиента, което е много далеч от "безплатен интернет за всички и навсякъде" за който говорите. Ако все пак намери толкова клиенти, ще има приходи от 30 милиарда годишно, което си е страхотен бизнес и далеч от филантропията, за която говорите. Излезте от сектата и влезте в реалността! Дори от НАСА му плащат много по-малко отколкото на останалите, но само той предлага резултати срещу парите, иначе трябваше да ползват батут.
  • 25 Не сменяй темата!

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Кому е нужно това?":

    Говорим за конкретен пример на придвижване между две точки в голям град. Изминаването на два километра за 2,5 минути в час пик е всичко друго, но не и бавно.
  • 26 Ясен си ми

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянец":

    Даже не можеш да си представиш какво значи да минеш два километра за 2,5 минути, защото разстояния и скорост за тебе нищо не значат. Само като спомена че ще спреш на място за три метра от 50-60 км в час и ми стана ясно, какви са ти представите за разстоянията! Не знам дали въобще си стъпвал в София даже, въпреки че си сложил Ник софиянец.

    Следващия път си засечи колко минути ти трябват само да минеш два светофара, а после се опитай да преброиш светофарите между Невски и Пирогов. 2,5 минути е изключително кратко време, а два километра в града са изключително много кръстовища, дори да се движиш по права линия, а в случая с Невски и Пирогов това не е така и напрактика разстоянието с автомобил е много повече отколкото по права линия. Физически е почти невъзможно да стигнеш дори за пет минути, по което и да е време на денонощието, ако спазваш ограничението на скоростта.

    Коментиран от #43, #44

  • 27 Алфа Вълкът

    13 0 Отговор
    С тия завойчета какви 240км/ч. С тази скорост в този тунел ще могат да карат и по стените!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Трончо

    3 8 Отговор
    Точно Мъск не дава пари за реклама и даже разпусна PR отдела...това му създава най-големите проблеми. Големите информационни сайтове като CNBC, Bloomberg, Business Insider и други бълват само отрицателни материали, защото взимат доста пари от реклами на конкуренцията. Цяло чудо е, че изобщо успява да продаде нещо при целия този fud!
  • 30 Hoho Boho

    1 4 Отговор
    Имате ли разумни причини за завист?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Koicho

    3 2 Отговор
    Фалшиви новини.
    Властите на Вегас са супер доволна от тунела .
  • 33 Размисли и страсти

    2 2 Отговор
    Смешни,малки и къси тунелчета...Големи локуми на приказки...а малки,къси и ниско скоростни тунелчета в действителност...

    Коментиран от #35

  • 34 Светнат

    5 2 Отговор
    240 км скорост в този тунел е абсолютно невъзможно ако ще и Хамилтън да ви кара колата. Даже и скорост от 100 км вече е опасна.
  • 35 Май са само страсти

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Размисли и страсти":

    Без да вложиш и грам размисли? Това е първата отсечка на тестов тунел. Властите са толкова "недоволни" че са му възложили и следващите етапи. Те може да са на по-голяма дълбочина и да са по права линия между две точки на по-голяма дължина. Тогава пътуването пак ще е 2-3 минути, но на 5-10км разстояние заради по-високата скорост.

    За разлика от метрото, ако искаш да стигнеш от първа станция до последната на маршрута, няма да се налага да спираш на всяка спирка, което също пести поне десетина минути.

    За разлика от метрото, както виждаш, може да наемеш автомобила от който и да е паркинг, включително да дойде пред входа ти, когато вали дъжд, да стигне по наличните пътища до най-близкия тунел, а оттам под земята да стигне от единия край на града до другия на адрес за 15 минути по всяко време на денонощието. Това ще обезсмисли притежанието на личен автомобил в големите градове за голяма част от жителите. Преди да дадеш личен пример, не говорим за България.
  • 36 Пешо

    6 0 Отговор
    "Подземното пътуване от 2.4 км се извършва с електрическо превозно средство Model 3 или Model X. Изграждането и изпитването на тунелите отне 18 месеца.

    ...на стойност 48,7 милиона долара "

    Оказва се че тези тунели са по-евтини и по-бързи за изграждане, отколкото най-обикновен път в Кресненското дефиле в България, при които километърът ще струва на данъкоплатците 46 милиона лева.

    Коментиран от #38

  • 37 Гост

    3 1 Отговор
    И на жените така им обещават, че ще ги радват с 25 см, а като стане време да покажат и се оказва 10 см хахахахахах.
  • 38 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Пешо":

    Защо ми е да карам в 240 км тунел, като искам да гледам красивата природа в слънчевия ден?
  • 39 100pera

    1 0 Отговор
    Добре де, някой може ли да ми обясни, какво ускорение трябва да понесат пътниците за да може една кола да се ускори до 240 км и съответно да спре на това кратко разстояние (2.4 км)? Реално погледнато, това ще е и пътуването - ускорение до 240 км/ч и незабавно започване на намаляване на скоростта. Иначе няма да е безопасно за пътуващите. Освен ако не са пилоти. Просто е много късо трасето.

    Коментиран от #40

  • 40 Така де

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "100pera":

    Тази скорост не се отнася за това трасе още повече за тези завои, но някой е превеждал статията с google преводач и не е разбрал за какво става въпрос. Никой нормален човек като види маршрута, няма да пита защо не се движи с 240 километра в час, нито пък ще повярва че Тесла са обещали да го направят на по-късен етап, просто защото е физически невъзможно.
  • 41 Ино

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нешастник":

    Иноватор може и да не е, но сам самичък пренасочи авто индустрията към електричеството. Иначе фиат щяха да си стоят на ниво 1900та година
  • 42 Това

    0 0 Отговор
    е адът за клаустрофобиците. А и не само за тях.
  • 43 Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ясен си ми":

    "колата има поне 3-5 м. спирачен път от 50-60 км/ч." Чети внимателно написал съм ПОНЕ, а не, че спира за 3 м. ПОНЕ означава "най-малко". При една и съща скорост, едни и същи гуми, асфалт, метеорологични условия, когато спираш на баир спирачния път е по-къс, а когато спираш по нанадолнище е по-дълъг.

    И за твое сведение, едно време, когато карах шофьорските курсове имаше упражнение "скоростна отсечка". Ускоряваш над 40 км и минаваш през 3 светофара на около 4 м един след друг, като не знаеш кой ще светне червено и трябва да спреш преди стоп линията, на светофара който свети червено. Та тогава съм спирал от тази скорост за една дължина на колата(4 м.). Така, че много добре знам, защото съм го правил. И то с Лада 2105, която не може да се похвали, че има много хубави спирачки.
  • 44 Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ясен си ми":

    Ето ти малко математика за 7-ми или 8-ми клас. 2,5 мин. са 150 секунди, 2 км. са 2000м. Ако изменеш 2000 м за 150 секунди, значи си се движил със скорост 13,33 м/сек, което е равносилно на скорост от 48 км/ч. Е според теб 50 км/ч в НЕДЕЛЯ РАНО СУТРИН някаква невъзможна скорост в града ли са? Е трябва и малко късмет да хванеш зелена вълна на светофарите.

    Коментиран от #47

  • 45 тесла

    2 0 Отговор
    Искам да видя как теслата взима тези завои с 240
  • 46 джапанки

    0 0 Отговор
    И после като пуснат хората с техните автонмни тесли да минават там с 240 да видя как някой с гуми на джапанки ще ги вземе.
  • 47 Йо Несбьо

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Софиянец":

    Живея в Прага, Чехия. Тук има задръствания, което не е изненада, но представи си на самата навигация да ти изписва време за изминаване на маршрут от 9 км за 38 минути, при нормално изминаване на същата отсечка от 4-5 минути. Ето къде един такъв тунел би помогнал много. Не говорим само за неделя сутринта, пътуването може да ти е по всяко време и навсякъде. Представи си в задръстванията колко време губи един куриер, който днес има да разнесе 100 пратки и клиентите чакат, пишат оплаквания, като те видят стават дори понякога агресивни... Ами, таксиметров шофьор, който ще те хвърли на другия край на града изключително бързо и ще тръгне за следващ курс? Мъск е не толкова визионер, колкото има възможност да изпълнява собствените си приумици, благодарение на СВОИТЕ ПАРИ. Иначе да ти кажа, групичка приятели навремето - преди около 15 години, си коментирахме какво, ако можехме да се движим с изцяло електрически автомобили по градската мрежа - да си ги изработваме, ползваме и продаваме. Почти нямаше в света такива... За разлика от Мъск обаче, нямахме парите.

    Коментиран от #51

  • 48 Уса

    2 1 Отговор
    Маск е обикновен перач на пари с яка гърбина.В България мутрите правят милиони само с мърдане на двата пръста
  • 49 айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    Назад си, драгстерите ускоряват до 530+км/ч. за 3.6 сек.

  • 50 гост

    0 0 Отговор
    Ама той никога не е измислял нещо ново, той не е изобретател, той е иноватор. Иноватор означава да хванеш нещо и да го подобриш. Едни неща стават и се приемат добре, но това не става. Ракетите, колите и соларните покриви/батерии са безупречно без сериозна конкуренция вече над 12г., бавят се някои продукти, да, но стигат до пазара. Факт, тунелите са страхотна идея, но такива каквито ги обещава, а не такива каквито са към момента, според мен трябва да са прави с минимални завои, това не е нито равно, нито право, безсмислено е и няма да е учудващо ако си плати глобата и зареже идеята.
  • 51 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Йо Несбьо":

    Е то аз в Пловдив последно изминавах една отсечка от 3км за над 30мин, просто защото бе тесен пътя завършващ на околовръстното и колите не можеха да излязат. Това е малоумно планиране на индустриална зона, а не огромен трафик.