Last news in Fakti

1 Юли, 2021 13:33 6 388 10

Летящ автомобил извърши първия междуградски полет в Словакия

  • летяща кола-
  • междуградски полет-
  • aircar-
  • klаin vision

AirCar се превръща от автомобил в самолет за 2 минути и 15 секунди, като се нуждае от малка писта за излитане

Prototip 1 на летящия автомобил AirCar, оборудван с двигател BMW и обикновено гориво от бензин, изпълни първия си междуградски 35-минутен полет между словашките международни летища в Нитра и Братислава.

За разлика от eVTOL (електрически вертикално излитащи самолети), които приличат повече на големи безпилотни летателни апарати, отколкото на истински автомобили, AirCar е истински автомобил - и то летящ. Той може да се използва за два вида транспорт, както на пътя като кола, така и като самолет.

AirCar се превръща от автомобил в самолет за 2 минути и 15 секунди, като се нуждае от малка писта за излитане и може да води двама човека на борда си. На земята опашката на машината се превръща в гигантско подобие на антикрило, а стандартните крила са вертикални и се отпускат встрани от каросерията.

Това превозно средство е разработено от компанията "Klаin Vision" и е представено за първи път през 2019 година. Прототипът AirCar 1 извърши първия си полет в края на 2020 г. и оттогава има 142 успешни кацания и над 40 часа полет. Последното, 142-ро кацане е извършено на 28 юни - първото 35-минутно пътуване от международното летище Нитра до Братислава на дълго разстояние.

Професор Стефан Клайн, изобретателят на това транспортно средство и основател на компанията "Klаin Vision", управляваше превозното средство и в двата режима. Когато кацна в Братислава, той превърна AirCar обратно в кола - процес на изтегляне на крилата и опашката, който отне по-малко от три минути - и след това го подкара в града.

Първият междуградски полет е извършен с модела Prototype 1, който се задвижва от двигател на BMW с 160 конски сили и може да лети с максимална скорост от 190 километра в час.

В съобщение за пресата на "Klаin Vision" се отбелязва, че прототипът е достигнал височина от 2500 метра и че под наблюдението на администрацията на гражданската авиация е успял да направи стръмни завои под 45 градуса и да премине тестове за стабилност и управление.

Този тип превозно средство ще намали времето за пътуване наполовина по много проста причина - AirCar ще ни отведе до летището, където ще го превключим в режим на полет и ще продължим пътуването.

Според Клайн в бъдеще AirCar ще превземе напълно въздушния трафик, защото всеки, който го притежава, ще може да шофира до най-близкото летище и след това да се издигне в небето. Реално погледнато обаче, изглежда, че пътят към такова бъдеще ще бъде дълъг и криволичещ и ще включва сертификати, одобрения и най-вероятно разрешителни за пилот.

Прототипът AirCar 2 ще бъде предпроизводствен модел и ще има двигател с мощност 300 конски сили с витло с променлив ход. Той трябва да лети със скорост 300 километра в час и да има обхват на полета 1000 километра.

"Klаin Vision" се надява да успее да получи необходимите сертификати, за да регистрира това превозно средство както като самолет, така и като кола. Компанията планира да произведе две версии, с две и четири места, а също се планира модел, който ще може да плава. Разбира се, единственото нещо, което е по-добро от автомобил, който може да лети, е автомобил, който лети и плава.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 5 Отговор
    Скъпа играчка за богаташи. Няма как да стане масов автомобил! И какво ще прави на летищата да създава хаос и опасност в полетите със самолети? Подобно на малките частни самолети и тези летящи коли ще правят много авиокатастрофи, като оня бизнесмен, дето едвам се отърва.
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 1 Отговор
    И нали искат да махат двигателите с вътрешно горене?
  • 3 Винкела

    15 1 Отговор
    Аз всеки ден летя до София с гоуфо.....нищо ново не са създали
  • 4 Доротея

    20 0 Отговор
    Кеф! Караш си насмъркана до перуката и като видиш патрулката излиташ!

    Коментиран от #8

  • 5 Яница

    4 3 Отговор
    Яко е, тъкмо ще се прибирам от партито без да го мисля, че носът ми е напудрен
  • 6 Ммммм даааа

    17 1 Отговор
    Това ако стане масово, в небето ще настане ад. Те сега по пътищата се избиват, хем там посоката на движение е предвидима в 99% от случаите, а в небето всеки ще може да хвърка накъдето му видят очите. Да не си под тях, когато започнат да падат.

    Коментиран от #7

  • 7 Така де

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ммммм даааа":

    Що бе? Нали ще има въздушни пътни знаци!!!
  • 8 ехо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доротея":

    Май ти лопа кофата.

    Коментиран от #10

  • 9 Механик

    11 0 Отговор
    Скоро очкавайте заглавия като "Пиян се заби в апртамент в Дружба, бл25. ет.10"
  • 10 Дай Лама

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ехо":

    По скоро са и разлопали яко кофата