Last news in Fakti

18 Юли, 2021 11:30 4 877 30

Американци ще правят "дефицитните чипове" в Европа

  • intel-
  • чипове-
  • гигафабрика-
  • европа

Intel предлага да инвестира $20 млрд. в ЕС за производството на чипове

Американци ще правят "дефицитните чипове" в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Американският технологичен гигант Intel разкри планираните 20 млрд. долара (16,9 млрд. евро) инвестиции в нова полупроводникова гигафабрика, които могат да бъдат поделени между редица държави членки на ЕС.

Според информация от Automotive Cluster Bulgaria, групата лобира, за да спечели финансова подкрепа за проекта, а изпълнителния директор на компанията се среща с френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги, с които обсъди недостига на чипове.

Ръководителите на Intel разкриха, че може да има „ползи за целия ЕС“, ако изискванията на компанията за новия завод бъдат изпълнени, включително и възможно разширяване на дейността и в Европа. Компанията разкри и възможности за научноизследователска и развойна дейност или разпространение на услуги в няколко държави членки.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМД

    32 14 Отговор
    ЕС да привлекат тайванците, Интел са изпята песен.

    Коментиран от #6, #7, #29

  • 2 Гей Билс

    28 12 Отговор
    Трябват ми четири милиарда чипове за ваксините.
  • 3 Кую

    15 1 Отговор
    Завод във Факултето.
  • 4 Бил Гей

    9 9 Отговор
    Това ще е поредната пирамидка за клатене на България като тецовете
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "АМД":

    Верно ли ?? И какво ще им дадат тайванците , освен евтина работна ръка ?? Щото ако не си чул и Интел и тия дето си се писал с името им , АМД са АМЕРИКАНСКИ фирми !! И освен това единствените производители на процесори за компютри !!! Които за твое съжаление държат и правата за тях !!

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 7 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "АМД":

    А извинявай , вече има и трети производител , "любимия" ви Епъл !! И о чудо , той отново е американски , хахахха !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АМД

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Мое съжаление? Нещо си в грешка младши. Не сам русо/сино фил, ако това имаш предвид.

    Става въпрос Ти Ес Ем Си. Тайванския производител на полупроводни, дето рита дуп3то на Шинтел от сумати време.

    Бившите величия от Интел търсят, някой будала да им субсидира застаряващата корпорацийка.

    А, и прави разлика, между дизайн на чиповете и производство.

    Коментиран от #10, #12, #21, #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Sieg

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    АМД са канадска! Поздрави!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "АМД":

    Не знам що ме изтриха , ама ще повторя !! Кога видиш работен компютър , дори в офис , със тайвански процесор , а не с Интел или АМД , тогава ги пиши "производител" !! Или когато Майкрософт напише операционната си система за тях , а не пак за Интел и АМД !! Засега и знапред тайванците ти се справят единствено с Андроид и с него и ще си останат , а това значи телефончета и таблетчета , но не и истински компютри , да не говорим за суперкомпютри !! Да си чул за някой такъв със тайвански процесори ??? Няма и да чуеш , хахах !!

    Коментиран от #15

  • 13 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Sieg":

    Оуу , не думай !! Първо къде са регистрирани данъчно е съвсем отделна история , а второ . откога Канада е в Тайван ??? Или даже има нещо общо със него ?? Също да ти припомня , че Канада също е американска държава , даже северноамериканска ! И между нея , САЩ и Мексико има договор , който е по-обвързващ от договора на ЕС !! Тоест това са практически една държава с различни имена !
  • 14 Сериозно ли?

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Sieg":

    AMD (Advanced Micro Devices) е американска компания от Сънивейл, щата Калифорния, Съединени американски щати (САЩ). Много ви се иска да омаловажите ролята на САЩ в технологичния прогрес на човечеството, но не вървите - не сме в 70-те и 80-те години на 20-ти век, когато единствения източник на информация в България бяха "Работническо дело", радиоточката на село и руската телевизия в петък вечер. Ако не сте си сверили часовниците и не сте осъзнали, че вече сме в 21-ви век и интернет е широко достъпен за всеки, време е да ги сверите.

    Коментиран от #19

  • 15 АМД

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    За енти път, AMD и Apple правят архитектурния дизайн на чипа. Визически чипът се произведежда от Тайванската компания TSMC.

    Коментиран от #16, #18, #27

  • 16 БазаДанни

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "АМД":

    ...в американска роботизирани фабрики с 150 тайванци персонал.
    Повечето от които охрана и чистачи.

    Коментиран от #17

  • 17 АМД

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "БазаДанни":

    TSMC има над 55 000 души персонал.

    Взимай си глупостите и ходи се разходи.

    Коментиран от #20, #23

  • 18 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "АМД":

    Ами че то това е най-важното , бе "експерте" !!! Дизайна и правата !!! Няма ли да вденете най-после , че "акъла" е много по-важен и по-скъп от ръцете , дето могат и вече са заместени почти изцяло от роботи ?? Първо като държиш дизайна и правата , можеш да възложиш физическия труд на тайванци , виетнамци , малайзийци , че даже и африканци и те само ще наддават кой ще ти поиска ПО-МАЛКО пари !!! Второ ако случайно решат да се правят на интересни можеш и да си го произведеш сам с роботи , което и ще стане скоро , щото двете почти са изравнени като цена , а само ПО-НИСКАТА цена в Тайван досега ги спираше !! Новината ще е ако любимите ти тайванци държат дизайна и правата , не сме в комунизъм и любимите ти "трудещи се" не са нищо повече от бачкатори на минимално заплащане !
  • 19 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сериозно ли?":

    Човека се е объркал а АТИ , фирмата за видеокарти , която АМД купиха преди години , ама това не е най-важното !! Важното е , че в Тайван , а и в Китай въобще се работи на ишлеме , а "пролетариите" тук се опитват да ги изкарат световни "технолози" , дето американците не могат да дишат без тях !! Само че истината е точно обратното , без американските поръчители и клиенти китайските и тайванските фирми просто отиват в небитието , все едно , че никога не са съществували !! А американците само ще кажат , абе що да стоим в Тайван , като във Виетнам или Малайзия или някъде си по-света ни предлагат по-ниска цена за работници ??
  • 20 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "АМД":

    И тоя "персонал" работи за продукцията за АМД и Интел или за ширпотребата на любимите ти тайванци от чипчета и други неща за телефончета и всякакви други джунджурии ??? Споко , скоро и тия 150 няма да ги има , ще останат само джундуриите !!
  • 21 Премълчаваш много неща

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "АМД":

    Като казваш "А", кажи и "Б", но преди това хубаво се запознай как възниква TMSC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited), за което ще ти помогна с началото. Първо, това Limited, след запетайката в името, не е сложено за украшение. Второ, основателя на TMSC Морис Чанг (Morris Chang) е двоен гражданин на САЩ и Тайван, чийто живот в по-голямата си част е преминал в САЩ. През това време човекът е учил в Масачузетския технологичен институт и в Станфордския университет, и двата в САЩ, като първо започва в Харвардския университет, също в САЩ, после се мести в Масачузетс. Има над 30-годишен стаж в американски компании като Sylvania Electric Products, Texas Instruments и General Instrument и през цялото това време е усвоявал знания, за да може през 1987 г. да основе TSMC. Трето, повече от половината от TSMC е собственост на чуждестранни инвеститори, сред които AMD (САЩ), Apple (САЩ), ARM (Британия), Broadcom (САЩ), Marvell (САЩ), MediaTek (Тайван), Nvidia (САЩ) и Qualcomm (САЩ). Всичките тези технологични гиганти са и потребители на технологиите на TSMC и е разбираемо, че без техните инвестиции и потребителство тайванската компания не би съществувала. Макар да имат свое собствено производство компании като Intel (САЩ), NXP (Нидерландия), STMicroelectronics (Франция-Италия) и Texas Instruments (САЩ) възлагат част от тяхната продукция на TSMC.
  • 22 И още нещо

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "АМД":

    Сегашният директор на TSMC Марк Лиу (Mark Liu) е завършил компютърни науки в калифорнийския университет Бъркли, САЩ. Започва кариерата си в американските Intel и AT&T Bell Laboratories. Заема мястото на Морис Чанг през 2018 г.
  • 23 БазаДанни

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "АМД":

    Разходих се.
    Фабриката не е саме една.
    С администрацията, логистиката,секлецарките, шофьорите и хамалите, може и да са колкото казваш, но в самото производство, което е напълно автоматизиран-затворен процес, хора няма.
    Така че бегай сега ти да се разходиш.
    Разбиращият от всичко гугъл трол.
  • 24 Хаха

    0 0 Отговор
    Голям спор няма що! Проблемът на всички е, че 90% о повече от производството ма чиоиве е в Тайван. Всички компютри се произвеждат в няколко фабрики в Тайван. Тук там някой супер марков се произвежда от истинската фирма. Това е истината!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мисля че

    2 0 Отговор
    Изобщо не е в интерес на ЕС на тази териотрия да вилнеят чеки*джиите от УСА. Питайте работещите европейци в Амазон. Братя хамериканци, ей я къде е Африка. Бегайте там, ще ви замолвам.
  • 27 Brit

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "АМД":

    Персонализираните чипове на Apple са базирани на британския Arm ;)
  • 28 ОТ УМРЕЛ ПИСМО

    0 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ ВИДИМ БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА ЛИ Е ИЛИ НЯКОЙ НАПРАЗНО СА БИЛИ ПОДЛОГИ НА САЩ И ЕС ЧЕ И НАТО ! ДРУГОТО Е ЧЕ ЧИПОВЕТЕ ВЕЧЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ -- ДРУГИТЕ НЕ СПЯТ !
  • 29 инж Химик

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "АМД":

    Изпята песен ти е амд щайгата у вас. Не се изказвай по теми дето нямаш хабер.
    Купихте си по един райзен и големи разбирачи станахте.
  • 30 ПКП

    0 0 Отговор
    Американският технологичен гигант Intel разкри планираните 20 млрд. долара (16,9 млрд. евро) инвестиции в нова полупроводникова гигафабрика В БАНКЯ А ДО НЕЯ ЩЕ ОТВОРИ ВРАТИ НОВ ЗАВОД ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ Ф16 И ЗА ИЗНОС В РУСИЯ !