Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 15:01 3 520 1

Революционен, но радиоактивен метод за безжично предаване на информация

  • предаване на данни-
  • wifi-
  • неутрони

Специфичният метод за предаване на данни с помощта на бързи неутрони не е предназначен за ежедневна употреба

Революционен, но радиоактивен метод за безжично предаване на информация - 1

Съвременните методи за безжично предаване на данни се основават на използването на електромагнитни вълни. Значителен недостатък на технологията е намаляването на качеството на излъчването при преминаване през стени, метални конструкции и други препятствия. Сега, учени от Обединеното кралство и Словения предложиха нов метод за безжично предаване на данни с помощта на бързи неутрони.

Според разработчиците на този принципно нов тип комуникация, бързите неутрони ще могат да "работят" в условия, при които конвенционалното електромагнитно предаване е или невъзможно, или неговите възможности са ограничени.

По време на първите тестове учените предават кодирана информация, използвайки бързи неутрони, получени от разпада на радиоактивен изотоп. Техниката се основава на изследване на закономерностите на неутронното излъчване с помощта на специални сензори, кодиране на данни с модулация на неутронно поле, получаване и декодиране на данни на стандартен лаптоп с помощта на специален софтуер.

При проверка на ефективността на предаване с помощта на генератор на произволни числа са избрани числа, неизвестни на тестерите. След това информацията се кодира, предава чрез "неутронна комуникация" и се декодира на лаптоп. Тестът показа 100% положителен резултат.

Специфичният метод за предаване на данни с помощта на бързи неутрони не е предназначен за ежедневна употреба (неутронното облъчване може да активира някои изотопи и да ги превърне в радиоактивни елементи). Използването на такова средство за предаване на данни ще бъде ефективно, например, когато се следи целостта на херметичността на реакторите в атомни електроцентрали, метални конструкции или по време на аварийно-спасителни операции.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1122

    1 3 Отговор
    Поредната простотия на някой изкукар ,,учен".Вече искате хората да не се срещат и да не си приказват ли?Нали човек трябва да общува с другите хора,нали това е замисълът на всевишния когато е създал хората,нали по това се различаваме от животните?Защо гледате да отнемете на хората да се срещат,да общуват помежду си,какво искате да станем роботи и да не пречим на някои болни мозъцисамозабравили се от идеите си да роботизират населението и даго управляват дистанционно .Такива хора като се забележат,че инициират подобни идеи,трабва о време да се изолират в луднеците и да не им се дава възможност да осакатяват населението с налудничавите си идеи.При хитлеризма имаше такива идиоти,които изтребиха милиони ....забравихте ли вече?