Last news in Fakti

10 Декември, 2021 10:14 11 317 30

Българска компания показа първия товарен безпилотен самолет

  • българска компания-
  • товарен-
  • безпилотен самолет

"Черният лебед" е не просто поредният транспортен дрон, а цял нов клас самолети

Българска компания показа първия товарен безпилотен самолет  - 1
Снимка: DRONAMICS

Българската компания DRONAMICS представи серийната версия на своя самолет-"Черният лебед" - революционен товарен дрон, който е най-икономичният товарен самолет, създаван някога, съобщават от dir.bg.

"Черният лебед" не е просто поредният транспортен дрон, а цял нов клас самолети. Той е способен да превозва до 350 кг товари на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети.

"Черният лебед" може да оперира от писти с дължина само 400 метра, без настилка. Така дронът ще може да оперира и в труднодостъпни местности на по-бедни държави и места без инфраструктура.

Товарният безпилотен самолет има дължина от 8 метра, размах на крилете от 16 метра, височина от 4 метра и достига скорост до 200 км/ч.

DRONAMICS са сключили договор с DHL и Hellmann Logistics, като доставките по въздух ще започнат още от догодина. Именно договорът с българската компания ще позволи на DHL да постигне целите си за въглеродна неутралност до 2050 г.

Плановете на DHL са да закупи 4 000 бройки от българския транспортен дрон.

Според данните един полет на използващия устойчиво гориво "Черен лебед" отделя по-малко вредни емисии от доставка с бус, като междувременно цената не е по-висока.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    32 22 Отговор
    С тоя лебед ще превозват на Баце обзавеждането.

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    87 2 Отговор
    Браво , нашите... Така се прави...

    Коментиран от #5

  • 3 Ел Чапо

    51 3 Отговор
    Трябват ми 50 парчета! За собствена поща!
  • 4 Татарина

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На тати умното макаданче навсякъде компетентен!
  • 5 честен ционист

    37 33 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Нашите? Регистирали са фирмичката у България заради безобразно ниския корпоративен данък от 10%. Напрактика България е Панамата на Балканите. Вероятно и портиерът им е чужденец.

    Коментиран от #7

  • 6 Любен Дилов дъщеря

    17 5 Отговор
    Баща ми пишеше за такива.
  • 7 Татарина

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    А тъй татьовото, кажи им, отвори ги на системата!
  • 8 Ехала

    40 11 Отговор
    Браво, не сме имали самолетостроене откакто комунистите взеха властта през 1944 г.

    Коментиран от #23

  • 9 БАРС

    37 6 Отговор
    Наистина една приятна новина.Самоче не е лошо да помислят и за боен дрон с ракети за нашата оголена армия
  • 10 Изумен

    29 2 Отговор
    Браво!
  • 11 Дед

    26 2 Отговор
    Добър стартъп да се инвестира вместо да се държат парите в банката.Мисля,че това е бъдещето.
  • 12 един от многото

    40 4 Отговор
    Ще има огромно търсене от Колумбия и страните от Централна Америка!
  • 13 Хахо

    16 7 Отговор
    И добре да е измислено наще паркниори никога няма да допуснат Бг да има дял в тази ниша
  • 14 Българин

    24 2 Отговор
    Браво ! Пожелавам им най-искренно успех !
  • 15 гост

    27 2 Отговор
    Всъщност със тоя дрон DHL ще може да гарантира 24 часова доставка в цяла Европа на цената на обикновената услуга с автомобилен транспорт ! Обаче по-важното е къде ще се произвеждат тия дронове , което засега не се съобщава ! При цена 1-2 милиона евро това ще е по-голямо производство от прословутия завод на Фолксваген и то с българска собственост !

    Коментиран от #19

  • 16 ПЕНТАГОНА речи и отсечи

    0 0 Отговор
    Днл ща ЧАКА .ША ГИ ЗЕМЕМЕНЧИ МАЙ СТАВАТ ЗА БАБМБИРАНЕ НА ИЗТОК...
  • 17 ComfortablyNumb

    10 3 Отговор
    Само си викам дано! Наскоро обяснявах че няма принципен проблем България да произвежда и бойни дронове и доста се посмяхме с руските тролове ... сега май изглежда по възможно а другари !? А турските тролове, аркадашлар май туршията не е такава голяма работа за каквато я изкарвате !?
  • 18 Българин

    16 6 Отговор
    В България трудно ще ги произвеждат.. тука свестен сервитьор не можеш да намериш, пък камо ли авиоинженер.. с 47% неграмотни и 49% двойкаджии по математика.. не знам.
  • 19 Алекс

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Хубаво би било да си е у нас, но...не мисля, че има изградена материална и производствена база, нямаме сравинително големи пристанища с трафик, където да върви внос/износ, честно казано нямаме и квалифиран персонал, който да се наеме. Повечето техникуми и ВУЗ-ове бълват по-скоро кадри с добра обща техническа култура, но не и подготвени за професия. Това не е като да сглобиш ключалка или щайга, че да го работи всеки. Въпреки това, супер огромен успех, това е поредната българска стартъп компания, която се развива много добре. Имаме много кадърни млади хора, който тъпчат напред. За съжаление не малка част от тях са учили или работили дълго време в чужбина и тепърва си внасяме know-hot-ту от там.

    Коментиран от #20

  • 20 ComfortablyNumb

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Алекс":

    Стига глупости бе Алекс много по български звучиш ! Хората ти пишат че са ИЗОБРЕТИЛИ дрон и са му намерили пазар ти си мислиш че няма да се намерят хора за завиване на гайки ... Какви си представяш че завиват гайките в Спеис екс с докторски степени !? Между другото в Америка няма и техникуми ...
  • 21 А50

    2 1 Отговор
    До този момент не са навлезли търговски дронове поради многото промени които трябва да се направят в регулациите за въздушния трафик. Трябва да се определи от какви летища, на какви ешалони, как ще се съчетаят с другия трафик, стандарти за оборудване, изграждане на наземни станции по траекторията на полета, контрол на полета, ще летят ли над населени места и бог знае още какви изисквания ще възникнат. Така че сега има едно копче и трябва да се ушие балтона.
    п.п. Влезнах в сайта на дронамикс и го намерих само в английска версия, това не ми направи добро впечатление.
    Между другото има много добри бойни дронове, които много бързо биха станали търговски.
  • 22 А50

    3 3 Отговор
    Някой знае ли дали е летяло това самолетче или само го показват. На снимките не видях да има приемници за въздушно налягане и антени по него
  • 23 СНиколов

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ехала":

    Първо да уточним така наречените комунисти не взимат властта през 44та а малко по късно.
    Второ имали сме самолето-строене макар и в малки мащаби.
    Хубаво е да се знаят точните исторически факти преди да се стреля
    за да не ви отидат патроните на халост.
  • 24 Jacques Yves Moineau

    2 0 Отговор
    Еееех, на Пабло щеше много да му хареса...
  • 25 Jaguar

    1 0 Отговор
    Трябва да помислят, че товарите освен тегло имат и размери - не мисля, че с този самолет ще могат да ми доставят даже гумите 20ки. да не говорим за по-обемисти неща, които не са проблем за един ван. Но дори да качат гумите те ще заемат толко място че ще носят повече въздух отколкото товар - колко ли ще е рентабилно тогава?
  • 26 Ричарт Петров

    1 0 Отговор
    Това е изключително изобретение на българските изобретатели.Със сигурност военните ще пожелаят да се възползват от услуугите им за да се ползва и за военни цели. Правителството трябва да помага финансово ако се наложи за да може да пройавеждат масово тези самолети. Защото имаме много кадърни изобретатели който продават лиценза си на други държави.
  • 27 Ваня Давидкова

    1 0 Отговор
    Да не стане като ваксината за ковид 19, където Борисов я подари на господарите ни. От НАТО ще ни задължат да им подарим лиценза и да се произвеждат такива самолети и за военни цели. Защото всяка нова техника я пробват първо военните.
  • 28 Петър Боянов

    1 0 Отговор
    Хубаво ще бъде ако може да изобретат такъв клас самолети и с вертикално излитане. Може да зе ползват и в туризма. Туристите като са на морето на другия ден или слрдобед да ги закарат в планината.Освен това българската антарктическа експедиция може да ги използва.
  • 29 Петър Боянов

    1 0 Отговор
    Ако изобретат да бъдат и с вертикално излитане може да се ползват и на военните кораби както и на туристическите. Това е една нова ера в самолетостроенето. Дано гасподарите не ни за бранят да ги произвеждаме. Държавата е длъжна да финансира тази фирма както и тези в Самоков където произвеждат джипове на световно ниво.Също така и в Русе произвеждат на световно ниво автомобили: марката е Сйн кар. Тези праизводители са гордост за българската икономика. Произвеждат и велисопеди на световно ниво.
  • 30 Дафина Ангелова

    1 0 Отговор
    Ако изобретят самолети с вертикално излитане ще може да се ползват и в новата държава Нова Атлантоида.Тази държава е собственост на българин, който я открил и я предлоижил да я подари на държавата като нова зад океанска територия. Но властите не пожелали защото е плаващ остров колкото територията на Белгия. Там няма питеина вода но може да се проучи острова за полезни изкопаеми.