Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 12:38 3 521 3

Какъв цвят автомобили избираме

  • автомобили-
  • цветове

Бялото все още е най-модерният цвят

Какъв цвят автомобили избираме - 1

Интересна статистика, показваща най-популярните цветове на автомобили в Европа за 2021 г, привлече вниманието ни. От нея се вижда, че белият цвят остава лидер с малко повече от една пета (22 процента) от автомобилите, продадени през изминалата година. 19 процента от колите са решени в черно, което е и втората поцзиция в класацията, а 14 процента от купувачите са избрали сиво (трето място). Експертите обясняват тенденцията за налагане на тези цветове и в по-бюджетните марки и модели.

На четвърто място в класацията са колите със сребрист оттенък с 12 процента от продажбите, а тъмносиният (10 процента) затваря първите пет. Един на всеки 12 купувачи е избрал червена кола, а един от 17 е избрал кафява. Интересна е ситуацията и с търсенето на зелени и бежови автомобили: вторите се предлагат повече, но първите се продават по-добре. След тях е класическият син цвят, който се озовава на последно място в топ 10. Извън първите десет са оранжево, лилаво и розово.

Оказва се още, че изборът на цвят зависи и от ценовия сегмент. В бюджетният сегмент се предпочитат автомобили от бели, сиви, сребърни и кафяви цветове, а в категорията "среден клас" черното е на второ място по популярност. Черният цвят набира популярност колкото по-скъпи стават автомобилите. В сегмента на бизнес автомобилите белите са с почти 10 процента по-малко от черните автомобили, а в т.нар. премиум сегмент 40 процента от колите са черни.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    Ако разделите служебните ,90% бели, от личните покупки ще има съвсем друга картинка ‼️
  • 2 Абе

    11 3 Отговор
    Сив металик, класика
  • 3 човек от народа

    11 2 Отговор
    не трябва да му личи прахоляка от далече ! само сребрист или бежов !