Last news in Fakti

25 Март, 2022 15:51 1 398 3

В Станфорд разработиха гъвкав полимерен дисплей

  • гъвкав екран-
  • гъвкав дисплей-
  • полимери

Дисплейят, използващ новата технология, се състои от седем слоя

В Станфорд разработиха гъвкав полимерен дисплей - 1

Нов век - нови открития. Ново десетилетие, нови функции. Подозираха ли хората през миналия век, че в бъдеще пластмасата, която е изобретена почти случайно, ще се превърне в нещо, което ще ни показва снимки?

И така, в Станфордския университет учени разработиха дисплей, изработен от еластични полимери. Те могат да се разтягат, огъват и като цяло да се прави с тях почти всичко, което е възможно. Освен това изследователите и разработчиците на чудото на технологиите уверяват, че дисплеят ще бъде два пъти по-ярък от екрана на средностатистическа мобилна джаджа.

Според учените това е постигнато благодарение на наноструктурите SuperYellow, които по външен вид и структура наподобяват риболовна мрежа. Такава структура не пречи на потока електричество, което позволява да се създаде ярък и гъвкав дисплей.

Защо това е важно развитие на въпросната технология? Най-малкото, защото повечето от съвременните светоизлъчващи полимери са доста твърди. При огъване и разтягане те се чупят или се напукват. Разбира се, може да се добави гума към тях и да се увеличи еластичността им. Но е известно, че такива добавки намаляват електрическата проводимост и в крайна сметка, се получава слаба, светлина.

Дисплейят, използващ новата технология, се състои от седем слоя. Два от външните капсулират устройството, а още четири са слоеве от електроди. В самия център на тази "торта" се намира светлоизлъчващ слой. Недостатък към момента е, че той все още е ограничен в цветовете - картината може да бъде червена, жълта, зелена или синя.

Освен това новите дисплеи не са с особено големи размери. В момента могат да се използват в различни тракери, тъй като фолиото лесно се фиксира върху кожата. В бъдеще технологията може да се използва за създаване на интерактивни екрани или дори 3D пейзажи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глюпости

    2 4 Отговор
    Измисляте глупости , докато Вова и Ким чо създават рикети , без аналог ...
  • 2 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор
    Една зелена картина за мен моля.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.