Last news in Fakti

20 Юни, 2013 11:43 1 757 1

Това возило ще търси живот на Марс

  • zoe-
  • марс
Изследователският апарат носи наименованието Zoe и е предназначен за търсене на признаци на живот на Червената планета. Той все още не е напълно готов и именно поради тази причина, конструкторите отново го изкараха в пустинята Атакама - най-сухото място на планетата, за да проведат поредните тестове в близка до реалната среда.
 
Четириколесният апарат работи от енергията на слънчеви батерии. Главната задача на новите тестове е да се провери как на практика ще работят новите технологии и инструменти, които са интегрирани на борда на Zoe. Марсоходът е дълъг 2.7 метра и е широк 1.8 метра. Слънчевите му батерии са с площ 3 квадратни метра.
 
Роботът ще работи основно през деня, но е предвидена възможност и за изпълнение на някои от задачите през тъмната половина на денонощието. В пустинята Атакама Zoe ще трябва да измине и проучи разстояние от близо 50 километра. Плановете са Zoe да се отправи към Марс през 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    0 0 Отговор
    Няма да е зле да го пуснат най напред да потърси наченки на живот в Народното събрание!