Last news in Fakti

27 Юли, 2022 17:52 13 378 64

Два електромобила изгоряха на зарядна станция във Варна (ВИДЕО)

  • варна-
  • зарядна станция-
  • електромобил-
  • пожар

Заедно с тях пострада и още една кола

Електромобил се запали и изгоря до основи преди броени часове в град Варна. Кадри от инцидента бързо се разпространиха в социалните мрежи, а от тях се вижда, че освен този електромобил са изгорели още два автомобила, един от които също на ток. При инцидента няма пострадали хора, а щетите са само материални.

Пожарната във Варна бързо се справи с огъня, който обхванал дори и табло за газово захранване на близката жилищна сграда. В момента в района има задушлив дим, предупреждават пожарникари.

Към момента не е ясна точната причина поради която огънят се е възпламенил, но вероятно става въпрос за техническа повреда в електромобила или зарядната станция. В интернет пространството бързо се появиха коментари, които поставят под въпрос безопасността на електрическите автомобили и мерките, които се предприемат в Европа спрямо тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    50 18 Отговор
    Е дал нещо на късо Хаха
  • 2 📌🇧🇬

    141 12 Отговор
    :) Аве, не се безпокойте тези ел. Батерии горят Е К О Л О Г И Ч Н О.

    Коментиран от #8

  • 3 Нормално

    62 8 Отговор
    С ТИЯ ЖИЦИ !
  • 4 Жичкаджия

    79 6 Отговор
    С тока нема лабаво !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЧУЙ ЧУЙ

    54 8 Отговор
    С електричка ВИНАГИ с фазо мер и с АГУ винаги с ключ №10....☝

    Коментиран от #18

  • 8 сила

    46 8 Отговор

    До коментар #2 от "📌🇧🇬":

    КЕФ.....много еко
  • 9 Ааааааа

    45 15 Отговор
    Не, няма да си купа електричка.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    63 9 Отговор
    Ако Ганчооо, знаеш каква отрова се отделя от запален акумулатор ще бягаш далече от електрически автомобили.......
  • 11 шегичка

    54 5 Отговор
    Да се разбирали, че и трите електрички във Варна са изгорели.
  • 12 Евроатлантик

    32 5 Отговор
    Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 адаша

    104 4 Отговор
    Значи и за електричка може да се попита- "Колко гори твоята ?" И отговор- "Ами 10- 20 минути..."
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аууу

    52 9 Отговор
    Хайде сега тези където твърдяха ,че електромобилите са с нулеви емисии да корегират техните схащания.

    Коментиран от #36

  • 17 Знайко

    52 8 Отговор
    Опасности трябва да се адресира точно проблема са литиевите акумулатори. Еректромобилите с горивни клетки или с оловни или николови ... акумулатори или със суперкондензатори нямат проблем със ЗАПАЛВАНЕ. Европа направи голяма грешка като реши да се откаже от автомобилите с двигател с вътрешно горене преди да има с какво са ги замени. Виновно са политиците, същите коит о забраниха ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИТЕ ТА ВЪГЛИЩА, се опитват са забраняват и АВТОМОБИЛИТЕ с ДВГ и са ги заменят с автомобили с литиеви батерии. Тойота от доста време говори и за друг проблем с еректромобилите. Няма достатъчно електроцентрали, кожто да зареждат огромния брой електромобили и не могат да се построят за десетина години. Най-големия проблем са некадърните и необразовани политици, за които гласуваме и пращаме в Европейския парламент. Няма значение колко дипломи имат и колко университети за политици са завършили. Живота показва, че за нищо не стават и, че са некадърници. Всички досегашни евровойски политици, заемали постове като премиер, канцлер, депутат, евродепутат, еврокомисар ... от 2005 до 2020 г.. ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТА ЗА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ, КОИТО СЪТВОРИХА. Имам предвид закриването на въглищните централи, налагането на електромобилите, печатането на пари от ЕЦБ(тава е основната причината за инфлацията, а не воюната), ОГРОМНЯТА ЗАДЛЙЖНЯЛОСТ НА ДЪРЖАВИТЕ(Гърция 200% от БВП, Италия 165% от БВП, Пуртогалия ..., Испания..., Франция ...)

    Помните ли как преди десетина години се З

    Коментиран от #31

  • 18 въпрос

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЧУЙ ЧУЙ":

    И кво ще мериш с тоя фазомер,че не мога да вдяна нещо???

    Коментиран от #50

  • 19 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    50 2 Отговор

    До коментар #15 от "Прав":

    Вземи се образовай поне малко и тогава давай мнение. Лития като влезе в контакт с вода се отделя топлина и водород, температурата е толкова висока, че водорода като се докосне до въздух се амозапалва и температурата се увеличава още повече.

    В цял свят е пробем за пожарникарите да гасят горящи електромобили.

    Коментиран от #55

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да бе да

    16 38 Отговор
    "В интернет пространството бързо се появиха коментари, които поставят под въпрос безопасността на електрическите автомобили "

    😁😃
    В Америка има зарядни станции от 15 г, няма да говорим за милионите автомобили които се зареждат в къщи ! Някой чувал ли е за подобен инцидент ?

    Хайде да помислим дружно, кой има интерес да плаши хората които не зареждат с бензин 🙃😁 и кой ще бъде уместен ако не изнася петрол?😁😘
  • 22 Чопи

    19 1 Отговор
    Бре,това пред нашия блок,на Васил Друмев 40...

    Коментиран от #59

  • 23 Айде

    23 25 Отговор
    нищо не е станало. Автомобили с ДВГ се самозапалват дори и в движение. Случват се такива работи, особено със самоделни или с неизправни автомобили. Не драматизирайте толкова.

    Коментиран от #26

  • 24 Пламен

    19 3 Отговор

    До коментар #15 от "Прав":

    Два електромобила и една тойота рав 4...А Нисан леаф,май беше на едни украинци...
  • 25 Е па добре е!

    24 1 Отговор
    Харчи по-малко, ама гори като бензинов!
  • 26 Точно в десятката

    12 14 Отговор

    До коментар #23 от "Айде":

    Изгорелия автомобил е самоделна електричка.
  • 27 Мирослав

    19 2 Отговор
    Пожарната нямат оборудване с какво да гасят освен вода другото струва пари има химически средства ! ВОДА - Най-употребяваното пожарогасително средство е водата. Действа чрез охлаждане на горящите вещества. Не може да се използва при гасене на леснозапалими течности (бензин) и реагиращи с нея вещества, (калциев карбид), съоръжения, които се намират под електрическо напрежение и др.

    ВЪЗДУШНО-МЕХАНИЧНАТА ПЯНА се получава чрез смесване на вода с пенообразувател и въздух в специални съоръжения. При гасенето с нея за кратко време се покриват големи горящи площи.

    ВЪГЛЕРОДНИЯТ ДИОКСИД е безцветен газ, по-тежък от въздуха, който не гори. Подаден към зоната на горене той разрежда реагиращата среда и я превръща в негорима. Използва се за гасене на електросъоръжения под напрежение и ценни материали, които от другите гасителни средства се повреждат.

    АРГОНИТ И АРГОН СА ГАЗОВЕ, които намаляват обемното кислородно съдържание в помещението. По този начин до 1 минута и най-сериозните пожари биват загасени. Надеждни са и не са вредни за околната среда.

    Коментиран от #57, #60

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бай Ганьо

    2 6 Отговор
    Що ме изтри бе Ганьо тъпанарски ???Що написах ,де не ти хареса ? Или си припозна ...интелекта ...

    Коментиран от #52

  • 30 не спорете

    3 4 Отговор
    Тоя Галин ... де е кръстен на дедо си Ганьо ... каквото и да напише ...все е нещо шменти-капели ... Кажи му Ганьо и го подмени ...
  • 31 Объркал си се нещо

    7 16 Отговор

    До коментар #17 от "Знайко":

    Забраната за продажби на автомобили с ДВГ започва през 2035 година, ама евентуално.

    Ако дотогава не могат да направят достатъчно електромобили, ще отложат забраната за друга година. Но е много по-вероятно да стане точно обратното - по-голямата част от продажбите да станат електромобили много по-рано, още когато им се изравнят цените с бензиновите.


    А дотогава и проблемът със зарядната инфраструктура ще е решен. Тази мантра с липсата на достатъчно електроцентрали е безпочвена. Почти за всяка държава, ако всички автомобили изведнъж станат електромобили, потреблението ще се увеличи само с десетина процента.

    А дори още от утре нататък да не се продаде нито един автомобил с ДВГ по цял свят, броя на автомобилите с ДВГ и електромобилите ще се изравни след десетина години, а чак след 20 автомобилите с ДВГ ще започнат да стават рядкост.

    Тоест потреблението на ток ще расте с 1% на година и никой няма да го усети, защото и сега без електромобили расте с по-големи темпове.

    А възобновяемите източници и електромобилите в бъдеще ще решат проблема с недостига на енергия, а няма да го задълбочават. След десетина години проблема ще е с излишъка, а не с недостига на енергия като сега.
  • 32 Тук съм, ти къде се скри?

    4 7 Отговор
    Турбо

    "Тесльо, къде се скри"

    Аз съм тук, а ти защо се изгуби от темата за батериите на Тесла? Аз не се притеснявам да пиша тук, но като гледам доста въпроси останаха отворени. Произвежда ли Тесла 4680 батерии и автомобили с тях? Има ли ракети от неръждаема стомана? Кой е получил Нобеловата награда за идеята да се правят канали на мястото на сгъвката на ламарина и други подобни бисери?

    Коментиран от #39

  • 33 Браво

    9 3 Отговор
    Отиде екологията.
  • 34 Гост

    5 1 Отговор
    Аума ти коментари и никой не спомена BYD Blade battery. А такива се ползват в серийни модели от повече от година
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Койча

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Аууу":

    Що бе пич?!
    Бензиновите с нулеви ли емисии горят?
    Дизеловите и те ли...?
    Или път никога не се палят???
    Щото миналото лято един бус изгоря пред очите ми на магистралата , 6 коли спряхме да го гасиме ама с тия малки пожарогасителите познай дали успяхме
  • 37 Стар дизел

    9 2 Отговор
    Поне сега ще дишат чист въздух!!!!нали са екологични!
  • 38 ОБЕКТИВНИЯ

    8 4 Отговор
    НУЖНИЦИ!
  • 39 Турбо

    18 6 Отговор

    До коментар #32 от "Тук съм, ти къде се скри?":

    Нали електромобилите не се палеха, тесльо?А тези са си стояли на зарядната.Без катастрофа,без някаква причина се палят електро кочините

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Хаха

    8 6 Отговор

    До коментар #39 от "Турбо":

    А да си виждал дизелово Берлинго как изгаря спряно на улицата? Да ти дам номера на човека който остана без една от баничарките си...

    Коментиран от #43, #44, #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 оня с коня

    6 7 Отговор
    Според мен причината за Запалването е БЪРЗОТО ЗАРЕЖДАНЕ с ток,при което батериите започват да "греят".При зареждане в Домашни условия не би трябвало да има такъв проблем,а е и много по-щадящо за Батерията.

    Коментиран от #45, #54

  • 43 Турбо

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Хаха":

    Пак си спал отгънат и си сънувал.Като се събуди , с пръсти в контакта.
  • 44 Хихи

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хаха":

    И от какво се е запалило смехоране???
  • 45 Зимнина

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    Защо не са излезли от апартаментите за да си направят лютеницата и да си сварят бурканите?
  • 46 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Хаха":

    Берлингото е било паркирано до някоя Тесла и от теслътъ се е запалило.

    Коментиран от #47

  • 47 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Доста често там зарежда една Tesla, но не е била тя. Колонката е била в неизправност, от където е тръгнал и целия проблем.
  • 48 Машала

    8 1 Отговор
    Добре, че пожарната все още не е на ток! А газта била опасна, бензина лесно запалим, нафтата мръсна. То по голяма мръсотия от разкопани улици през лятото няма! Прах до бога и обикаляш и гориш гориво като за последно. С електричка си направо в капан, ако не се запали разбира се! Това е свободата - да ти изгори електрокара и да си джиткаш с колата!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Присмял се хърбел на щърбел

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "бай Ганьо":

    Не знам за неговия интелект, но от коментара ти личи, че твоят е нулев, както и че напълно липсва мозъчна дейност.
  • 53 Луд

    5 1 Отговор
    Нищо голяма работа! Важното е да сме зелени
  • 54 Луд

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    По добре да изгори колата от колкото и къщата с нея
  • 55 В цял свят - може би!

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Но не и във Варна...
  • 56 САЩ

    3 0 Отговор
    Фалшивото бъдеще....слънцето е истината...
  • 57 МХтоМХто

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мирослав":

    Горе -долу си прав, но само толкова. Щом се запали батерията на такава кола няма с какво да се изгаси. Не помага нито пяна, нито СО2, нито вода, нито нищо. Изчаква се да свърши горимото вещество в батерията и гледаш да не се запалят околните предмети,доколкото е възможно. Гледах експеримент с LiIon батерия. Дава се на късо и до 20сек става такъв пожар,че започваш да се чудиш струва ли си Ел. Кола изобщо
  • 58 111

    1 0 Отговор
    Айде синхронизирайте си заглавието с това, което сте написали по-долу като новина
  • 59 Кози

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чопи":

    Дано си затворил прозореца, пич
  • 60 УРОК ПО ХИМИЯ

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Мирослав":

    ВСЕ ПАК СЕ КАЗВА ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС, А НЕ ДИОКСИД

    Коментиран от #61

  • 61 САП

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "УРОК ПО ХИМИЯ":

    Зависи по коя система е обучаван човека.
    За два броя атома се произнасяше "ди" при четене на формулата не се позволяваше да караш на български.
    Не знам от химическа гледна точка кое е правилното "-окис" или "-оксид". До колкото знам не са едно и също.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 БАТМАН

    3 1 Отговор
    Автомобила който се е запалил е измислена норвежка кола от 2001 година Think City el bil, защо всички хора използват това за база? Статистически в САЩ на 100,000 ел. автомобила се запалват 25.1 годишно, сравнено с 1529.9 с вътрешно горене и 3474.5 хибридни. Колко нормални автомобили се запалват и никой не му пука, но ако е електричка става сензация и яко плюене. И аз си обичам V6-тицата, но не разбирам тази масова сляпа омраза към електричките в България.
  • 64 Поздрави от Варна

    0 0 Отговор
    на всички Екоджендъри и топ еколози.Поздрави от мен на собственика на елджендарията изгоря ти таблета бате.От де дошла парата за скъп таблет там и отишла 😁 важното е, че по-трудният начин разбра да си вземеш бензинка.Ся от застрахователното какво ли не ще измислят за да не ти изплатят щетата.Студената вода е една кинта вземи си една аз черпя.😁