Last news in Fakti

3 Август, 2022 09:41 2 691 9

Rolls-Royce ще създаде ядрен микрореактор за Министерството на отбраната на САЩ

  • rolls-royce-
  • ядрен микрореактор-
  • министерството на отбраната на сащ

Ядреният реактор ще се побере в стандартен 20-футов контейнер за сухи товари

Rolls-Royce ще създаде ядрен микрореактор за Министерството на отбраната на САЩ - 1

Компанията Rolls-Royce plc се присъедини към консорциум от технологични корпорации, участващи в така наречения проект Pele. Той се финансира от Министерството на отбраната на САЩ и има за цел да създаде транспортируем ядрен микрореактор с газово охлаждане, използващ TRi структурно изотропно гориво от частици (TRISO).

Високотемпературният реактор с газово охлаждане Pele трябва да се побере в стандартен 20-футов контейнер за сух товар (6058 мм дължина, 2438 мм широчина, 2591 мм височина). По този начин може лесно да се транспортира с всеки вид транспорт. Планираната изходна мощност е от един до пет мегавата. Разгръщането и стартирането ще отнеме около 72 часа, докато спирането, охлаждането и подготовката за транспорт ще отнеме по-малко от седмица.

Микрореакторите могат да се използват там, където традиционно се изисква устойчиво снабдяване с изкопаеми горива. В същото време те могат да се използват не само в обектите на Министерството на отбраната, но и при природни бедствия, за производство на електроенергия в труднодостъпни места или на места, където се провеждат различни екологични инициативи.

Първият пълномащабен работещ прототип на микрореактора е обещан да бъде построен до 2024 г. След това ще започне тестването му в Националната лаборатория на Айдахо към Министерството на енергетиката на САЩ.

Само на този етап се очаква да похарчи около 300 милиона долара. В проекта ще работят 120 професионалисти от BWXT Advanced Technologies LLC, плюс служители от Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne, Rolls-Royce LibertyWorks и Torch Technologies, Inc.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 номер1

    6 6 Отговор
    Браво на американците!

    Коментиран от #2, #3, #8

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "номер1":

    Хубава нова реклама на стара идея , викаш 😉
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "номер1":

    11.2008.г.
    "Мини-реакторът Hyperion на американската фирма Hyperion Power Generation ще има мощност от 25 мегавата плюс 70 мегавата топлина. Цената му ще бъде 25 млн. долара. Снимка: Hyperion Power Generation..."
    Статията е от преди
    ЧЕТИРИНАДЕСЕТ години

    Коментиран от #5

  • 4 Първокласник

    2 1 Отговор
    Като няма газ, така е.
  • 5 Къде видя проблемът?

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В статията аз виждам решение на проблем от 14 години, който ролс-ройс ще реши .... евентуално през 2024 година.

    То и идеята за електромобилите е на повече от век, но чак сега узря технологично. За света говоря де. В България няма да е узряла още поне двайсетина години.
  • 6 Айкю 1

    1 0 Отговор
    Че роусрос ко па разбират от такива неща, да ходат да си пииват чайче в германия
  • 7 Гост

    0 1 Отговор
    Само че първо чакат да пленят някой Сармат, да гепат технологията от руснаците.
  • 8 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "номер1":

    Ролс-Ройс не са американци.

    Коментиран от #9

  • 9 Така е!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Но американците са дали поръчката за такъв реактор. Все някой ще им го направи и тогава транспорта на армията ще стане на ток. Няма да е необходимо да транспортират цистерни с горива.

    Само че ще имат друг проблем - как да опазят този реактор от ракетни удари. Единственото успокоение е, че надали нападнатата държава ще си позволи радиационно замърсяване на собствена територия.